Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

Ki kontrollálja a közös képviselőt?

Szeged - Nincs törvényességi felügyelete a társasházaknak. Ha a lakóközösség és a közös képviselő nem jut dűlőre egymással, csak a hosszadalmas bírósági pereskedés marad.
– Ki ellenőrzi a közös képviselőt? – kérdezte az egyik Vértói úti panelház néhány lakója. Az egyik, név nélkül nyilatkozó férfi úgy érzi, megnyugtatóbb volt a légkör, mielőtt közös képviselőt váltott a társasházuk. Korábban az IKV intézte az ügyeiket, pár éve szerződtek egy új közös képviselővel. A problémák gyökere – a lakó szerint –, hogy nem lehet elérni a megbízott vállalkozót, nem jár hozzájuk, pedig lennének kéréseik: parkosítani, csinosítani szeretnék a ház környékét. Korábban a közös munkából kivették a részüket, most a szervezés is problémás. Tennének fel kérdéseket is a döntésekről. A lakó a tavalyi közgyűlés rossz hangulata miatt az ideire már nem ment el.

Felkerestük az érintett közös képviselőt; az irodájában nem találtuk, de mobiltelefonon elértük. Azt mondta, fogadóórát nem tart az általa képviselt kilenc házban, de aki telefonon időpontot egyeztet vele, azt szívesen felkeresi és tájékoztatja.

Elsősorban a közösségnek kell ellenőriznie a közös képviselőt, hiszen a ház bízza meg a feladattal. Ha másképp nem megy, a tulajdonosok 10 százaléka rendkívüli közgyűlést hívhat össze. Ha számvizsgáló bizottság működik, az is elrendelhet ilyen ellenőrzést. Napirendi pontként meg kell jelölni, hogy elszámoltatni vagy visszahívni szeretnék a közös képviselőt, esetleg mindkettőt – tudtuk meg Vörösné dr. Árgyusi Magdolna ügyvédtől.

Szegeden több mint 2600 társasház működik. Fotó: Karnok Csaba
Szegeden több mint 2600 társasház működik.
Fotó: Karnok Csaba

Ha a lakók több mint fele megjelenik, már határozatképes a közgyűlés. Ha nincs meg a létszám, a fél óra múlva megismételt közgyűlés a résztvevők számától függetlenül határozatképes. A többség dönt. A szakember kiemelte: érdemes a lakóknak élni tulajdonosi jogaikkal, mert az érdektelenségből semmi jó nem származik. Úgy fogják érezni, hogy nem mellettük szóló döntések születnek.

A társasházaknak nincs hivatalos felügyeleti szerve, amely kontrollálhatná a közös képviselőt. Megírtuk: tavaly néhány hónapig érvényben volt az a jogszabály, amely szerint az ügyészség látja el a törvényességi felügyeletet, és szükség esetén a társasházba felügyelő biztost rendelhet ki. A törvénynek ezt a részét törölték. Csak regisztrálni kötelesek magukat a társasházkezelők az önkormányzatnál. A szegedi polgármesteri hivatal honlapja társasházi képviselőként jelenleg 52 céget és 60 magánszemélyt tart nyilván. Azt senki nem rögzíti, hogy hány társasház működik a városban, de tavaly a környezetgazdálkodás szemétszállítási számlázó rendszere szerint több mint 2600 volt Szegeden.

Végső soron a közgyűlés határozatai ellen a bíróságon lehet polgári peres eljárást indítani.

Olvasóink írták

 • 4. macs 2011. augusztus 29. 09:35
  „"Nem megyek el a közgyűlésre, mert idegesít." Akkor milyen alapon kéri számon a döntéseket?
  notebook, nálatok nincs számvizsgáló bizottság? Miért? A bizottság tagjainak kötelessége lenne átnézni az éves kimutatást, feltenni kérdeseket, elkérni a számlákat, persze ezt mind a közgyűlés előtt.
  Tudom ez nagyon macerás, de meg kéne tenni!”
 • 3. papsajt 2011. augusztus 27. 08:25
  „"A lakó a tavalyi közgyűlés rossz hangulata miatt az ideire már nem ment el. "
  Ez ismerős.
  Jövőre már a közösképviselő is csak küld maga helyett valakit, aki nem tud semmit.
  Valami 20 éves gyereket, aki aláíratja a jelenlétit.
  .
  Viszont más a leányzó fekvése,ha a ház szigetelés előtt áll. Akkor nagyon készséges a Ladás közösképviselő.
  Aztán jön a szigetelés,ablakcsere...
  Majd jövőre a közösképviselő Audival érkezik és nagyon lekezelő.
  .
  Ez mitől lehet?”
 • 2. SP 2011. augusztus 26. 14:13
  „Hiba közös képviselőnek nevezni a házkezelő vállalkozást! Ellentétes az érdeke ugyanis a társasházzal.

