Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Ki lakjon a tápai kísértetházban?

Szeged - Még nem tudni, kik költöznek Tápéra, a felújított, de hónapok óta üresen álló Budai Nagy Antal utcai egykori iskolaépületbe, ahol az állami gondozott gyermekeket helyezték volna el. Felmerült: felügyelet nélkül maradt gyermekeket, értelmileg sérülteket vagy magatehetetlen időseket helyeznek itt el.
Nagy vihart kavart év végén annak a 16 állami gondozott gyermeknek az ügye, akiket a Szőregi úti Árpád speciális fiú nevelőotthonból költöztetett volna az önkormányzat Tápéra, a Budai Nagy Antal utca 51. szám alatti egykori iskolaépületbe. Az ingatlant uniós források bevonásával újíttatta fel, alakíttatta át a város. Tavaly december 10-én Juhász Gyula kereszténydemokrata tápai képviselő javaslatára úgy döntött a közgyűlési többséget adó Fidesz–KDNP az LMP-s Szentistványi István támogatásával, hogy ne költözzenek az állami gondozott gyermekek a Szőregi útról Tápéra. Juhász Gyula kilátásba helyezte: 200 millió forintos pert indítanak az épület közelében lakók az önkormányzat ellen, ha a speciális fiú nevelőotthon elkezdi működését a Budai Nagy Antal utcában. December 10-én még arról is határoztak a képviselők, hogy a szociális iroda vizsgálja meg, milyen szociális gondozási célra hasznosítható a Budai Nagy Antal utcai épület. Arról csak később, december 22-én döntött a Fidesz–KDNP a jobbikos Keresztúri Farkas Csaba támogatásával, hogy a város fizesse vissza a tápéi nevelőotthon támogatására nyert uniós támogatást.

– Február 1-jén a kamatokkal együtt 27,2 millió forintot fizettünk vissza a közreműködő szervezetnek, az Európai Szociális Alap Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.-nek. Jóllehet a nevelőotthon kialakítására mintegy 70 millió forint uniós támogatást nyertünk, utófinanszírozott projekt lévén előbb az önerőből finanszíroztuk az építkezést, álltuk a számlákat – mondta Solymos László. Az alpolgármester elmondta, hogy időközben az önkormányzat szociális irodája vizsgálta az üresen álló épület hasznosításának lehetőségét. Mivel a felújítási munkálatokat a speciális fiú nevelőotthon funkció figyelembevételével végezték, így ha másra használják az épületet, valószínűleg további átalakítások szükségesek. Hogy mire használható a hónapok óta üresen álló épület? A szociális iroda szerint az ingatlanban kialakítható a gyermekek átmeneti otthona. Ez az ellátási forma olyan bentlakásos intézmény, amelyet olyan gyermekek vesznek, vehetnek igénybe, akik felügyelet nélkül maradnak, vagy akiknek az ellátása a család életvezetési nehézségei miatt veszélyeztetett. Az épületbe költözhetne az Agyagos utcai intézményből tíz, önellátásra részben képes, kevésbé súlyos értelmi fogyatékos lakó. De olyan idősek is élhetnének az ingatlanban, akik önmagukról betegségük miatt vagy más okból saját otthonukban már nem képesek gondoskodni.

A szociális bizottság tárgyalt a fenti javaslatokról, s úgy határozott: a szakiroda március 31-éig szakmai és gazdálkodási szempontok alapján dolgozzon ki alternatívákat az épület hasznosítására.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. novaklaszlo56 2011. február 24. 07:21
  „Jaj, kedves Levelyne! Ne kínodban mosolyogj! Legyen a mosolyod huncut, őszinte és vidám, és tartson ki egész nap! Meg holnap is, meg sokáig, hacsak lehet. Mosolyra mindig van ok. Tudod, csak nézőpont dolga az egész. Ha a saját lököttségeinken is őszintén és együtt tudunk mosolyogni, akkor már nagy baj nem lehet, mert akkor biztosan felnőttünk, és igazán emberré váltunk. Fog az menni! ;)
  Nagyon szép, vidám napot! :)”
 • 25. levelyne 2011. február 24. 06:57
  „novaklaszlo56
  Köszönöm a napindítást :))
  Mosolygok, még ha csak kínomban is a verseden.(Nem miattad.)”
 • 24. novaklaszlo56 2011. február 24. 02:24
  „Milyen volt...

  Milyen volt böszmesége, nem tudom már,
  De azt, hogy milyenek a képviselők,
  Ha rájuk a hatalom napfénye jár,
  Tudom, s azt is, milyenek, ha nem ők a nyerők.

  Milyen volt harci kedve, nem tudom már,
  De jobb, ha most mély levegőt veszek,
  S három év múltán a bágyadt búcsúzónál...
  Jaj, de a léc már most is hogy rezeg!

  Milyen volt jelleme, azt sem tudom már,
  De búcsúzóul vajh felsóhajt-e még?
  Úgy érzem, soká maradna tán, bár
  Új tavasz jő, de az messze, mint az ég.

