Délmagyar logó

2016. 12. 04. vasárnap - Borbála, Barbara -5°C | 4°C

Ki számít biztosított tanulónak?

Mivel sok a kérdőjel a tanulók foglalkoztatásával és a nekik nyújtott pénzbeli juttatásokkal kapcsolatban, az APEH közleményt juttatott el szerkesztőségünkbe, hogy segítsen értelmezni a jogszabályokat.
A tanulószerződés alapján a gazdálkodó szervezet a tanuló részére pénzbeli juttatást köteles fizetni. A tanuló pénzbeli juttatásának havi mértéke az első félévben a kötelező legkisebb munkabér legalább húsz százaléka, a szakképzési évfolyam második, illetőleg további féléveiben azonban az előző félévben nyújtott pénzbeli juttatás havi összegéhez képest emelkedhet. A biztosítási kötelezettség alá eső szakképző iskolai tanuló „teljes körűen" biztosított. Ennek megfelelően keresőképtelen betegsége esetén táppénzre jogosult, sőt a képzés időtartama nyugdíjra jogosít. 2003. január 1-jétől adóterhet nem viselő járandóságnak minősül a tanulónak a tanulószerződés alapján az adott hónapra megillető pénzbeli juttatásának törvényben előírt kötelező mértékét meg nem haladó része.

A szakképzésben tanulószerződés nélkül részt vevő tanulót az összefüggő szakmai gyakorlat időtartamára díjazás illeti meg. Az érvényes minimálbér 15 százalékát meg nem haladó része adóterhet nem viselő járandóságnak minősül, az említett értékhatárt meghaladó rész azonban egyéb jövedelemnek számít. A biztosítás a szakképzésben tanulószerződés nélkül részt vevő tanulóra nem terjed ki. E díjazás után 11 százalékos egészségügyi hozzájárulást kell fizetni. Ha azonban nyári diákmunkáról van csak szó, a jogszabály nem tesz különbséget a felnőtt és a diákmunka között, csak munkaviszonyról beszél. A munkaviszonyban álló diák biztosított, a részére kifizetett járulékalapot képező jövedelem után járulékot kell fizetni. Az iskolai szövetkezet, iskolai szövetkezeti csoport nappali tagozatos tanulójának csak a 11 százalékos egészségügyi hozzájárulást kell a díjazás után fizetnie.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szent Iván-éj keleti szépe

Szent Iván éjjelén a szegedi Móra Ferenc Múzeum szépségversenyt hirdetett a múzeumok éjszakáján… Tovább olvasom