Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

Ki nyírja a gazt, ha közterületen nő?

Szeged – A címben lévő kérdésre egyből rávághatnánk a választ: az önkormányzat. De mi történik akkor, ha nem nyírják, azért, mert nem tudnak róla? Rövid helyzetmegoldás.
Egyik kiskundorozsmai olvasónk írta e-mailben, hogy a Dobos utca Vályogos utca sarka házuk mögött égig ér a fű. Vagyis nem a fű, hanem a gaz. A dorozsmai csatorna melletti területet senki sem gondozza, a csatornát tisztító munkások szerint nem az ő feladatuk. – 3 éve költöztünk ide, azóta senki sem tett itt semmit. Az önkormányzati képviselőhöz is fordultunk, eddig eredménytelenül – mesélte a delmagyar.hu-nak a Vályogos utcai kétgyermekes kismama. A 700 négyzetméteres terület az önkormányzat tulajdona, így a város a gazdája. A helyszínen tájékozódtunk: a derékig érő gazban a parlagfű is táptalajra lel. – Eddig kevés „gond" volt a gazzal, idén viszont a rengeteg csapadék miatt már égig ér a fű – mutatta a nappali ablakából jól látható területet a kismama.

Hamarosan eltűnik az égig érő fű. Fotó: Segesvári Csaba
Hamarosan eltűnik az égig érő fű. Fotó: Segesvári Csaba

Szerdán megkerestük a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-t (SZKHT), akik az ügy kivizsgálását ígérték. Kovács János, az SZKHT Közterület-fenntartási Divízió vezetője a delmagyar.hu érdeklődésére elmondta: a kérdéses dorozsmai területet bevonják a kaszálási programba, így megoldódik a „gazhelyzetet". Az osztályvezető kifejtette, bizonyos területeket információ hiányában nem nyírnak, de lakossági bejelentésre igyekeznek ezt pótolni. A csapadékos idővel kapcsolatban Kovács János elmondta, a sok eső és meleg miatt gyorsabban nő a fű, így májusi kaszálás eredménye hamar eltűnt. A nyári időszakban még egyszer nyírják a töltéseket is, majd ősszel újra rövidre vágják a közterületek zöldfelületeit.

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. ztompika 2010. augusztus 12. 22:24
  „Jelentem, lenyírták!!! miután többezer ft-ot eltelefonáltam....”
 • 32. ztompika 2010. július 15. 22:17
  „Hali!

