Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 19°C | 25°C Még több cikk.

Ki foglalkozik a rákbetegek hozzátartozóival?

Szeged - Érzéketlenné váltak az orvosok a halállal szemben is – egy rákos betegekkel foglalkozó vidéki osztályon legalábbis ezt tapasztalta olvasónk. Az onkológusprofesszor szerint túlterheltté és kiégetté válnak egy idő után a szakemberek, ettől függetlenül szerinte ilyesmi nem megengedhető. Egyébként nemcsak az orvosok, a hozzátartozók hozzáállásával is vannak problémák.
Nyílt levelet kaptunk nemrégiben, amit egy Csongrád megyei egészségügyi intézmény osztályvezetőjének címeztek. Olvasónk édesapja rákban halt meg, leírása szerint pedig sem tájékoztatást, sem segítséget, de még csak részvétet sem kaptak az orvostól.

– Amikor egy család szembesül a számára mindennél fontosabb ember súlyos betegségével, akkor szeretne információkat kapni a lehetséges kezelésről és a várható eseményekről. Ezt a tájékoztatást viszont mi csak nagyon nehezen és akkor is hiányosan kaptuk meg – kezdte történetét Kispéter Andrea.

Az asszony elmondta, nemcsak hogy nem találták soha az orvost, ha beszélni akartak vele, az alternatív módszerekkel kapcsolatban sem segített.

– Még a hospice-szolgálatról is ismerősöktől, az internetről és a háziorvostól értesültünk – tette hozzá. A férfi végül egy éjszaka az intézményben rosszul lett, és egy kábító injekciót kapva meghalt. – Miért nincs egy ilyen osztályon protokoll arra, hogyan foglalkozzanak a halálra készülőkkel és a veszteséget szenvedettekkel? – tette fel kérdést Andrea.

Kahán Zsuzsanna, a Szegedi Tudományegyetem Onkoterápiás Klinikájának tanszékvezető egyetemi tanára szerint kétségtelen, hogy nem mindig megfelelő a hozzáállás – de nemcsak az orvosok, a betegek részéről sem.

– A daganatos betegségeket vagy a misztikum, vagy az elzárkózás jellemzi. A legtöbben nem úgy tekintenek ezekre, mint más egészségügyi problémákra, pedig ezekből is sokan meggyógyulnak. Két reakció jellemző: a tagadás vagy a túlaggódás.

A bepanaszolt eset nem Szegeden történt, de az az egész országra jellemző: az onkológusok és sugárterapeuták túl vannak terhelve. A klinikán például a minimumfeltételekhez képest 15 szakorvos hiányzik. – Ha valaki ki van égve, vagy nincs ideje, elképzelhető, hogy nem tud úgy foglalkozni a beteggel vagy hozzátartozójával, ahogyan kellene – tette hozzá.

Kahán Zsuzsanna elmondta: ha van rá igény, feladatuk, hogy ne csak a beteggel, a hozzátartozókkal is foglalkozzanak. Ez pedig nem merül ki a tájékoztatásban. – Pszichiáter és pszichológus segítségét is fel szoktuk ajánlani, ha szükséges, de egyházi segítő is jár be a klinikára.

– Sok oka lehet a kialakuló krízisnek – akár az, hogy nem tudja a hozzátartozó, hogyan segítsen, akár az, hogy képtelen elfogadni a kialakult helyzetet – mondta el Hamvai Csaba pszichológus. Mint mondta, ritkán, de előfordul, hogy családtagok kérnek segítséget. Ilyenkor azt kell tisztázni, mi számukra a legnehezebb. – Felmérések szerint egyébként az érintettek csupán 30 százalékának van szüksége szakember segítségére. A többiek másképp küzdenek meg a feldolgozandó helyzettel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kistelek: új őrsön új autó

Új gépjárműfecskendő került a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságra, amely Kisteleken teljesít szolgálatot a jövőben. Tovább olvasom