Délmagyar logó

2017. 12. 19. kedd - Viola -3°C | 2°C Még több cikk.

Ki a városból! - Tippek az ünnepi hétvégére

Szeged - Száz kilométeres sugarú kört rajzoltunk Szeged köré, ezen belül – na jó, egy kicsivel néha kívül – kutattunk, hátha tudunk segíteni: hova menjünk kirándulni a többnapos ünnepen?
A bő 100 kilométerben limitált kirándulásainkhoz Mihály Illés, a Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója segített kiválasztani az utakat.

Palics és Szabadka – kikapcsolódás az egész családnak

Az egyik legközelebbi és legkényelmesebb választás alighanem a vajdasági Palics és Szabadka. A palicsi tó és környéke népszerű nyaralóhely volt már a múlt század elején is. A partján sorakozó patinás épületek a századfordulót idézik. A szabadkai születésű Csáth Géza, Kosztolányi Dezső is gyakran heverészett a parton, és Vajda János is sokszor járt a „nádas tavon". Kedvelt vadászhelye volt a palicsi tó környéke. A tó mellett újonnan épített, ám ízléses villák sorakoznak szállást csak csúcsszezonban nehéz találni. A parthoz közel modern állatkert várja a látogatókat: zsiráffal, fókával, elefánttal számtalan egzotikus állattal.

Kirándulások 100 kilométeres körben
Kirándulások 100 kilométeres körben.
DM-grafika

Aki Palicson jár, már-már bűnt követ el, ha nem látogatja meg Szabadkát. Szeged testvérvárosán meg is látszik a rokonság. Szecessziós épületeivel, bájos utcáival egész napos programot jelent a Bácska központja.

Temesvár és Arad – történelmi túra

Jó választásnak tűnik egy dél-erdélyi kirándulás is. A hosszú hétvégén Temesvárt és Aradot is útba ejthetjük. Akit nem köt le a képtár és a múzeum, hangulatos városközpontokban sétálhat. Gyermekeinknek két fagyizás között megmutathatjuk a középkori magyar történelem emlékhelyeit. Az aradi tizenhárom történetét a leghitelesebb helyszínen mondhatjuk el. – Temesvár felé érdemes megállni Nagyszentmiklóson, Bartók Béla szülővárosában – tanácsolja a környék szakértője, Mihály Illés. – A megszokottnál alacsonyabb árakról nem érdemes álmodozni, ebben a tekintetben Románia már felzárkózott hozzánk – teszi hozzá.

Gyula, Békéscsaba, Szabadkígyós – kultúrháromszög

Gyula fürdővel, várral várja a turistát. A történelem és a wellness hívei is megtalálhatják itt a számításukat. A messze földön híres 100 éves cukrászdában pedig nem csupán finom süteményeket ehetünk, de a cukrászattörténeti múzeumban is tehetünk egy sétát. Erkel szülővárosától pedig csak egy ugrás a békéscsabai Munkácsy-múzeum, és a Munkácsy-emlékház.

Fehér-tón a Beretzk Péter-kilátóba vigyünk távcsövet. Fotó: Frank Yvette
Fehér-tón a Beretzk Péter-kilátóba vigyünk távcsövet.
Fotó: Frank Yvette

– Magyarország legnagyobb evangélikus templomába mindenképpen érdemes betérni – hangsúlyozza Mihály Illés, amikor Békéscsabához érünk képzeletbeli utazásunkon. – A Jézus szíve katolikus templom óriási festménye pedig páratlan látványt nyújt. Patay László 500 négyzetméteres összefüggő alkotása 500 alakot ábrázol, kihagyhatatlan látvány – teszi hozzá. Hazafelé érdemes útba ejteni Szabadkígyóson az Ybl Miklós tervezte Wenckheim-kastélyt, amely kétségkívül az alföldi kastélyok legpompásabbika.

Csongrád, Mártély, Fehér-tó – körút a környéken

Aki a vízpartot szereti, pihenésre ideális helyeket talál magának a megyehatáron belül is. Csongrádon a Körös-toroki üdülőövezet és a strand, Mártélyon az érintetlen természet, a Holt-Tisza garantálja a tartalmas kikapcsolódást.