  Még mindig semmi! Pedig ígéretet kaptam többször is az illetékesektől telefonon, sőt személyesen is kijöttek! de semmi.....”
 • 31. ztompika 2010. június 21. 13:40
  „Jelentem még mindig nem történt semmi a fenti telekhatárban!!!!!!!”
 • 30. szegedi23 2010. június 09. 16:09
  „Kijelölt kutyasétáltató helyeken SEHOL sincsen levágva a fű! Már "tökig és a gaz"! Volt néhány éve kezdeményezés, aláírásgyűjtés egy nem igazán használt placc sétáltatóvá alakítására, de az önkorm. nem engedélyezte, mert hát "rengeteg a kijelölt terület", értsd: a töltés. Eddig egyszer nírták, nyár folyamán majd még egyszer. És addig? Mindig mindenki attól van felháborodva, hogy a kutyatulajdonosok itt meg ott "sz..atják" a kutyáikat. Hát kérdem én, ha a kijelölt helyre már nem lehet kimenni? (Halkan jegyzem meg, így is úgy is össze kellene szedni.)
  Nem beszélve arról, hogy ennél égetőbb a házak közti "senki földje", a játszótereket, parkok, stb. Így is tele van kullanccsal minden. Én a panelból nem tudok kimenni, és a fűnyírómmal lenyírni! Katasztrófa!
  A Zápor-tónál pláne katasztrófa, a víz is gusztustalan! Minek van akkor?!
  A sok munkanélküli meg segélyből élő mehetne kifelé, nem csak zsebre kell tenni a többi ember pénzét! Tenni kellene érte valamit, mit a többiek. Pl.”
 • 29. ValakiaSOKKözül 2010. június 06. 20:17
  „teljesen igazad van...”
 • 28. NTK 2010. június 05. 15:53
  „Valahogy úgy érzem, hogy aki a körtöltésen kívül él Szegeden, az másodrendű állampolgár. Én takaríthatom a havat a házam előtt, a lakótelepeken meg megcsinálja a Környzetgazdálkodási KHT. Ugyan ez a helyzet fűnyírás ügyileg is. De bezzeg amikor homokot hozattam és leöntötték a házam elé, másnap már ott volt a közterület felügyelet és figyelmeztettek, hogy gyorsan takarítsam el. Egyébként kíváncsi lennék, hogy Petőfitelepen a Szillér-Baktói csatorna és annak partjának rendben tartása kinek a feladata. El van iszaposodva, partján a sás, nád, fű burjánzik. Az elmúlt harminc év alatt nem láttam, hogy kaszálták volna a széleit.”
 • 27. mikkviktor 2010. június 05. 13:34
  „Nekem be kellett jelentenem a nyaraló mögötti telket nemcsak a jegyzőhöz, hanem a ZalaiHírlaphoz, hogy hatásos legyen.Állítólag valami egerszegi nagykutya telke.Ez mind Keszthely-Kertvárosbsn
  an.”
 • 26. szilléri 2010. június 05. 13:03
  „21 varipali: Igazad van!
  - Egy alap kézi GPS 40-60 000 Ft ( pont mentési funkciók? EOV koordináták )
  -szub méteres GPS 600-800 000 Ft rendelkezik az előzőekkel és interaktív térkép és adatbázis kezelési funkcióval pl. rendezési terv az össze tulajdonosi adattal simán ,,elfér " a memoba.
  - geodéziai GPS 2 500 000-től a csillagos égig, de ez tök felesleges ilyen munkához.

  Ha például a rengeteg közalkalmazott nem csak aktákat tologatna, lenne idejük terepre is járni.
  A FM Hivatal, Önkormányzat és a Föld Hivatal tevékenységeinek ,,racionalizálásával 20-30 %-os ,,létszám" megtakarítás simán elérhető lenne. Ez csak három ,,szerv" az életünkben ! Egymás hátán elől hátul jogászok termelő munkára alkalmatlanok ! Persze a mostani nem műszaki gárda ( adminisztratív az állomány 80 %-a )

