Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Ki kezeli a kasszát?

Szeged - A pénzügyi vitáknak áldozatul eshet a családi béke, különösen válság idején. Utánajártunk: közös vagy külön költségvetéssel próbálják megelőzni a vitát a szegediek? Utcahosszal nyert a közös kassza, de nem mindegy, ki mennyit tesz bele – Sík Márton kajakozó szerint nemcsak pénzzel, más erőforrással is be lehet szállni. Szeged gazdasági alpolgármesterénél a vegyes megoldás vált be.
Külön vagy közös kassza? – egy kapcsolatban előbb-utóbb felmerül a kérdés. Amikor tombol a boldogság, természetesnek tűnik, hogy a keresetünket is megosztjuk szerelmünkkel.

Aztán jönnek a viták: ki mennyit hoz a közösbe, mire költsük a pénzt? Fizethetünk külön – ám a függetlenség nehézkes lehet, ha az egyik fél jóval kevesebbet keres. Olimpikont és gazdasági alpolgármestert faggattunk a családi büdzséről, és megkérdeztük az „utca emberét" is.

Soha nem vitáztak

– Ha az ember összeköti az életét valakivel, szerintem az az egészséges, hogy összeköti vele az egyéb dolgait is – véli Sík Márton, szegedi olimpikon kajakozó. A sportoló szerint azonban a közös kasszába nem csak pénzzel, más erőforrással is be lehet szállni.

– Ilyen a gyereknevelés, amiből a feleségem jobban kiveszi a részét – osztotta meg velünk. Soha nem vitáztak, mire költsenek a büdzséből – legszívesebben hét hónapos kisfiuknak vesznek valamit. Nem spórolnak az étkezésen sem, hiszen a kemény edzések mellett mindennap egészséges, főtt étel kerül az asztalra.

Sík Mártonéknál tökéletes az összhang, de nincs ez mindenütt így. A megkérdezett szegediek nagy részénél szintén közös a családi pénztárca – így egyszerűbb, mondják, de néha alaposan összevesznek. Egy ötvenes, elegáns hölgy érzékeny pontra tapintott a Kárász utcán sétálva. – Nem mindegy, ki mennyit rak be a kasszába. Az én férjem leginkább csak kivett – jegyezte meg. Már elváltak, jelezve: pénzt vagy energiát, de valamit adni kell a közösbe.

Sík Márton és felesége nem vitázik, mire költenek a büdzséből. Fotó: Frank Yvette
Sík Márton és felesége nem vitázik, mire költenek a büdzséből.
Fotó: Frank Yvette

– Száznegyvenezer forintból gazdálkodunk. A barátnőm még tanul, harmincezer forinttal járul hozzá – írta le a helyzetet a 27 éves Németh Zoltán. Az üzletkötő inkább takarékoskodna, kedvese ellenben kicsit könnyelmű – ezen néha összezörrennek.

A függetlenség nem garancia

– Nem félünk a válságtól, minket a „csóróság" kovácsolt össze – bizonygatta a 30 éves Bíró Anikó. Amikor párjával összekerültek, hol egyiküknek, hol másikuknak volt állása.

Most már mindketten dolgoznak, és miután annyiszor másztak ki együtt a gödörből, igazából nincs is min veszekedni.

A függetlenség sem garancia, derült ki: az egyetemista Rónai Barbara és kedvese még a kávézóban is külön fizet. Szentgyörgyi Pálnál, Szeged gazdasági alpolgármesterénél viszont „vegyes" megoldás működik: igazságosan osztják meg a költségeket.

– Lényegesen jobban keresek, így én állom a háztartás nagyobb kiadásait, a nagybevásárlást. Ha elutazunk hétvégére, én hívom meg a páromat. A kisebb vásárlások mennek az ő kontójára, a nyaralás költségeibe mindketten beszállunk – avatott be minket.

Nincs általános recept

– Embertől és helyzettől függ, hogyan éri meg gazdálkodni. Sokat számít, ki keres többet, milyen életszínvonalon él a család, mekkorák a gyerekek – sorolta: nincs általános recept, a lényeg, hogy gondolni kell a jövőre is. – Nem szabad túl nagy lábon élni akkor sem, ha telne rá. Be kell osztani a pénzt – hangzik a gazdasági alpolgármester filozófiája, amit érdemes megfogadni. Már ha abban a helyzetben vagyunk, hogy egy fillért is félre tudunk tenni.

Sztárok és szokások

Erdélyi Mónika külön kasszán él párjával, a férfinak ugyanis három gyereke van még közös kislányukon kívül, a műsorvezetőnek pedig egy. Igazságtalannak vélnék, ha közös pénzből fedeznék a saját gyerekek költségeit. A Gesztesi–Liptai páros is külön kezeli a pénzügyeket, Hajdú Péteréknél közös a kassza. Csisztu Zsuzsa az önállóságra voksol, mondván, így az ember tisztelni tudja a másik függetlenségét. Pély Barnáéknál közös pénzből finanszírozzák a közös terveket, a hobbiját mindenki maga állja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Einsteinnek és varázslónak is öltözhetünk

Szeged - Egyes szegedi üzletekben már január eleje óta kínálják a farsangi kellékeket. A fiúknál a kalóz- és a testőrjelmez, a lányoknál a hercegnőmaskara a sláger. Tovább olvasom