Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Kézzel-lábbal, olykor pedig angolul

„Bocsánat, tudna segíteni? A Dugonics teret keresem. Megmondaná, hogyan jutok oda?" – kérdeztük a szegedi járókelőktől. Hogy nem mindenki tudott válaszolni erre az egyszerű kérdésre, annak nagyon egyszerű az oka. Magyar helyett angolul kértünk útbaigazítást.
Hátizsák, baseballsapka és leporolt angol nyelvtudás. Ezekkel a segédeszközökkel felvértezve váltunk igazi eltévedt külföldi turistává, aki kétségbeesve szeretett volna eljutni a Dugonics térre.
Könnyű terepen, a Fekete Sas utcán kezdtük az emberek faggatását. Egy harminc év körüli hölgynek nem okozott gondot megmutatni keresett célpontunkat. Bár az utca végéből szinte a térig látni, a nő nem csupán a „jelbeszédre" hagyatkozott. Angolul magyarázta el, hogyan menjünk el az utca végéig, majd ha balra fordulunk, már el sem téveszthetjük az útirányt. Aztán egy középkorú férfira csaptunk le a Centrumnál. Magunk is meglepődtünk, mennyire pontos angol nyelvű eligazítást kaptunk tőle. A kimerítő útleírás után még hangosan utánunk szólt: pontosan három sarkot kell megszámolnunk, mielőtt célba érnénk.

– Semmit nem értek abból, amit mond – hárította el kérdésünket mosolyogva egy idősebb férfi az Anna-kút környékén. Egy néni először szemlátomást megrémült az idegen szó hallatán, ám a Dugonics szóra felcsillant a szeme. – Teljesen rossz irányba halad, forduljon meg – mutatta kezével a menetirány-változást. Fordultunk mi a magyar szóra is, de a néni semmit nem bízott a véletlenre. Továbbra is magyarul, de egyre hevesebben gesztikulálva adott még pontosabb leírást a cirka ezerméteres útszakaszról. – Figyelje a lovat! Tudja, négy lába van – mutatta ujjaival a számot, majd kezével ügetést színlelve próbálta a paripa alakját megvilágítani előttünk. – De szépen beszél, csak nem tudom, mit – felelt kérdésünkre egy ősz hajú asszony, aki szintén a Dugonics szó elhangzása után bökött botjával a tér irányába.

Végül a Horváth Mihály utcában kötöttünk ki, ahol három
diáklánytól próbáltuk megtudakolni a Dugonics tér pontos helyét. Útbaigazítás helyett hangos nevetés volt a jutalmunk. A tanácstalan álturista pedig elgondolkodhatott: talán a kiejtése csalhatott mosolyt a lányok arcára?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már működnek a szökőkutak Szegeden

Kilenc szegedi szökőkútból hetet elindítottak május elsején. A Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. 17… Tovább olvasom