Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Ki mindenki akart itt képviselő lenni? - 3. rész

Szeged - Az eddigi öt választás egyéni képviselőjelöltjeinek többsége vesztes, hiszen nem lett honatya. A képviselőségre pályázók adatai közötti szemezgetést most a 3 legkevesebb jelölt közül választó 1. (szegedi és Tiszán túli), 4. (csongrádi) és 5. (szentesi) egyéni választókerület listáinak áttekintésével zárjuk.
41-41 jelölt nevével szerepelt az eddigi 5 országgyűlési választáson Csongrád megye az 1. számú (Szeged egy része és több Tiszán túli község alkotta), valamint a 4. (csongrádi) kerületben. Különbség azonban, hogy az 1. választókerületben legfeljebb kétszer próbálkozott a megméretkezéssel 5 politikusjelölt. Közülük nem lett egyéni képviselő: Gesztesi Ferenc (előbb az MSZMP, majd a Munkáspárt nevű szervezettel), az informatikus Póda Jenő (az MDF nevében), a környezetvédő zenész Molnár Gyula (a Centrum, majd a Zöldek Pártja jelöltjeként).

A duplázók közül a jogász Rákos Tibornak (a Fidesz jelöltjeként) egyszer bejött, de másodszor (Fidesz–MDF aspiránséként) nem. Az ugyancsak jogász Ujhelyi István viszont mindkétszer bejutott a Parlamentbe (MSZP, majd MSZP–SZDSZ támogatással), először a második, legutóbb az első fordulóból.

Mózes Ervin az SZDSZ jelöltjeként indult...
Mózes Ervin az SZDSZ jelöltjeként indult...
Fotó: DM/DV

A képviselőséggel a rendszerváltás után egyszer kacérkodók (32 fő) közül Raffay Ernő (MDF) a legsikeresebb: a fordulat előtti teljesítményét díjazva választói már az első fordulóban visszajuttatták az Országházba. E csoportból a második legeredményesebb Annus József (MSZP), aki a második fordulóból (legyőzve a hosszútávfutó jogász SZDSZ-jelölt Mózes Ervint, illetve Pódát) került be. E versenyben az abszolút vesztes, mert a legkevésbé támogatott a 2002-ben 128 voksot (0,35 százalék) gyűjtő SZDP-jelölt Apáti Sándor. De a 2. számú kerületben kétszer eredménytelenként, itt harmadik alkalommal próbálkozó ügyvéd, a 2002-ben független kisgazdapártiként mutatkozó Lévay Endre se sokkal sikeresebb 212 megszerzett szavazattal (0,58 százalékkal).

...miként Pászti Tóth Gyula is Csongrádon.
...miként Pászti Tóth Gyula is Csongrádon. Fotó: DM/DV
Háromszor indult és ért el eredményt a csongrádi képviselőjelöltek között a testnevelő Vince László – 1998-ban kisgazdagént, 2002-ben Fidesz–MDF, négy év múlva Fidesz–KDNP támogatással. Két ciklusban próbálkozott 6 jelölt. Közülük Eke Károly 1990-ben függetlenként honatya lett, de négy év múlva KDNP-színekben alul maradt. E csapatból a képviselőség közelébe se jutott a gazdálkodással foglalkozó kisgazda Pintér István, az építőmérnök Pászti Tóth Gyula (SZDSZ), a tömörkényi állatorvos Thirring Ákos (Demokrata Koalíció, MIÉP), a „mat-fiz" tanár Kőhalminé Forrai Julianna (Munkáspárt) és a paprikanemesítő Somogyi György (MDNP–Néppárt, Centrum). Egyszer szállt be a ringbe 26 versenyző. Közülük a legsikeresebb, mert honatyává lett a messziről jött tévés, Hajdú János (MSZP). A legkevesebb voksot (346, 1,21 százalékos támogatottság) a kisgazdaként pályázó volt ópusztaszeri jegyző, Hoffmann Zoltán kapta.


