Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Ki mindenki akart itt képviselő lenni? - 1. rész

Szeged - Átlagosan 7-8 jelölt pályázik a képviselőségre választási ciklusonként Csongrád megye egy-egy kerületében. Az eddigi öt választás egyéni képviselőjelöltjeinek többsége vesztes, hiszen nem lett honatya. A képviselőségre pályázók adatai között szemezgetve most a két legtöbb jelölt közül választó 3. (szegedi) és 7. (makói) egyéni választókerületet tesszük nagyító alá.
254 politikusjelölt-név került szavazócédulára Csongrád megyében az eddigi öt országgyűlési választási hadjárat végén. A legtöbb, 46 jelölttel a 3. és a 7. (makói) választókerület dicsekedhet. A szegedi 3. kerületben voksolók legtöbbször (4) Botka Lászlóról (MSZP) mondtak véleményt voksaikkal – 3 alkalommal (legutóbb már az első fordulóból) az ország házába juttatták. Ebben a körzetben 3 ciklusváltáskor Rózsa Edit és Pászti Ágnes is versenyzett. Közülük a gumigyár egykori munkaverseny-felelősét, Rózsát a rendszerváltás előtt innen juttatták a parlamentbe, de ezután csak SZDSZ-listáról politizálhatott. Az ügyvédnő Pászti viszont alulmaradt, talán azért is, mert mindig más színekben (Konzervatív Párt, Kereszténydemokrata Néppárt, Centrum) indult.

Kétszer kopogtatott a képviselőségért a nyelvész Bratinka József: az 1990-es választáskor az MDF színeiben képviselhetett, négy év múlva nem kapott bizalmat. A traumatológus Bartha László mint Fidesz–MDF-jelölt 1998-ban nyert, 2002-ben vesztett a választókerületben. Farády Éva doktornő a MIÉP jelöltjeként kétszer volt sikertelen.

Rózsa Edit a rendszerváltás előtt egyéniben is, 1990-ben és 1994-ben viszont csak listán jutott be a parlamentbe. Archív fotók: DM/DV
Rózsa Edit a rendszerváltás előtt egyéniben is, 1990-ben és 1994-ben viszont
csak listán jutott be a parlamentbe. Archív fotó: DM/DV

A jelöltek többsége (30) egyetlenegyszer próbálkozott. Közülük a legnagyobb vesztes talán a 2002-ben induló Csanádi Jánosné, aki a Független Kisgazdapárt jelöltjeként mindössze 211 voksot, a szavazatok 0,54 százalékát szerezte meg. Bár nagy vesztesnek érezhette magát Botka és Bartha is: ők ketten a legkisebb arányban maradtak alul a másikkal szemben: 1998-ban Bartha a voksok 56 százalékával nyert – Botka 44 százalékkal vesztett, 2002-ben Botka 54 százalékkal bejutott, Bartha 44 százalékkal kívül maradt a parlamenten.

Csúcsot döntöttek a makóiak is a jelöltek számát illetően. Az öt választás 46 képviselőjelöltjének zömét (10) jól ismerik a választók, mert többször méretkeztek meg a bizalomért. Közülük a közgazdász Martonosi György 4 alkalommal is elindult: kétszer a Fidesz színeiben, majd szövetségben az MDF-fel, illetve a KDNP-vel, egyszer lett egyéni képviselő.

Marosvári Attila kétszer indult – egyszer sem nyert.
Marosvári Attila kétszer indult – egyszer sem nyert.
Archív fotó: DM/DV

Háromszor szállt be a harcba a DATE Mezőgazdasági Főiskolai Kari tanára, Mihály Zoltán (MDF), s 90-ben ő lett a honatya. Hasonlóképpen az állatorvos Dán János, aki 1998-ban jutott képviselőséghez. Három alkalommal indult az orvos Domokos Mária (KDNP) is, de egyszer sem lett politikus. A duplázók közül nem jutott egyéni kerületi mandátumhoz a kisgazda háziorvos Sántha Sándor; az MSZP-s, majd MSZDP-s Wéber Mátyás; a háziorvos Kómárné dr. Nagyfalusi Mária (Köztársaság Párt, Új Szövetség), továbbá az SZDSZ-t vállaló történész, Marosvári Attila. A kétszeres versenyzők közül egyéni képviselő lett az MSZP színeiben egymást váltó agronómus, Gazdag János és a makói polgármester, Buzás Péter. A politikussággal 18 makói csak egyszer kacérkodott. Függetlenként próbálkozott 1994-ben Kurunczi Sándor és Szentpéteri János is, mégsem ők kapták a legkisebb támogatást. Négy éve összesen 234 voksot (1 százalék) gyűjtött össze Angyal Alpár a Zöldek Pártja nevében.

