Délmagyar logó

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Kezelik a krízist, támogatják a hitelt

Szeged - A kormány egyszeri segítséget kínál a krízishelyzetbe került aktív korúaknak, jellemzően 20-50 ezer forint közötti összegben. Többet áldoz a nehéz helyzetbe került lakáshitelesek megsegítésére is, a jogosultságot, a garanciavállalást a nem munkanélküliekre is kiterjesztik.
A szociális kríziskezelő programról június 17-i ülésén dönt a kormány, ez augusztus elején indul és október végéig tart. A lakáshiteleseket érintő változásokhoz parlamenti döntésre van szükség, az erről szóló törvénymódosításokat már benyújtotta a parlamentnek, és azok várhatóan szeptember 1-jén lépnek hatályba.

Lakáshitel: 10 milliós plafon

A kríziskezelő program nyitott alapként működik majd, amelyet a kormány egymilliárd forinttal és a PSZÁF-nál felhalmozódott 800 millió forintos banki bírságbevétellel indít. A program egyszeri segítséget kínál a krízishelyzetbe került aktív korúaknak, a 20-50 ezer forintos összeget várhatóan legalább 50 ezren veszik majd igénybe, de 80-90 ezer család esetében is tud valamiféle segítséget nyújtani. Az igénylés feltétele, hogy az érintettnek már ki kellett merítenie az önkormányzati segítségnyújtást lehetőségeit, illetve a családban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladhatja meg a nettó minimálbért, azaz 57 ezer 800 forintot.

A nehéz helyzetbe került lakáshiteleket érintő intézkedéscsomag a korábbi állami garanciavállalás szélesítését is jelenti. A krízishelyzetbe került, nem munkanélküliekre is kiterjesztik a programot, de ez a kör csak akkor veheti igénybe a segítséget, ha havi törlesztőrészletének emelkedése meghaladja a 30 százalékot. Fontos kitétel az is, hogy ezt legfeljebb 10 millió forintos lakáshitelnél lehet majd igénybe venni. E csoport is kétéves átmeneti segítséget kap majd, de nem havi 10 ezer forintot kell fizetniük továbbra is – ahogy a munkanélkülieknek –, hanem az eredeti, vagyis az emelkedés előtti törlesztőrészletüket.

Az euróban felvett hitelt is forintba kell fizetni. DM/DV-illusztráció
Az euróban felvett hitelt is forintba kell fizetni.
DM/DV-illusztráció

Az adósnak kell igazolnia

A kezességvállalást tucatnyi feltételhez kötné a kormány. Az adósnak először is „hitelt érdemlően" igazolnia kellene a bank felé, hogy megváltoztak az életkörülményei, de ezek csak átmeneti jellegűek, illetve vállalnia kell, hogy havonta minimum 20 ezer forintot továbbra is törleszteni tud a lakáshiteléből.

Az is feltételek közé tartozna, hogy az adós a lakhatáshoz szükséges méltányolható nagyságú lakással rendelkezik, és a havi törlesztőrészlete nem haladja meg igazolható jövedelmének 40 százalékát. Fontos, s némileg talán meglepő részlet, hogy az adósok olyan esetben is kérhetik az átmeneti segítséget, ha szabad felhasználású kölcsönt vettek fel, s azon nagy értékű fogyasztási cikket – például autót – vásároltak, de ennek nyomán a lakóingatlanra jegyzett be jelzálogot a bank.

2010. június 30-áig

A kormány tervei szerint ez a lehetőség jövő év június 30-áig élne, vagyis meghosszabbítanák az eredetileg – a munkanélküliek megsegítésére – meghatározott, idén szeptember 30-án lejáró határidőt.

A csomag része az önkormányzati elővásárlási jog is, ha erre sor kerül, akkor a helyhatóság köteles lesz a korábbi tulajdonosnak bérbe adni a lakását; ehhez önrész nélküli kedvezményes hitelt vehetnek majd fel az önkormányzatok az Magyar Fejlesztési Banktól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Így kell adóznunk az eladott ingatlan után

Szeged - Az eladott ingatlanból származó jövedelem után akkor is adózni kell, ha lakást vásárolnak… Tovább olvasom