Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 20°C Még több cikk.

Ki ad gyógyszert, ha rosszul lesz a diák?

Szeged - Nem adhat gyógyszert a diáknak a pedagógus – sem az iskolában, de még egy többnapos osztálykiránduláson sem. Egy 14 éven aluli gyerek azonban önállóan sem dönthet arról, hogy bevesz egy fájdalomcsillapítót. Minden osztály a következő hetekben utazik – kérdés, hogyan gondoskodjuk a gyerekekről erre az időre.
– Fél éjszaka elsősegély-tanfolyamot tartottam a 14 éves fiamnak. Teljesen bepánikolt, mert osztálykirándulásra indultak, és tájékoztatták őket, hogy ha bármelyik gyerekkel történik valami, a tanár nem láthatja el – mesélte Adrienn. A szegedi édesanya kötszerrel alaposan ellátta a fiút, gyógyszert azonban nem mert neki adni.

A pedagógusok nem adhatnak be semmiféle gyógyszert sem az iskolában, sem a kirándulásokon. Ez vonatkozik az olyan banális dolgokra is, mint a láz- vagy fájdalomcsillapító, de sebet sem láthatnak el, hiszen nem tudhatják, diákjaik allergiásak-e valamire. A rendszer meglehetősen életszerűtlen és merev, a legtöbb intézményben azonban nem szívesen kockáztatnak.

– Bár év elején felmérjük, kinek milyen gyógyszerallergiája van, mivel nagy felelősség a gyógyszer beadása, én nem támogatom, hogy a pedagógus ilyesmiben döntést hozzon – mondta el egy általános iskolai igazgató. – Minden ilyen esetben a szülőket kell értesíteni, hogy ők rendelkezzenek a szükséges gyógyszer adagolásáról.

Csakhogy a tanárokat nem látják el gyógyszerekkel sem, így például egy osztálykirándulásra sem visznek saját költségen vásárolt házi patikát. Innentől kezdve viszont kérdés, melyik szülő vállalja, hogy egy általános iskolásnak gyógyszert csomagol egy többnapos útra – felkészülve minden eshetőségre.

– Azt gondolom, a megoldás az lehet, ha a szülők a pedagógusnak adják át a gyógyszert. Egy 14 éven aluli egyébként sem hozhat saját magáról döntést, így nem lehet rábízni, beszed-e bármilyen gyógyszert – mondta el Rósa Ágnes, a Csongrád megyei házi gyermekorvosok szakfelügyelője.

Hozzátette: táborokban már évek óta bevált rend, hogy nyilatkozatot kell kitölteni allergiáról és betegségekről. Ehhez hozzá lehet tenni a szülő hozzájárulását, hogy a beküldött gyógyszert a pedagógus beadja a gyereknek. Ez a megoldás osztálykiránduláson és az iskolában is hasznos lehet.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jól bírták a bringások a gyűrődést - teljesítménytúra Mórahalomra és Ruzsára

A biciklizők számán meglátszott, hogy az időjárás nem volt a legkedvezőbb. 220-an tekertek összesen,… Tovább olvasom