Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Ki fizet a végén?

Csongrád megye - Döntött a kormány: a megyeszékhelyek kapják meg a megyei múzeumokat. Szegedhez tartozhat a csongrádi, a makói és a szentesi intézmény.
Június végéig meg kell állapodni az átadásról a megyei kormányhivatal és az intézményfenntartó központ (MIK) vezetőivel. Ugyanez a kormányhatározat kimondja azt is, hogy azok az intézmények, amelyek január 1-jétől a megyéktől a megyei kormányhivatal alá tartozó MIK-hez kerültek, egyelőre ott maradnak – nagyobb minisztériumi kontrollal.
Ha szó szerint vesszük a döntést, akkor a szegedi önkormányzathoz tartozhat a szegedi Móra-múzeumon kívül a csongrádi, a makói és a szentesi intézmény is. (Vásárhely kivétel: múzeumai öt éve kerültek át a megyei önkormányzattól a megyei jogú városhoz.)A kisebb városok nyilván küzdenek majd az intézményük megtartásáért. Ha kötelező feladat marad a múzeumfenntartás, megkapják az államtól a közművelődési normatívát. A megyei múzeumok központi feladatai – restaurátorok, régészek – szintén Szegedhez kerülnének, és szolgáltatási szerződéssel bízná meg őket a jövőben a többi önkormányzat.
Tavaly a megyei önkormányzat nagyjából 120–130 milliót áldozott az intézményeire; a több mint egymilliárdos költségvetés nagyobb részét a régészeti pénzekből teremtette elő a múzeum igazgatósága. Hogy idén mennyi pénzből gazdálkodnak az intézmények, a MIK-től hiába kértünk választ.

– Senki nem tudja ebben az országban, hogy milyen feladatok és intézmények maradnak az önkormányzatoknál, és azt milyen bevételekből kell finanszírozni. Kapkodjuk a fejünket; múzeumügyben senki nem keresett meg bennünket hivatalosan – tájékoztatott Botka László. Szeged polgármestere hozzátette: a helyi közösség a legjobb fenntartó, ez kiemelten igaz az iskolák esetében, de ha úgy alakul, a múzeummal kapcsolatban is, hiszen a város felelős gazdája az intézményeinek. A szegedi múzeum pedig a város meghatározó intézménye.

Legnagyobb bajban feltehetőleg Szentes lesz, mivel óriási gyűjteményt gondoz, sok a telephelye, és alig van saját bevétele. Szirbik Imre polgármester tegnap nem nyilatkozott; korábban ő nem is a fenntartóváltásért, hanem az értékes Koszta-gyűjtemény sorsáért, valamint a műtárgyvédelem, a restaurálás és a fejlesztés költségeiért aggódott. Csongrádnak megközelítőleg 3 milliót kellene a múzeumára költenie évente, ami abból a megközelítésből rengeteg pénz, hogy – mint Kőrösi Tibor polgármester márciusban elmondta – az 50 milliós hiánnyal elfogadott költségvetés mellett ilyesmire nem számítottak. Egyedül valószínűleg a makói múzeum állna meg a talpán, ha megkapná a normatívát.

Olvasóink írták

 • 19. vuk 2012. április 13. 09:36
  „16. csaklit 2012.04.12. 15:13
  Szolj, ha sikerul felvenni az internetes szokasokat, addig szerintem ne irj ide.
  Engem is sokkal jobban zavar a muzeum melletti godor, peldaul mert sokkal jobban szem elott van, valamint a kozlekedest is ellehetetleniti. Sot, ami meg jobban zavar az a parkolo a parkban a muzeum mellett, avagy a "Mora-park-olo".”
 • 18. klj-54 2012. április 12. 15:47
  „16. csaklit
  Vagy elfogadod, hogy az interneten megszokott tegeződés megy itt is, vagy elballagsz oda ahol kevésbé NETIKETT ismerő sznobok vannak!”
 • 17. tzrtz 2012. április 12. 15:14
  „6. A közgyűlésé nyilván, de mint a többi cégvezető kijelölésében, ebben sem várható majd köszönet. Valamelyik samesz lesz majd a pártból, az tuti.

  11.Elég furcsa volt azért ez a dolog. Hirtelen abbahagyták a pályázat emlegetését, és közölték, hogy miniszteri utasításra meghosszabbítják az eddigi igazgatókat a levéltárnál és a múzeumnál is. Úgyhogy az igazgató nem "lett", hanem "maradt". És nekem nagyon gyanús, hogy azért volt ez, mert ha átadják az önkormányzatnak, akkor úgyis újat fognak választani, vagyis átmeneti jelleggel, néhány hónapra, max. az év végéig szólhat ez a meghosszabbítás. Hogy akkor miért nem gondolkodtak előre, és hagyták a fenébe a pályázatot, az a szokásos fideszes rejtélyek közé tartozik.”
 • 16. csaklit 2012. április 12. 15:13
  „12. vmagdi 2012.04.12. 13:04

  Kedves vmagdi! Egyrészt nem őriztünk együtt birkát vagy toltunk csattogós lepkét, tehát kérlek ne tegezz. Állandóan a Múzeum melletti gödörrel van elfoglalva, de a Centrum hátánál lévő kb. 100-szor nagyobb gödör nem érdekli? Vagy nem is a gödör piszkál, hanem maga a Múzeum?
  Sajnos maga nem a Klebersberg-féle vonalhoz tartozik, aki a nemzet felemelkedését a kultúrában és az oktatásban látta. Kár is magára vesztegetni az időmet.”
 • 15. Ányez 2012. április 12. 15:04
  „11. Church 2012.04.12. 12:45
  Jaj, de jó, köszönöm szépen! :-)”
 • 14. csaklit 2012. április 12. 14:58
  „13. macs 2012.04.12. 14:29