  N. L.

  A srácok meg továbbra is elvannak a Szőregi úton, óriási területen nyargalhatnak - ha akarnak, feneketlen jókedvükben -, a házuk előtt áll meg a busz, amellyel percek alatt a város szívében vannak (jaj a városnak! :)), igaz, hazafelé, amikor a buszról leszállva megcélozzák az otthonukat, előfordul, hogy éppen arra téved egy kamion, meg néha egy-egy autóféle, de ez szerfelett ritka dolog arrafelé, tehát e külvárosi környezet nyugalma és biztonsága aligha lett volna elérhető számukra a Budai Nagy Antal utcára zúduló, Tápé metropoliszát dugókkal és benzingőzzel abroncsba szorító, lüktető forgatagban. Sovány vigasz lett volna az is, hogy az ottani épület rájuk méretezett, nekik készült, meg a keresztényi, demokrata és népi felebaráti szeretetre hangolt, s azzal csordultig telt keblű környékbeliek csábító csókja és ölelése sem tudná a jelenlegi lakóhelyük békéjét és családia harmóniáját pótolni semmiképp... Szóval minden rendben, s talán a srácok kellőképpen meg is hálálják majd nekünk a sorsukat oly igen a szívén viselő társadalmunk féltő-szerető gondoskodását. Ha mégsem, akkor szerencsénk lesz némiképp, legalább velük, ennyiben...”
 • 23. Evelyn_26 2011. február 23. 22:48
  „Február 1-jén a kamatokkal együtt 27,2 millió forintot fizettünk vissza a közreműködő szervezetnek.

  <moderálva>”
 • 22. rókus1 2011. február 23. 20:21
  „Legyen családos hajléktalanok átmeneti szállása!!!!vagy megtépázott sorsú nők menedékháza!!! vagy lakjanak ott a Juhász Gyulához hasonló személyek által máshonnan kirekesztettek!!!
  Sztem mindenképp a fentiekhez hasonló és karitatív, szociális töltetű célra kellene használni.”
 • 21. QM 2011. február 23. 19:57
  „1. KolompárRómeó 2011.02.23. 10:40
  Igazat adok neked. Ne csak a szerencsétlen panel lakók érezzék meg a gondviselés eme áldását.”
 • 20. macs 2011. február 23. 19:53
  „Azért egy dolog nem hagy nyugodni. Miért vagyunk ilyen intoleránsak?”
 • 19. Kazikázmér 2011. február 23. 19:01
  „10. macs 2011.02.23. 15:57
  Háááááááááát?! De ötletnek jónak tűnt!”
 • 18. deszkás 2011. február 23. 18:57
  „A nagytehetségű Juhász Gyula és kedves családja ismerek egy medvét aki még brummogna is neki! De JASZ megoldása is jó.”
 • 17. tintasbarns 2011. február 23. 18:16
  „Orbán és csapata.”
 • 16. szilléri 2011. február 23. 17:37
  „Megoldás !

  Nyugdíjas klub !!!!

  A város ami Tápéval határos ennyivel tartózik.”
 • 15. öreglány 2011. február 23. 16:43
  „Nem baj !!! Biztos Juhász ur fizeti a villanyszámlát! van miből!!
  A szőregi srácok elé kiállni a mai napig nen volt gerince hogy elmondja nekik miért nem mehettek az uj otthonba!”
 • 14. IVY 2011. február 23. 16:25
  „Azért a villanyt igazán lekapcsolhatnák már.
  Hetek óta megy az udvari világítás!”
 • 13. wasserkopf 2011. február 23. 16:09
  „Szerintem költözzön oda a bohács, a bnagy, a póda, a gyimesi, a kohári, meg a hág. A pocsi meg főzzön nekik. legyen az egy Forradalmi Ház.”
 • 12. macs 2011. február 23. 16:01
  „3. jasz,
  azért kíváncsi lennék az ellenzők és a tisztelt képviselő úr arcára, amikor beállítana hozzájuk valaki, hogy fizessék be a rájuk jutó pénz.”
 • 11. macs 2011. február 23. 15:59
  „"Ez az ellátási forma olyan bentlakásos intézmény, amelyet olyan gyermekek vesznek, vehetnek igénybe, akik felügyelet nélkül maradnak, vagy akiknek az ellátása a család életvezetési nehézségei miatt veszélyeztetett."
  Bocs, ha félreértettem valamit, de azok a fiúk, akik ide költöztek volna, nem hasonló okok miatt kerültek otthonba?”
 • 10. macs 2011. február 23. 15:57
  „7. Kazikázmér,
  gondolod, hogy az autistákat nagyobb empátiával fogadnák, mint a nevelőotthoni gyerekeket?”
 • 9. szilléri 2011. február 23. 15:13
  „Tegyük fel van egy vödör ivóvíz.
  Bele brunyálunk ! 5 % !

  Aki inna belőle meghívom egy korsó sörre !!!4”
 • 8. antikos 2011. február 23. 14:36
  „"Ki lakjon a tápai kísértetházban?" címre ötlet:
  Esetleg a kísértetek??? Végül is, nem? :D”
 • 7. Kazikázmér 2011. február 23. 13:24
  „A több éve lepusztult, elhanyagolt házakat nevezik kísértet háznak!!! Volna rá sok sok javaslat, hogy mire használják! Pl. a 18 évnél idősebb autisták is nagyszerűen használhatnák ezt az épületet, hisz ezeknek az embereknek a "képzése" nappali felügyelete nem mindig megoldott kérdés! Öregek napközi-otthona ! Van még javaslat gondolom másnak is!”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnyílt a Kenyérváró felső szintje

Mórahalom - Az elmúlt hét végén megnyitották a Kenyérváró felső szintjét is Mórahalmon. Tovább olvasom