  A házkezelő
  a nem szakértő balek tulajdonosokból húz hasznot a közös képviseleti díjon túl. A tulajdonos nem szakértő(!!!!), a döntése a szavazata mögött nincs kellő műszaki, gazdasági jogi ismeret.

  Ezért teljesen kiszolgáltatott
  a több esetben is szélhámos elemeket tartalmazó közös képviselői rábeszélésnek, tevékenységnek.

  Ebből következik
  a nem szakértő tulajdonosok szavazataira hivatkozva szabad az ügyeskedés a házkezelőnek.
  Tehát a szavazatok lényegében tartalmában hiteltelenek(!!). A jóhiszemű, de nem szakértő tulajdonos teljesen kiszolgáltatott.

  Ez a zsákutca.
  ""...közgyűlés határozatai ellen a bíróságon lehet polgári peres eljárást indítani. "" A közös képviselő viszonya pedig megbízásos jellegű. Hosszú, nehézkes, sok energiát és pénzt igényel a procedúra.

  A perlekedő tulaj a vesztes lehet duplán.
  Ha nyer, a közös pénzből kártérítik. Vagyis kártérítést fizet magának. Ha veszít, akkor azt a költségeket önmaga fizeti, a közös képviselet pedig lehúzza az ügyintézési hasznát minden verzióban. A nevető harmadik megint csak a közös képviselet, a ház zsebére.

  A közös költség akár fele is lehetne, ha a képviseleteket kordában tartanák!
  Tehát kell és ezt sokszor leírtam, független hatósági ellenőrzés, főleg tartalmi jellegű, ami ténylegesen a tulaj anyagi érdekeit(!!!) képviseli.

  A közös képviselőnk
  pl.a drága, hanyag hiányos munkát végzők számláit befogadja. Ebben érdekelt?

  A társasház egy zseb,
  a megvezetett tulajdonosok zsebe, amiben a "közös képviselet" kotorász. Persze jogi értelemben tiszta és ártatlan módon.

  A házkezelő vállalkozás nagyon sok személyes adatot ismer (!!!!)
  1-1 tulajdonosról közvetlen, vagy az ott lakó a "házkezelő bizalmát élvező" másik tulajdonostól. Az anyagi helyzettől a szerelmi ügyekig, a családi veszekedés tartalmáról, kapcsolatokról. stb.

  Az ombudsman figyelmét is elkerüli mindez !!!!!!!!!!!!!!!.
  Ez hatékonyabb, de illegális mint 1 bűnügyi nyilvántartás. Az információt szerzők paradicsoma is lehetne egy közös képviselet?

  Ezért nem mindegy
  a közös képviselő, vagy ott dolgozó személyek múltja sem. Furcsa lenne, ha pl. lenne(?) olyan közös képviselő, akit valaha Szovjetunióban képeztek ki. Vagy más egyéb furcsaság.”
 • 1. notebook 2011. augusztus 26. 14:01
  „Én már el sem járok évek óta a közgyűlésekre.
  Nálunk a közös képviselő (nő) elérhetetlen: a telefont nem veszi fel, az irodájában nem fogad, hivatalos levelet nem vesz át, stb.
  Évente egysezr tavasszal beszámol arról írásban is, hogy mit mire költött, csakhogy vannak olyan tételek is, amelyek nagyon homályosak. Kérdezni azt nem lehet, mert akkor kiveri a hisztit: miért bizalmatlankodunk és sírni kezd...
  Iszonyat. Semmihez nem ért, semmit nem tud elintézni. De ő a jó közös képviselő a 9 lakásos társasgházból két tulajdonos szerint.
  Passz. Befizetem amit kell aztán a többi nem érdekel.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ki hívja ki Gyimesit? - Tisztújításra készül a Fidesz

Gyimesi László két éve nagy fölénnyel győzött, s most folytatná a munkát. Még nem tudni, lesz-e kihívója. Tovább olvasom