Mártélyon a Holt-tiszán lehet csónakázni, horgászni, a parton kikapcsolódni. Fotó: Tésik Attila
Mártélyon a Holt-tiszán lehet csónakázni, horgászni, a parton kikapcsolódni.
Fotó: Tésik Attila

A vízen csónakázni, horgászni, a parton bográcsozni lehet. – Éppen a fészekrakás ideje van most, a vizeink telis-tele vannak madarakkal. Aki Mártély, Csongrád, vagy a Fehér-tó környékére megy, mindenképpen vigyen magával távcsövet – tanácsolja, Mihály Illés, a Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Pénzkérdés


Segítsünk egymásnak!


A mi listánk korántsem teljes. Ha van kedvenc helye, ha van egy tuti tippje, ossza meg velünk! Hová mennek családjukkal, amikor ki akarnak lépni a mindennapok díszleteiből? Mennyibe kerül az utazás? Hogyan terveznek? Mi éri meg,
és mi nem?

Egy négytagú család utazással, szállással és étkezéssel együtt 50-60 ezer forint alatt aligha ússza meg a hosszú hétvégét. Ez az összeg persze lehet sokkal több is – jobbára a belépők és a szállások árán múlik. Palicson már napi 2500-3000 dinárért (7500-9000 forint) kaphatunk egy megfelelő szobát, egy ebédet fejenként 300-400 dinárból ki lehet hozni, egy állatkerti belépő felnőttek részére 250 dinárba kerül. Aradon fejenként 15-25 euróért találtuk a legolcsóbb szállásokat. Gyulán a Várfürdőben 1 650 forintot kérnek egy egész napos felnőtt jegyért, ugyanez a gyerekeknek, a diákoknak és a nyugdíjasoknak 1 350 forintba kerül. Egy gyulai apartmanházban akár fejenként 5000 forintért is megszállhatunk, a gyerekeknek a szokásos kedvezmények is járnak, de, ha egy hotelt választunk, 8-10 ezer forint alatt nem kapunk szobát. A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban egy családi jegy 1500 forintba kerül. A városban megszállni 14 – 16 ezer forintért tud az egész család. Csongrád központjában egy szállodai éjszaka átlagban 7-8000 forintba kerül, a pótágyért pedig további 1500 forintot kérnek. Az üdülőövezetben ennél olcsóbban is kaphatunk szállást. A Körös-Toroknál, 10 méterre a Tisza-parttól fejenként 5-6000 ezerért kapnánk szobát egy nyaralóban. Van benne televízió, klíma, zuhanyzó – mondja a vállalkozó, akit telefonján érünk el. A két kisgyerek általában egynek számít – teszi hozzá, de minden megállapodás kérdése.

Baja, Kecskemét

Mi a különbség a szegedi és a bajai halászlé között? – szokták kérdezni a bajaiak. A válasz: a szegedi híresebb, a bajai jobb. Ahhoz azonban, hogy igazságot tehessünk, bajai kirándulásra kell indulnunk, a városba, ahol megél egy bolt, amelyben kizárólag bográcsokat lehet kapni. Persze nem csak gasztronómiai élményekkel kényezteti vendégeit a Duna-parti város. Baja mottója: mediterrán életérzés a Duna mentén. Aki már járt ott, tudhatja: van ebben valami. Kecskeméten nem csupán a kétségkívül lenyűgöző építészeti remekművek várnak minket. A várost lovastanyák veszik körbe, a kötelező pusztaromantika mellett ételben-italban sincs soha hiány. A kalandvágyó turista a Kiskunsági Nemzeti Parkban indulhat túrára.