A politikusságot legkevésbé a szentesi körzetbe tartozók óhajtják: itt 40 név került szavazócédulára. Négyszer az állatorvos Gombos Andrásé (SZDSZ), akiből 1994-ben lett a körzet egyéni képviselője. Négyszer próbálkozott a fábiánsebestyéni mezőgazdász Farkas Sándor (Fidesz) is a jelöltséggel, de 1994-ben Csongrádon hiába, ellenben három szentesi kísérletét kétszer siker koronázta. Triplázó még, de e téren nem eredményes a munkáspárti Pap Imre.

Orbán István kétszer próbálkozott két párt jelöltjeként.
Orbán István kétszer próbálkozott két párt jelöltjeként.
Fotó: DM/DV

A duplázók csapatából Papp Lehel György félig sikert könyvelhet el magának, mert 1990-ben MDF-színekben honatya lett, de négy év múlva már nem. Az általános iskolai tanár Móra József (MSZP) és a növényvédő üzemmérnök Udvarhelyi Gyula (FGKP, Új Szövetség) párhuzamosan (1994-ben és 1998-ban) indult, hasonló eredménytelenséggel. Két ciklust kihagyott, de 1990-ben és 2002-ben is hiába szállt ringbe a képviselőségért az ügyvéd Demeter Attila (MSZP). Hasonlóképpen kivárt ciklust, de csak egyet a volt vízipólós pénzügyes Orbán István, aki 1994-ben mint a Köztársaság Párt, 2002-ben mint a Centrum jelöltje maradt alul. Az egyszer elcsábultak (20) közül Szirbik Imre (MSZP) a leghatékonyabb: a közgazdász polgármester 2006-ban jött és győzött, már az első fordulóban. Ellenben a legkevesebb, 274 szavazatot (1,13 százalékos támogatottság) Mátyás Sándorné nyerte el, akit 1994-ben jelölt a MIÉP.

Kitartó pártok

Az eddigi 5 országgyűlési választáson induló pártok közül az 1. választókerületben a legkitartóbbnak a Fidesz, valamint az MSZP és az SZDSZ bizonyult. Igaz, a Fidesz 2002-ben az MDF-fel, 2006-ban pedig a KDNP-vel alkotott választási szövetséget. Az MSZP és az SZDSZ 2006-ban Szegeden közös, de Csongrádon és Szentesen önálló jelöltet indított. Szentes abban tér el a másik két körzettől, hogy ott a Munkáspárt öt cikluson át tartotta magát.

Olvasóink írták

 • 7. csako2 2010. március 05. 20:42
  „Milyen baromságokat hordtok itt össze ? Menjetek a saját portátokra Ganézni.Nektek ez a trendi mások gyalázása? Álnév alatt másokat gyalázni? hol lehet ti nagyobb ganék vagytok..”
 • 6. tintásbarns 2010. március 05. 19:24
  „Ez mind naplopó senki háziak.”
 • 5. napfenyfurdo_mutyi 2010. március 05. 16:02
  „A legújabb egyik statisztika szerint 4%-on van az MSZP egy választási prognózisban,
  mi van elvtársak,bukovári lovári van ? :D”
 • 4. Dema 2010. március 05. 15:13
  „1. Power
  Legalább 50%-al csökkenteni a képviselők számát. EZT hogyan gondolod? :D :D :D”
 • 3. flexsnake 2010. március 05. 13:10
  „olyan a hal farka amilyet a hal eleje megérdemel.”
 • 2. Nahát! 2010. március 05. 12:44
  „A pannon pumák pártja megszedte magát, (csak néhányuk került egyelőre rács mögé),
  aztán eltűntek a bozótosban és itthagyták ránk a csődtömeget.

  Hatalmas pártatlanság tételezhető fel Mózes Ervintől is:
  SZDSZ-es mentalitás - főjegyzői beosztás - a kopogtatócédulák előírás szerinti, pártatlan kezelése?

  Ha-ha-ha!”
 • 1. Power 2010. március 05. 11:09
  „Az SZDSZ-nek köszönhetjük a mai jólétet és a dübörgő magyar gazdaságot, valamint a csodálatos oktatáügyet...
  Legalább 50%-al csökkenteni a képviselők számát.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rektorjelöltek a megmérettetés előtt

Március 8-án vagy Szabó Gábort, vagy Wittmann Tibort választja első számú vezetőnek a Szegedi Tudományegyetem szenátusa. Tovább olvasom