Délmagyar logó

2017. 01. 22. vasárnap - Vince, Artúr -9°C | 0°C Még több cikk.

Ki mit főzne a menzapénzből?

Arra kértünk szakácsokat és háziasszonyokat, hogy főzzenek a gyermekek menzapénzéből valami finomat és egészségeset. A raguleves többször is előfordult, de grillezett sajt és afrikai harcsafilé is belefért a költségvetésbe. Halat szinte minden menü, szőlőt kettő tartalmazott a hatból.
Ebéd a szegedi Vedres utcai bölcsődében. Fotó: Miskolczi Róbert
Bár manapság az iskolai menzaétel is korszerű és változatos, mi tegnap mégis éttermi szakácsok és háziasszonyok lábasaiba néztünk bele, hogy megtudjuk: ők mit készítenének az egy gyerekre jutó fejkvótából. A kikötések a következők voltak: legyen tápláló, lehetőleg legyen különleges az étel, és ne kerüljön többe fejenként 3-400 forintnál.

– Évszaktól függ, hogy ennyi pénzből milyen tápláló ételt lehet főzni. Most szezonja van a zöldségeknek, ezért friss salátát használhatunk köretként – mondta Tímár János szakács. Ő az általunk szabott feltételek között pulykából készült ételeket alkotna: tokányt vagy tárkonyos pulykaragu levest. Ha más szárnyasra vágynánk, csirkepaprikást is főzne nekünk, de az egészség jegyében olívaolajat öntene alá. Otthon is mindent olívával készít, bár családtagjainak ezt nem mindig vallja be – mondta. Tímár János natúr húsokat ajánlott még – sertésből –, mivel ezek nem koleszterindúsak. De a pácolt busát és a tengeri halat is megemlítette. Megkértük, gondoljon a vegetáriánusokra is, számukra olívaolajba mártott grillezett sajtot ajánlott.

Halat – rántva, orly módra – Török Pálné is készítene képzeletbeli menzásainknak, ha pedig valaki inkább szárazföldi állat húsára vágyik, gulyást vagy tárkonyos raguleves kanalazhatna. Abban az étteremben, ahol ő dolgozik, többe kerül a menü 400 forintnál, így ő egytál ételeket alkotna az általunk meghatározott költségvetésből. Unokáinak otthon többnyire barátfülét, palacsintát és túrógombócot készít.

A pulykaraguleves Szél János, az egyik szegedi, belvárosi étterem szakácsának menükártyáján is szerepelt. Ezenkívül tejszínes vagy tejfölös krémleveseket ajánlott, burgonyából, karfiolból, brokkoliból. Az ő titka: a sűrítéshez liszt helyett kukoricakeményítőt használ. Főételként zöldséges sajtos lasagnát vagy szója brassóit kaptunk az elképzelt menzán.

Bár nem szakács, két gyermekére és férjére rendszeresen főz Kiss Gabriella. Az asszony élelmiszerboltban dolgozik, ezért árakból is naprakész. Rövid gondolkodás után már mondja is a különleges-egészséges-olcsó menüt: brokkolikrémleves paradicsomos pirított kenyérkockákkal, olajban sült tengeri halfilé joghurtmártással, sós vízben főtt burgonyával. Háziasszonyunk a desszertre is gondolt, grízpudingot kapnánk tőle szőlő vagy egres mártással.

A Marcali családnál is ehetnénk halat és szőlőt, a menü náluk szőlős fokhagymaleves, afrikai harcsafilé spárgával, gombával, tejszínnel nyakon öntve és banános vaníliás palacsinta. Mivel szőlős fokhagymalevesről még nem hallottunk, Marcali Évától receptet is kértünk, íme: három deciliter vízben megfőzünk két gerezd fokhagymát, egy kisebb répát, ételízesítővel ízesítjük. Tálaláskor beletesszük a szőlőszemeket.


A valódi menü

A Suli-Host Kft. naponta 25-27 ezer adag ételt készít a szegedi óvodásoknak és iskolásoknak. A menü ára fejenként 220 forintba kerül. A költségekbe az önkormányzat is beszáll. A középiskolások tegnapi menüje daragaluska leves, sertéspörkölt, tökfőzelék, Túró Rudi és kenyér volt. 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százmillióval többe kerül az esős évszak

Az esős nyár közel százmillió forintos pluszköltséget jelentett a Szegedi Környezetgazdálkodási… Tovább olvasom