Pályázók

7-8 jelölt jut átlagosan egy-egy Csongrád megyei választókerületre, hiszen az eddigi öt országgyűlési választáson összesen 254 név került a szavazócédulára. Ugyanakkor Makón 1994-ben 14 személy közül választhattak a polgárok. A legkisebb választékot 2006-ban 3 jelölt jelentette az 1. számú (szegedi) körzetben.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. Szelina 2010. augusztus 06. 21:48
  „Kár, hogy Farády Éva doktornő sikertelen lett, én kedvelem őt:)”
 • 27. Volume 2010. március 03. 18:44
  „18
  most egyet értek veled”
 • 26. Zs 2010. március 03. 12:25
  „inkább a Hiller gondolkodna el - de biztos nehezére esik...”
 • 25. flexsnake 2010. március 03. 10:13
  „http://www.delmagyar.hu/belfold_hirek/jobbikos_a_hiller_elleni_akcioban/2144638/

  Jobbikos a Hiller elleni akcióban?”
 • 24. apa15 2010. március 03. 06:10
  „a rendőrségnek nem csak a jobbikal kellene foglalkozni,hanem az egész magát politikai elitnek nevező csürhével akiknek eszük ágában sincs azokat képviselni akik oda juttatták őket mind egy csaló szélhámos a legtöbbjüknek már a börtönben volna a helye”
 • 23. seawasp 2010. március 03. 06:02
  „18. flexi!
  "NE SZAVAZZ OLYANOKRA AKIK LŐSZERT SZÁLLÍTANAK TERRORISTÁKNAK!"

  Olvass bele az alapokba, és tanuld meg a terrorista szó használatát! Már nálad sincs honvédő, szabadságharcos?
  Nem olvass olyan írott szöveget, ahol az agymosás veszélyként jelentkezhet nálad! :-D

  Bírom, amikor a hírekben az iraki lakosok - a saját országukban! - a terroristák, és az USA meg a szabadságharcos csapat! :-D”
 • 22. antikos 2010. március 02. 23:10
  „Én is- én is!!! Pézt ide de gyorsan:)))”
 • 21. flexsnake 2010. március 02. 20:44
  „MDF: lőszert szállított a Jobbik a Magyarok Nyilainak?
  Továbbra is várja Debreczeni József a Jobbik válaszát egyebek között arra: mi köze van a pártnak a terrorcselekményekkel gyanúsított Budaházy Györgyhöz. Az MDF képviselőjelöltje annak apropóján ismételte meg szombaton már közzétett kérdéseit, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség hétfőn lőszerrel való visszaéléssel gyanúsította meg "R. Krisztiánt, aki sajtóértesülések szerint a Jobbik bicskei elnöke".

  Debreczeni József az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében úgy fogalmaz: "miután a parlamentbe igyekvő szélsőjobboldali párt két napja mélyen hallgat arról, hogy milyen kapcsolata van a terrorcselekményekkel gyanúsított Budaházyval", az MDF ismételten felszólítja a Jobbikot, hogy tisztázza, mi köze van Budaházy Györgyhöz, miről szól a Szegeden kötött együttműködési megállapodás, milyen kapcsolat van a Betyársereg, az azóta jogerősen feloszlatott Magyar Gárda, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és a Jobbik között.

  Debreczeni József választ vár arra is, hogy mi köze van a Jobbiknak Toroczkai Lászlóhoz, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tiszteletbeli elnökéhez, a szegedi megállapodás kezdeményezőjéhez, a Magyarok Nyilait a nemzeti ellenállás katonai szárnyának kell-e tekinteni, miért vállal szolidaritást Morvai Krisztina, a Jobbik EP-képviselője és államfőjelöltje egy terrorcselekményekkel gyanúsított személlyel, mi köze a Jobbiknak a kuruc.info-hoz és mit akar a Jobbik, terrorizmust vagy parlamentarizmust.

  A Központi Nyomozó Főügyészség vezetője, Keresztes Imre hétfőn jelentette be, hogy újabb gyanúsítottat hallgatott ki a főügyészség a Budaházy György-féle, terrorcselekmény elkövetésével gyanúsított csoport ügyében. A férfit, R. Krisztiánt lőszerrel visszaéléssel gyanúsította meg a főügyészség. A férfi megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy a Budaházy György vezette bűnszervezet egyik - gyanúsítottként már korábban eljárás alá vont - tagjának a 2009. március 30-ai kérésére, ismeretlen helyről, engedély nélkül 50 darab 9 milliméteres lőszert szerzett be, s ezeket 2009. április 7-én továbbadta az azokat nála megrendelő társának - állt Keresztes Imre tájékoztatásában.”
 • 20. asztenoszsz 2010. március 02. 19:17
  „"Aljas indokból, nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazásért 100 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a II. és III. kerületi bíróság első fokon Debreczeni József, az MDF képviselőjelöltjét...”
 • 19. TrombiFrédi 2010. március 02. 18:31
  „Próbálkozni mindig lehet...”
 • 18. flexsnake 2010. március 02. 18:24
  „lőszert szállított a Jobbik a Magyarok Nyilainak?
  a Központi Nyomozó Főügyészség hétfőn lőszerrel való visszaéléssel gyanúsította meg "R. Krisztiánt, aki sajtóértesülések szerint a Jobbik bicskei elnöke".