Olvasóink írták

 • 16. Logaritmus 2009. április 10. 12:47
  „Hasznos cikk, még több ilyet. Ásotthalmi erdő pl. nagyon jó egy kiadós családi sétára. TALÁN az emberek ráéreznek a dolog ízére, és hogy nem csak a TV előtt vagy az A capella teraszán lehet tespedni.”
 • 15. andrisne 2009. április 10. 06:33
  „Flexi,ne legyél már bunkó!Miért baj az,ha valaki nem Szegeden sétál?Magyarországot fel kell fedezni!Én is szeretek messzebb kirándulni,de most maradok a vadasparknál.”
 • 14. kakoszeged 2009. április 09. 20:14
  „8 Vásárhelyi Ági!
  Nem lesz üres! Én szombaton keresztelkedem! :)”
 • 13. szunyi 2009. április 09. 19:16
  „magyarock1

  Évente 5-6* megyünk át az állatkertbe, soha nem állítottak meg rendőrök, mondjuk a szabályokat be is tartjuk.
  Ha röszkén nagy a sor akkor lehet kerülni Tiszasziget felé, de vigyátni mert 6 kor bezár.
  Finom az állatkertbe a hamburger, csevapot meg Palics és Szabadka között szoktunk venni és becsempészük az országba.
  Az állatkertje nagyon szép, pl. az elefentát ott etetik a kisgyerekek kézből ormányba.
  Naszóval érdemes.”
 • 12. SzilágyiLászló 2009. április 09. 18:23
  „Ajánlom a makói József Attila Múzeumot itt MAGYAR MOTORKERÉKPÁROK és GALAMB JÓZSEF ÉS A FORD T-MODELL kiállítás látható május 3-ig (sajnos hétfőn és kedden mindig szünnap van) további látnivalók itt az emeleten, az Espersit-házban és a múzeum udvarán !!! A szépet látni nem kell külföldre sem menni!”
 • 11. sós 2009. április 09. 18:20
  „Horgászat minden mennyiségben a családdal együtt.Rossz hírem van a sok bárgyú jobbágynak,nem lesz nyitva egyetlen multi sem.Remélem nem lesz sok elvonási tünetes elmebeteg,a vásárlási láz megszakítása miatt!”
 • 10. flexsnake 2009. április 09. 17:40
  „9. ne is gyere vissza. Menjetek messze ettől még a szar az szar marad. Ajánljatok egymásnak minél messzebbi helyet én ajánlom a déli-sarkot. Persze a szegedi látnivalókat meg se nézzétek. Simán tudnék ezernyi olyan látnivalót itt ami mellett elmentek minden nap. Szegeden már sétálni se jó? Aztán hétfőre remélem mindenki hazaér mert a locsolást nem ússzák meg. Ahol nem nyitnak ajtót , bemegyek az ablakon és locsolok :D”
 • 9. skeletorNB 2009. április 09. 17:23
  „Flexi! Ez a hozzászólás minősít téged a legjobban. Feleslegesen beleszólni, azt is hülyeséget.

  Hogy a témához is szóljak, szerintem én Gyulát látogatom meg a hétvégén. Rég voltam már, és kíváncsi vagyok mennyit változott a város.”
 • 8. VásárhelyiÁgi 2009. április 09. 15:53
  „A templom meg üres!
  (Elvégre egyházi ünnep. Vagy nem?)”
 • 7. trixi11 2009. április 09. 15:42
  „Kedvenc helyeid egyike?”
 • 6. flexsnake 2009. április 09. 14:41
  „Ajánlom a kutyaszaros töltésoldalt :)”
 • 5. magyarock1 2009. április 09. 14:24
  „Átmennék én Palicsra,ha nem kéne órákat várni a határon,és nem kéne a szerb rendőrök pénzbeszedésétől tartani.Ezért nem voltam 98´ óta.”
 • 4. IVY 2009. április 09. 13:54
  „Atkai horgászat, de ezerrel.....!!!!!!! :D”
 • 3. diverfrog 2009. április 09. 09:32
  „Szeged-Csongád sétahajó út... ott egy laza ebédke és lehet haza hajókázni :)”
 • 2. trixi11 2009. április 09. 09:10
  „Mi Mártélyra megyünk horgászni pénteken ,szombaton bulizunk egy nagyot, vasárnap meg elmegyünk a Vadasparkba! :))”
 • 1. kutyafül 2009. április 09. 08:01
  „Ajánlom Szarvast is! Arborétum, sétahajó, Körös part, nemzeti park, komp, történelmi magyarország közepe, szárazmalom, Ótemplom, Tessedik Múzeum.......
  Szép kis város.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Virágba borult a meggyfa

Szeged - Most a legszebbek az alföldi falvak, kisvárosok utcái: virágzanak a meggyfák. A legtöbben… Tovább olvasom