  Nem bántom, csak én szégyellem magam. Azzal van elfoglalva, hogy milyen gödör van a múzeum oldalán, de azt nem tudja, hogy azt Szeged városa "ásatta" oda, mert szeretne valamit megmutatni a város középkori önmagából. Azonban ez is tipikus magyar betegségként folytatódott. Belevágtak, a tervek készek, de a pénz a befejezéshez, bemutatáshoz másra kellett.”
 • 13. macs 2012. április 12. 14:29
  „8. csaklit,
  ne bántsd vmagdit. Egyrészt angol billentyűzete van, másrészt nem veszi észre az elütéseket. Vagy diszgráfiás, vagy tanulta a magyart.”
 • 12. vmagdi 2012. április 12. 13:04
  „csaklit, nagyon meglepodnel :)
  Most is ott jottem el mellette, szemetkupac, bontaskupac, utott kopott lakokocsi, lyukas es roggyant femhalo kerites, minden sarkaban foldkupac. Nektek ez tenyleg tetszik? Ez a kultura? Mar bocs. Ez a nemezeti orokseg? Ha ez , akkor kosz en nem kerek belole. te meg nyugodtan hazaviheted barmelyik kupacot es beletuzheted a nemzeti zaszlod. Szerintem merhetetlenul igenytelen akinek ez tetszik a belvaros sziveben. Az abj hogy evek ota nem tortenik ott semmi. Az meg ott csak van.”
 • 11. Church 2012. április 12. 12:45
  „9. Ányez 2012.04.12. 12:19
  Fogas Ottó lett az igazgató.”
 • 10. NP1 2012. április 12. 12:35
  „Egyszerűen vérlázító az a buherálás, ámokfutás amit a magyar közjogi-, közigazgatási és intézményi rendszer körül végeznek fülkeforradalmáraink.
  Mindez elképesztő energiákat köt le, sokba kerül, embereket tesz tönkre stb. stb... Erre készültek 8 évig? Ez a Nemzeti Együttműködés Programja?”
 • 9. Ányez 2012. április 12. 12:19
  „Én maradtam le róla vagy még tényleg nem lehet tudni, hogy ki lett a Móra Ferenc Múzeum új igazgatója?”
 • 8. csaklit 2012. április 12. 12:16
  „3. vmagdi 2012.04.12. 10:45

  Kedves vmagdi! Árulja már el, hogy maga mivel foglalkozik? Régóta látom, hogy előszeretettel szól hozzá a múzeum és a régészet dolgához alpári, iskolázatlan stílusában. Jobb dolga nincs mint, hogy a nemzet emlékeinek megőrzésén dolgozókat és az intézményt piszkálja? Úgy látom Ön is ahhoz a körhöz tartozik, aki azt mondja és sajnos csinálja is, hogy az ország felemelkedésének egyetlen gátja a kultúra. Én inkább azt mondom, hogy az Önhöz hasonlók kulturálatlansága.... Remélem mondanivalóm értelmezése nem okoz gondot Önnek.”
 • 7. Church 2012. április 12. 11:41
  „4. vmagdi 2012.04.12. 10:48
  Nem szeretek központozáson, ragozáson, helyesíráson stb. "lovagolni", de amit Ön művel a magyar nyelvvel...hát, én önt ültetném ki a Széchenyi térre mondjuk egy jókora szamárpadba! Förtelem!”
 • 6. tatár 2012. április 12. 11:05
  „Akkor gondolom az igazgató kijelölése is a Közgyűlés hatásköre lesz.”
 • 5. saturnus 2012. április 12. 10:51
  „Lassan de biztosan a cigány telep szintjére süllyed ez az ország rövidesen ha ez a kormány és politikája marad és folytatódik. Ebből az országból el kell menni. Volt NDK-sok is a lábukkal szavaztak.”
 • 4. vmagdi 2012. április 12. 10:48
  „a regeszeket meg ne is emlegessek, ami ocsmacssagot a muzeumnal csinalna es tartanak fenn evtizedek ota, azert a Szechenyi terre allitanam oket tablakkal a nyakukban szegyenszemre”
 • 3. vmagdi 2012. április 12. 10:45
  „szerintem annak tukreben kell tamogatni, hogy esetleg egy ket heten belul ez is az allamhoz kerul, ugyhogy remelem egy fillert se kolt ra a varos.
  Az iskolaknal is ez volt, kicsinositottak, felujitottak koltottek ra, aztan vittek... vittek volna romosan es koltottek volna rajuk a nagykalapbol”
 • 2. csmano 2012. április 12. 10:25
  „Ezek alapján miért államosították ezeket?
  És akkor megint változik a fenntartó, tehát megint új igazgatót kell választani?”
 • 1. szentmihályi 2012. április 12. 09:18
  „Tiszta röhej ami ebben az országban megy. Szomszédom szavai szerint- a káromkodását most mellőzöm- ha van 1 kis eszem a lehető legrövidebb úton el megyek ebből az országból.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénzbírsággal sújthatnak két szegedi betegszállító céget

Vállalták, hogy más helyett dolgoznak, de újabb anyagi terhet nem akartak magukra rakni. Közigazgatási eljárás indult ellenük. Tovább olvasom