  NE SZAVAZZ OLYANOKRA AKIK LŐSZERT SZÁLLÍTANAK TERRORISTÁKNAK!”
 • 17. k.elvis 2010. március 02. 17:38
  „A Közéleti Kávéház keretén belül Nemzeti Klub - "Újszögedi Esték" programsorozat következő előadásai a Független Városi Szövetség - Magyar Egyesület székházában ( Szeged, Főfasor 9.):
  2010. március 4. Háború a Nemzet ellen I-II. rész - Filmbemutató
  17 óra Szegeden elsőként! Jelenczki István filmje”
 • 16. k.elvis 2010. március 02. 17:38
  „Az országgyűlési választási kampány hajrájában a Jobbik további megerősödésétől úgy megrettentek a Fidesz és az MSZP vezetői, hogy most már leplezni sem tudják összefogási szándékaikat - húzta alá a politikus. A Jobbik elnöke emlékeztetett rá: Hegedűs Zsuzsa szociológus (állítólag a Fidesz miniszterjelöltje) kijelentésére, mely szerint mindenkit meg kell győzni arról, hogy bárkire szavazhat, csak a Jobbikra nem. Hétfőn Bajnai Gordon tette fel az i-re a pontot, aki miután jó demokrataként és hazafiként dicsérte meg Orbán Viktort, felszólított a közös küzdelemre, mondván: a ,,hasonló a hasonlónak örül". A Fidesz szónokai pedig ahelyett, hogy kikérték volna maguknak az ajánlkozást, cinkos némasággal hallgattak a nagykoalíciós közeledés egyre nyilvánvalóbb tényeiről - fogalmaz HunHír.Hu-hoz is eljuttatott közleményében Vona Gábor.

  A Jobbik arra kér minden jóérzésű magyar embert, hogy április 11-én ne hagyják, hogy nagykoalíciós formában folytathassa az elmúlt húsz év pusztítását az MSZP és a Fidesz. "Akadályozzuk meg együtt a nagykoalíciót! Radikális változást akarunk, nem a hazug politikusok, hanem a nép nevében. Válasszuk a rosszabb helyett ezért a Jobbikot!" - szólított fel Vona Gábor.”
 • 15. purgator 2010. március 02. 17:13
  „8. hozzászólás Power 2010.03.02. 10:17

  "Csak azokra szavazok, akik legalább 50%-al csökkentik a képviselők számát!"

  Szó szerint egyetértek - pedig egy darabig még nem kell mennünk választani akkor...”
 • 14. flexsnake 2010. március 02. 17:07
  „megélhetési politikusok. Meg kell kérdezni 10 embert hogy kiket tudnak megemlíteni a parlamentből. Akire senki sem emlékszik már lehet kirúgni. Marad 10-15ember ami pont elég a léhűtésre.”
 • 13. tintásbarns 2010. március 02. 16:49
  „Azért, hogy lopni tudjanak.”
 • 12. Zotya100 2010. március 02. 16:22
  „Remélem dr. Pászti sehogyan sem jut be. Megvan róla a véleményem, mint nőről és mint emberről, politikusról egyaránt. A többi se sokkal jobb.....gyér választék.....”
 • 11. Lacas 2010. március 02. 12:48
  „http://www.youtube.com/watch?v=F3SqQ1gJjss”
 • 10. kolowrat 2010. március 02. 11:51
  „Igen ez úgy szokott lenni, hogy boldog boldogtalan bemegy a barlangba és letöri a csepkövet! Itt is mindenki lehet képviselő boldog boldogtalan Marosvári Attila és társai, ha oda nem jó, majd lesz belőle más! Komolytalan az egész vele együtt nem csak Ő! Amennyiben nem vagyok oda jó majd leszek más... Meg kell emelni a parlamentbe bejutás százalékát is és akkor ilyen kalandor MDF - SZDSZ nem jutna be 5 - ről 10 százalékra! mindjárt rend lenne! Úgy is három párt jut be minek erőlködni! Az ajánlószelvényt megszüntetni és jó magas kauciót kitalálni, nehogy kis komolytalan pártok bekerüljenek vagy próbálkozzanak! Amennyiben mégis; a vesztes számoljon azzal hogy elveszti a befizetett összeget és kétszer is meggondolja! Meg kell őket rostálni mert minden 4 évben ez van!”
 • 9. dodó 2010. március 02. 11:18
  „Kíváncsian várom Drpásztiági milyen színben próbál a konc közelébe kerülni?
  A napokban olvastam, majdnem 200 párt van Mo-on, ő meg eddig csak kb 30-cal próbálkozott.”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rács mögött is sokat ér a diploma

Az előzetes letartóztatásba helyezett fehérgalléros bűnözők szinte mindennap főszereplői a híreknek. Tovább olvasom