Délmagyar logó

2016. 12. 06. kedd - Miklós -5°C | 3°C

Ki vezesse tovább az éghajlattant?

Öt oktatóval működő tanszék vezetői pályázata tartja lázban a fél egyetemet: a szenátus már másodszor rugaszkodott neki a szavazásnak, az eredmény pedig hideg zuhanyként hatott többekre. A Szegedi Tudományegyetem rektoráé a döntő szó.
Ketten pályáztak a szegedi egyetem Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszékének élére: Makra László és – ahogyan ő mondta – egykori tanítványa, Unger János. A tanszékvezetői pályázatokat, mielőtt a legfőbb egyetemvezető testület, a szenátus elé kerül, összesen hat szakmai bizottság értékeli-véleményezi. Ezek a bizottságok egyöntetűen Unger Jánost találták alkalmasabbnak a tanszékvezetésre, a szenátus viszont, immár kétszer, nagy többséggel a másik jelöltre szavazott.

– Nem emlékszem, hogy rektorkoromban ilyen helyzet előfordult volna, de egész egyetemi létem alatt sem – jelentette ki Mészáros Rezső akadémikus. A volt rektor részt vett a pályázatokat értékelő szakmai bizottságban. Ebben nemcsak egyetemi emberek, hanem külső szakértők is voltak, és Mezősi Gábor vezette. – Mindegyikünk írásban adta be véleményét – tájékoztatott Mezősi professzor, aki a földrajzi tanszékcsoportnak is vezetője. – Megalapozott volt az álláspontunk, amikor Unger kollégát javasoltuk, akárcsak a többi öt illetékes bizottság. Ezekben olyan emberek vannak, akik jól ismerik a kar, a tanszékcsoport és a tanszék viszonyait.

– Úgy érti: a szenátus tagjai nem ismerik?
– Mindenesetre eddig a szenátus megbízott a bizottságok értékítéletében és még nem fordult elő, hogy más jelöltet javasoltak volna. Megmondom őszintén: nem értem – tárta szét a karját Mezősi Gábor.

Szálka

Szabó Gábor rektor külföldön tartózkodik, tegnap nem értük el. Nemcsak arról kérdeztük volna, hogyan vágja majd el ezt a csomót. Kíváncsiak lettünk volna, mit szól hozzá, hogy amikor reformokról, húsbavágó spórolásról, milliárdokról kell az egyetemi vezetőknek dönteni, miért rágják egy ötfős részleg vezetői posztjának témáját?

Mi lenne, ha a hat bizottság álláspontja helyett a szenátusé érvényesülne? Kívülállók szerint: semmi. Végtére öt oktatóval működő, aprócska részlegről van szó, amely a következő átszervezéskor minden bizonnyal úgyis beleolvad egy nagyobb egységbe. Vajon akkor miért kavar vihart ez a kinevezési ügy az egyetemen? – Nekem szokatlan, hogy hat testület véleményét ne vegye figyelembe a szenátus. Akkor minek játszunk demokráciát? – felel a kérdésre kérdéssel Mészáros Rezső.

Miért szavazott a szakmai bizottságokkal ellentétesen? – kérdeztük a szenátus tagját, Szabó Imrét, a jogi kar dékánját. – Úgy emlékszem, a természettudományi kar dékánja, Csirik János azt mondta, mindkét pályázó alkalmas. Mivel Makra kolléga nevét ismertem, rá szavaztam – magyarázta a dékán.

Az egyetemen az a pletyka, hogy Makra azért lett „népszerű" a szenátusban, mert egyenként beszélt a testület tagjaival. Megkérdeztük: igaz? – Többeknél voltam, valóban, szerintem ez bevett dolog minden vezetőválasztásnál.

– Nem zavarja, hogy a szűkebb környezete nem javasolta? – kérdeztük, mire Makra László elmondta: a most leköszönő tanszékvezetőnek nem volt vele jó a kapcsolata; arra gondol, emiatt nem támogatják a kollégái. Egyébként vetélytársát abszolút alkalmasnak tartja a posztra, hiszen – mint volt tanítványát – Unger Jánost ő „hívta vissza" a tanszékre. Ha a rektor Ungert választja, őbenne nem marad tüske.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyakunkon a megszorítások

Szegeden jövőre több közszolgáltatás díja drágul az inflációnál jóval nagyobb mértékben. A lakbér… Tovább olvasom