  Valószínűleg az önkormányzat erre a problémára is létrehoz egy ,,nonprofit" gazdálkodó szervezetet !”
 • 25. goboly59 2010. június 05. 12:27
  „Az én szomszédom évek óta nem hajlandó még a saját területén sem vágni!! Csak ott ahol járnak, dupla portás háza van mint nekem. Én az egyik portát, bemüvelem ő "GAZT" termel benne ha szólsz neki hogy vágja le,/ a válasz saját potáddal foglalkozz/ A gyerekei rendszeressen orditanak , dobálnak,randariroznak, és senki nem csinál velük semmit!!”
 • 24. békaügetés 2010. június 05. 10:49
  „Tisztelt 11. NP.
  Nagyon örülök a felhívásának,remélem mindenki megteszi ezt a csekély gesztust az árvízkárosultakért.
  AZT KÉRDEZEM,HOGY MOST MIÉRT NEM RENDEZNEK SEGÉLYKONCERTET,MINT ANNAK IDEJÉN A HAITI FÖLDRENGÉSKOR TETTÉK.AKKOR TÚL NAGY VOLT A HAJCIHŐ ! MOST A SAJÁT ORSZÁGUNK A TÉT ÉS NEM LÁTOM A NAGY ÖSSZETARTÁST MINT ANNAK IDEJÉN A CELEBEK MÉG ÖRÖKBE IS AKARTAK FOGADNI EGY TELJESEN MÁS KULTÚRÁBÓL,MÁS ÉGHAJLATRÓL SZÁRMAZÓ GYEREKEKET. MOST KELLENE MEGMUTATNI A SAJÁT ORSZÁGUNKBAN A NAGY SGÍTSÉGNYÚJTÁSRA VALÓ HAJLAMOT.TETTEKKEL!!!”
 • 23. mikkviktor 2010. június 05. 09:58
  „Én.A telkemen.Nyaralómnál.Házam körül.És kész!”
 • 22. deszkás 2010. június 05. 09:25
  „Hát én.A házam előtt.”
 • 21. varadipal 2010. június 05. 09:19
  „19. T.Segesvári Csaba Szerkesztő Úr! A beművelt kertvégeken nincs gaz. Az be van művelve. Az adómból meg hordjanak maguknál az állami alkalmazottal GPS alapú földmérőt. Kevesebb hatóságosdit kell játszani, és az adókat hatékonyan kell felhasználni. Erre, meg a szolgáltató jellegű, sőt egyablakos ügyintézésre kaptak felhatalmazást, nem a papírtologatásra, fontoskodásra és időhúzásra. Senki nem kíváncsi a magyarázatokra. Hegyeshalmon túl nincs gaz, de van önkormányzat.Így is lehet, sőt kell.”
 • 20. Logaritmus 2010. június 05. 09:17
  „Az is vicces kicsit, amikor 20 m2 gaz miatt ot szomszed 4 hetig levelezik, DM-be ir, feljelentest fogalmaz amikor kis osszefogassal kb. 20 perc alatt kulturaltabba tehetnek a kornyezetuket es levaghatnak ok a gazt. Tudom, nem az o dolguk, de akkor is nekik kell szenvedni emiatt.”
 • 19. segesvarics 2010. június 05. 08:49
  „a terület kialakítása miatt nem olyan egyértelmű. sokan "beművelték" a kertvéget, akkor is, ha az állami terület. így nehéz eldönteni h kié. főleg úgyh, hogy a kaszálók nem hordanak magukkal gps alapú földmérőt :-)”
 • 18. délmadár2010 2010. június 05. 08:24
  „meg lehetne nézni a Dandár utcát,és a Retek utcát is. Az előzőben térdig,az utóbbiban féllábszárig ér a gaz,fű! Rengeteg a kisgyerek,a kutya,lassan már csak a betonon lehet játszani a gyerekeknek,mert nekik derékig ér.
  Azt gondolom,hogy ebben a kullancs veszélyes időben,ha már írtani nem lehet ezzel kellene elejét venni a bajnak.”
 • 17. szilléri 2010. június 05. 08:15
  „Munkanélküliek !

  Az adóból kell a segély, de meló nukú ?”
 • 16. macusnéni 2010. június 05. 07:16
  „Tisztelt Varadipal igaza van,mert a számitógép idejében pillanatok alatt megtudhatják,hogy ki annak a földterületnek a tulajdonosa , Tompaszigeten is rengeteg elhanyagolt kert van.A lakat már rég rározsdásodott az ajtóra.A szomszédok meg türjék az egészet. Én 3 éve fényíképpel mentem el ehhez a tisztes Önkormányzathoz a Széchenyi térre,de az ügyintézőnek annyi hozzászólása volt,hogy láttam mit veszek meg.Arra nem gondoltam,hogy élvezn i is kell másnak a hanyagságát.Mert elszórja a gyom a magot,és beteriti a környéket vele.Laza ügyintézők vannak,úgy gondolják hagyják más is hozzáférjen a munkához.sok -sok kecskét kellene kikötni szerte a városban,hogy letakaritsák a fránya gyomot.”
 • 15. mikkviktor 2010. június 04. 23:12
  „Fűszámlálók(=közterületesek)”
 • 14. Lugas6 2010. június 04. 23:10
  „Tisztelt Varadipal Önnek teljesen igaza van!!!!!!!!”
33 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szuperlézer: már látszik a fény

A helyszín és finanszírozás előkészítésén dolgoznak az ELI szuperlézer-projekt vezetői, akik pénteken Szegeden egyeztettek. A több mint 250 millió eurós beruházás jövőre indul. Tovább olvasom