Délmagyar logó

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -3°C | 10°C Még több cikk.

Ki miben tudós a rendőrségen – Tompai Zoltán nyomszakértő

A rendőrség szakértő bevonásával folytatja az eljárást – így végződik általában egy-egy bűncselekményről hírt adó rendőrségi közlemény. Hol és hogyan dolgozik a szakértő? Megnéztük. A nyomszakértő például kriminálfizikus a rendőrség épületében, de nem a rendőrség állományában.
Önálló egység január óta a megyei rendőr-főkapitányság legfelső szintjén működő bűnügyi technikai labor, ahol – a budapesti bűnügyi szakértői és kutató intézethez tartozó – megyei szakértők vizsgálnak nyomot, fegyvert és írást. Tompai Zoltán kriminálfizikus kezei között minden nyom előfordul, ami fizika.

Bezacskózott bűnjelek

Profi kell, hogy legyen többek között a fénytan, a fotózás és az anyagismeret terén. Ért a törés, nyírás, vágás, szakítás, csúszás fajtáihoz, cipőnyomtól a tépett papírfecnin keresztül az ablaküveg szilánkjáig. Bűnügyi helyszíneléssel kezdte Tompai Zoltán is, tehát kint a terepen tizenhat éve. Neki jutott tavaly a feladat, hogy amikor a tizenöt éves zsombói lány megölte az öccsét, felderítse a nyomokat, rögzítse fényképen és videóval, valamint csomagolja a szakértő számára. Mostani igazságügyi nyomszakértői munkája más, szinte csak laborban dolgozik. Az a dolga, amit a rendőrségi közlemények úgy foglalnak össze röviden, hogy „szakértő bevonásával folytatják az eljárást". A kriminálfizikushoz bezacskózva, dobozolva érkeznek a bűnjelek.

Megfújta a kürtöt

Amikor Tompai Zoltán kezdte, még sehol nem képeztek igazságügyi nyomszakértőt, ezért ő is kanyargós pályán jutott el a technikai laborig. Katonazenészként indult, vadászkürtös volt Vásárhelyen és Tatán, aztán gépkocsizó járőr, majd tizenhat éve lett technikus, és egy véletlen folytán szakértő. Közben fizikatanári diplomát szerzett az egyetemen, elvégezte a rendőrségi átképzőt. A kürt is megmaradt az életében, két zenekarban is játszik. Boldogul játékvezetői síppal is, rendszeresen „szakértő" bírája a focimeccseknek.

Az álkulcs nyoma


Bekukkanthattunk a bűnjelraktárba is, ami közel sem olyan, mint a filmeken látott vasrácsos hangár, ahol plafonig sorakoznak a példás rendben feliratozott papírdobozok. A megyei főkapitányság zárószintjén kis raktáruk van éppen abban a helyiségben, ahol februárban kigyulladt és leégett a vegyszerraktár. Ennek mostanra nyomát sem látni. Papírzacskók, nejlonzsákok, az egyik még számkódos páncélszekrényt is rejt. Első feladat az adminisztráció: a szakértőnek a bűnjel mellé a nyomozó konkrét kérdéseket ír, és röviden összefoglalja az eset leírását, hogy fogalma legyen a körülményekről. A szakértő közben egy zárat vizsgál; szétfűrészeli, darabjaira szedi, gyurmába nyomva rögzíti a legkisebb alkotórészek sorrendjét. Majd mikroszkóp alatt megállapítja a karcolásokból, hogy álkulcsot használtak, tehát betörés történt.

Fegyver- és rovarvizsgálatok

Tompai Zoltán egy cseles önbetörőt is leleplezett; egy zárat két oldalról csakis a tulajdonos feszegethetett álkulccsal, de olyan ideges volt, hogy először kifelé menet próbálkozott. Készít a kriminálfizikus próbanyomatot is, hogy egy erővágót és lakatot összevethessen. Nyomaik a mikroszkóp alatt vonalkódhoz hasonló karcokat mutatnak, ezek nagyszerű egyedi azonosító jelek. Mint az ujjlenyomat, de az már más szakértő más területe, akárcsak a szagok, nedvek, fegyverek, rovarvizsgálatok vagy DNS-azonosítások... A szakértő munkája írásbeli véleménnyel zárul, ez képviseli őt a bíróságon. Személyesen nagy ritkán tanúskodik, ha a bírónak kérdése merül fel, vagy a védő vitatja a véleményét.


Mint a filmeken?

„Ez nem a CSI", utasított el bárminemű összehasonlítást a szegedi nyomszakértő a krimisorozatok helyszínelőivel. Tompai Zoltán látta már a Las Vegas-i, New York-i és a miami „kollégákat", de azt mondja, nagy butaságokat csinálnak néha. Fogta a fejét, amikor a szakértőpárosok az ötvenperces epizódokban – plusz-mínusz reklám – megoldották a bűnügyet tetthelytől csúcslaboron át a bíróságig. 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SZIN-es egyéniségek

Szerda óta az újszegedi Partfürdőben a legmagasabb az egy négyzetméterre eső rasztahajúak száma.… Tovább olvasom