Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Ki a neonáci? - Heves vita a történészhallgatók között

Szeged - Véleménynyilvánításnak ítélte a bíróság, hogy Karsai László szegedi történész neonácinak nevezte a Jobbikot. Az ügyről az interneten hevesen vitáznak a szegedi történészhallgatók.
Elutasította a Jobbiknak Karsai László történész ellen benyújtott keresetét a Fővárosi Ítélőtábla. – Történészi tudásommal felvértezve és bizonyítékok tömegével rendelkezve véleményt nyilvánítottam egy tévéműsorban, amikor a Jobbikot neonáci pártnak neveztem. A Jobbik sértőnek érezte a véleményemet, és a jó hírnév megsértéséért perelt be.

A másodfokon eljáró, jogerős ítéletet hirdető bíróság úgy ítélte meg, hogy a véleménynyilvánítás szabadsága magasabb rendű alapjog, mint az állítólagos jó hírnévhez és annak védelméhez való jog – összegezte a három év után kedden lezárult eljárás lényegét a szegedi egyetem professzora. – A szóbeli indoklásban elhangzott: nincs egyetértés a politológusok, történészek között arról, hogy kik nevezhetők neonáciknak. Valóban, erről a kérdésről a szakirodalomban és a publicisztikában is vita folyik. Én bizonyos kritériumok alapján, vagyis ha egy párt rasszista, idegengyűlölő, antiszemita, irredenta, antidemokratikus és még hosszan sorolhatnám, úgy véltem, jogos ennek a kifejezésnek a használata. A Jobbik ezt sérelmezte, de a párt álláspontja is csak egy vélemény. A bíróság pedig úgy döntött, ebben nem foglal állást; szerintük nem bizonyítottam a Jobbik neonáci voltát, de ebben megint eltér a véleményem a bíróság határozatától. Amit a párt ügyvédje előadott, szakmai szempontból siralmasan gyenge színvonalú volt. Ha olyasmiket állítanak Teleki Pálról vagy Prohászka Ottokárról, hogy nem antiszemiták, az szerintem nevetséges, mert mindkettő önmagát is lelkes, meggyőződéses fajvédő antiszemitának tartotta. Ha róluk és a vastagon zsidózó Gyöngyösi Márton parlamenti képviselőről azt állítja a Jobbik, hogy nem antiszemiták, akkor ez ugyancsak egy vélemény, amit én nem osztok.

A Jobbik és a Hatvannégy Vármegye Mozgalom által felállított Magyar Mártíromság Emlékművének avatása 2012-ben Ásotthalmon, a szerb határ közelében. A jobboldali párt nem tartja magát neonácinak. Fotó:
A Jobbik és a Hatvannégy Vármegye Mozgalom által felállított Magyar Mártíromság Emlékművének avatása 2012-ben Ásotthalmon, a szerb határ közelében. A jobboldali párt nem tartja magát neonácinak. Fotó: Karnok Csaba

Hevesen vitáznak a Facebookon a szegedi történészhallgatók Karsai Lászlóról és ügyéről, sokan támadják, mások egyetértenek vele. A professzor azt mondta erről, hogy éjjel-nappal a könyvtárban és levéltárban dolgozik, az internetet nem figyeli. A hallgatók egy részéről tudni lehet, hogy szélsőjobboldali vagy jobboldali meggyőződésű, másik részük pedig baloldali, liberális vagy éppen közömbös a politikai kérdések iránt. Arról nincs információja, melyik csoport van többségben. 39 éve tanít Szegeden, de még soha nem tapasztalta, hogy előadáson vagy szemináriumon nekitámadtak volna. Ha kemény szakkérdéseket kap, igyekszik válaszolni, de ellenséges hangvétel nem fordult elő. A diákok felmérik, hogy egyelőre még ő adja az osztályzatot. A történész kollégák esetleges megosztottságáról nincs tudomása, részükről sem érte támadás.

Ásotthalom Jobbikhoz köthető új polgármesteréről a történész úgy fogalmazott, nem azt tartja igazán veszélyesnek, ha a Toroczkai Lászlóhoz hasonlók választott vagy kinevezett pozícióba jutnak, hanem azt, hogyha a Fidesz eljobbikosodik. A harmincas évekhez hasonlította azt a jelenséget, amit mostanság lát, hiszen akkoriban a kormánypártok ellopták a szélsőjobboldal programját, zsidóztak, irredentáskodtak, mindent megtettek, hogy visszacsábítsák magukhoz a szavazókat. Úgy véli, az egész történelemhamisító tevékenység a Jobbik programjából került be a Fidesz napi politikájába Schmidt Mária Sorsok Házára vonatkozó koncepciójától Szakály Sándor Veritas intézetén át a Szabadság téri megszállási emlékműig.

Karsai László: a szakirodalomban és a publicisztikában is vita folyik róla, kik nevezhetők neonáciknak. Fotó: 168 Óra
Karsai László: a szakirodalomban és a publicisztikában is vita folyik róla, kik nevezhetők neonáciknak. Fotó: 168 Óra

Szegedi történészhallgatók a Facebookon

Karsai és a Jobbik bírósági ügye kapcsán D. Sz. ajánlja a társainak a professzor által meghirdetett Vita a holokauszttagadókkal és holokausztrevizionistákkal című kurzusát. „Voltam a tanár úr több szemináriumán, szívesen hallgatja a felmerülő kérdésekben a hallgatók véleményét, és kulturált módon reflektál rá. A lehetőség tehát adva van, csak hát ehhez kell némi tökösség és témán belüli szakmai felkészültség." V. Gy. azt írja, „engem személy szerint hidegen hagy a hivatalos holokauszt és holorevizionista vita". U. Gy. arra emlékszik, hogy elsős korában sokan mindjárt az I. és a II. világháborúról akartak tanulni, hogy megtudják az „igazságot" Horthyról, Trianonról, Szálasiról. „Miközben még csak tanították nekik, hogy mindig kritikával kell hozzáállni egy-egy korszakhoz és személyhez, már elsőévesen legyintettek erre, nem folyamatban gondolkodtak. Én ezt látom, ebbe belefér Karsai mondandója is (nálam). Sokan önigazolást keresnek, vagy ellenségképüket igyekeznek megerősíteni." M. N. Gy. más véleményen van: „Elvárod tőlünk a szakmaiságot és az indulatmentességet, és közben tapsolsz Karsai kijelentésének, ti. hogy a Jobbik neonáci? Érdekes." Egy hasonló vélemény szerint: „A Jobbik mondjuk nem neonáci párt, köze nincs hozzájuk, Karsai túlságosan harsány véleménynyilvánítása pedig éppen hogy az ő »oldalának« árt".

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

1,5 millió forint jár a vesztegetéssel gyanúsított szegedi bírónak

A bírói függetlenséget korlátozta azzal a szegedi bíróság, hogy a vesztegetéssel gyanúsított N. Norbert szegedi bíró bérét letiltotta. Tovább olvasom