Délmagyar logó

2017. 08. 16. szerda - Ábrahám 17°C | 31°C Még több cikk.

Kezembe vehettem egy zsiráf koponyáját

Szeged – A JGYPK új kiállítása segíthet leküzdeni a „természettudományok-fóbiát". Ellátogattunk a tárlatra, hogy kísérletezzünk, kibelezett állatokat szemléljünk és újra megszeressük a kémiát, földrajzot, fizikát.
Elöljáróban elárulom: újságíró berkekben azt tartják, ha valaki leírja, „a gyerekek csillogó szemmel" kezdetű mondatot, annak súlyos „fenyítés" jár. Leginkább a mondat erősen túlzó közhely-jellege miatt. Mégis megteszem: az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Boldogasszony sugárúti épületének harmadik emeletére ellátogató negyedikes és hetedikes kisságvárisoknak igenis csillogott a szemük. És nem a sírástól, hanem az örömtől: érdeklődéssel és lelkesedéssel követték Viskolcz Béla és Ilosvay György Tudáskapuban tartott különleges bemutatóját.

Tudáskapu: megismerkedtünk a természettudományok szépségeivel. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Épp a negyedikesek ismerkedtek Ilosvay tanár „csontjaival", amikor beléptem a biológiai bemutatóterembe. – Hallottatok már a mamutról? – kérdezte a tanár úr, jókora, több kilós zápfogat a kezében tartva. A kisiskolások már tudták: mamutok már kihaltak. Ilosvay György delfin- és zsiráfkoponyát is elővarázsolt a szekrényből, a gyerekek saját kezükbe fogva is meggyőződhettek az állat csontjainak a súlyáról. Az alig 15 perces bemutató alatt a gyerekek több fajjal találkoztak, mint máskor egy év alatt. A látványhoz tartozó magyarázat tudománnyal is megtöltötte a gyermekek fejét, és ha mást nem is, de azt biztosan „meglátták": a természettudomány nagyon érdekes. – Ez egy cápa állkapcsa, láttátok a Cápa-filmet? – szólt az újabb kérdés, amit Ilosvay már maga válaszolt meg. – Jobb, ha nem. Ugyanis a filmben a cápa megrágja a rendszámtáblát, de a valóságban a vastól kitörne az állat foga. A negyedikesek megtudták: a cápának nem kell fogat mosnia, ugyanis a kihulló helyett rögtön egy új kerül a helyére. A gyerekek körében osztatlan sikert aratott a revolver fogazat.

– 2009 nyarától 2010 decemberéig épült a Tudáskapu. Végre látogathatóvá tettük a város legrégebbi és talán legszebb természettudományos gyűjteményét – mondta Viskolcz Béla, az SZTE JGYPK Alkalmazott Természettudományi Intézet Kémia és Kémiai Informatika Tanszék főiskolai tanára. A kiállítás nemcsak turisztikai látványosság, hanem oktatási helyszín is. Viskolcz szavai szerint egy városnak a fesztiválokon túl kulturális és információs kikapcsolódási lehetőségeket is kínálnia kell: a Tudáskapu egy ilyen, színes, szagos intézmény. „Azt a fóbiát, ami a természettudományokkal szemben kialakult, mi magunk, pedagógusok idézzük elő azzal, ahogy tanítunk" – mondta a főiskolai tanár. Megtudtuk, az általános iskolai laboreszközöket a Tudáskapu örökölte, ugyanis pénzhiány miatt kidobták volna őket. A 100–130 éves, Nemzeti Örökség részeként számon tartott gyűjteményt január 3. óta mindenki látogathatja – itt olyan fajokat is láthatunk, amelyek már régóta kihaltak.

Tudáskapu: megismerkedtünk a természettudományok szépségeivel. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Megérkezett a következő, immár hetedik osztályos csoport. A folyosón várakozva a plafonra függesztett bolygókat végignézve a felsősök megtudták, a távolságban méretarányos csillagrendszerben a Naptól a Szaturnusz alig pár méter, ellenben a következő naprendszerig egészen a vajdasági Zentáig kellene utaznunk. Viskolcz Béla egy órában próbálta bemutatni a természettudomány érdekességeit, a csillagászattól a földrengéseken át a radioaktivitáson át a gyorsulást vizsgáló fizikai kísérletekig. A kémia laborban a diákok maguk készítettek kék színt, vas szulfátot és cianidot kevertek össze. „Úhhhh, azta!" – kommentálták a ságvárisok az elegy létrejöttét. A Geiger-Müller számlálóhoz uránt tartva a radioaktivitás károsságával is megismerkedhettek – pár perc alatt fél évnyi kémiatudást zúdítottak a nyakukba. Viskolcz szerint a szemléletes, kísérletező oktatással rövidebb idő alatt nagyobb tudást lehet átadni. A rengeteg kísérletet leírni több oldal lenne.

Az elemekkel ismerkedés után a méltán híres – igaz, eddig csak a biológusok, földrajzosok által látogathatott – állat- és ásványgyűjteménybe csöppentek a diákok. A folyékony tartósítószerben kiállított állatok, férgek egyesekben megrökönyödést, másokban csodálatot váltott ki. A természettudományos bemutató végén Beke Nóra és Nagy Gréta értékelte Szeged legújabb látványosságát: „A kémia nagyon tetszett, és ennyiféle állatot sem láttunk még egy biológiaórán. Sokkal jobb mint a suli." A lányok véleményét az osztály is magáénak vallotta, győzködték tanárukat, hogy legközelebb is látogassanak el a Tudáskapuba.

Egy biztos: a Tudáskapu nemcsak az iskolásokban keltette fel a kémia, fizika iránti érdeklődést.

Olvasóink írták

 • 3. kalkutta 2011. január 12. 07:53
  „csizmadialaszlo 2011.01.10. 13:03
  Érdekes beszámoló. Az ember azt hinné, hogy a fiatalokat/gyerekeket érdekli egy jól bemutatott kísérlet. Ezek szerint nem így van. Sajnos.”
 • 2. csizmadialaszlo 2011. január 10. 13:03
  „,,Viskolcz szerint a szemléletes, kísérletező oktatással rövidebb idő alatt nagyobb tudást lehet átadni."

  Középiskolai tanárként évek óta próbálkozom ilyesmivel, és ideig-óráig marad csak meg az órán elvégzett kísérlet. A lényegét a tanulók harmada érti meg, és talán negyed tudja visszaadni úgy-ahogy elfogadható színvonalon. Elképzelhető, hogy nagyok az igényeim, de mégis kudarcnak élem meg azt, hogy a sokszor délutánokat fölemésztő előkészülés után bemutatott sikeres demonstráció ennyire nem éri el azt a hatást, amit szeretnék. Az is igaz, hogy nem ságváris diákokról beszélek, hanem ,,átla" középiskolásokról.”
 • 1. északmagyar 2011. január 10. 12:37
  „"A JGYPK új kiállítása segíthet leküzdeni a ,,természettudományok-fóbiát". Ellátogattunk a tárlatra, hogy kísérletezzünk, kibelezett állatokat szemléljünk."

  Hát ez kész. A kibelezett állat szimbolizálja a fóbia helytelenségét?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Első fokú készültség Zsombón

Zsombó - A vizek kártételeinek megelőzését célzó intézkedések érdekében Zsombó közigazgatási… Tovább olvasom