Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Kiabálnak, ütnek, rúgnak

Szeged - Egyre agresszívabbak a gyerekek az iskolákban: ma már szinte mindennaposak a lökdösődések, kiabálások, de szaporodnak a tettlegességig fajuló viták, illetve a gyengébbek terrorizálására alakuló bandák is. Az oktatási ombudsmanhoz az utóbbi években egyre megdöbbentőbb bejelentések érkeznek tanároktól, szülőktől és diákoktól egyaránt.
Egyre több panasz érkezik az oktatási ombudsmanhoz iskolai erőszakról: a kezelhetetlen diákok terrorizálják osztálytársaikat, megfélemlítik és megalázzák tanáraikat. A jelenség nem új keletű, ám 2008 márciusa óta – amikor egy mobiltelefonos felvétel, melyen egy diák belerúg, majd egy fém tárggyal fenyegeti tanárát nyilvánosságra került – a figyelem központjába került. Azóta a sajtó is többet foglalkozik a témával, és a diákok, tanárok is tudják: nem feltétlenül kell tűrniük a megaláztatást. A bejelentések sokasodása azonban sajnos nem csupán a tudatosabb érdekérvényesítés eredménye: az ilyen esetek száma folyamatosan nő, ráadásul a helyzetek is durvulnak.

A szakiskolákban nagyobb mértékben vannak agresszív diákok és tanárok. Illustráció: Internet
A szakiskolákban nagyobb mértékben vannak agresszív diákok és tanárok.
Illustráció: Internet

– Olyan jelenségekkel lehet ma már találkozni az iskolákban, melyekre korábban nem volt példa – foglalta össze eddigi tapasztalatait Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa. – Nem ritka, hogy az idősebbek bandába verődve zsarolják a kisebbeket, szervezetten veszik el tőlük ennivalójukat, pénzüket, értékeiket. Az iskola korábbi tanulói, kihasználva, hogy ismerik és megbíznak bennük, az épületbe bejutva drogdílerkednek. És egyre gyakoribb az is, hogy visszaélnek mobiltelefonos felvételekkel: elküldik másoknak, netán felteszik a világhálóra, mellyel adott esetben akár bűncselekményt is elkövethetnek.

Kiabálás, lökdösődés és rángatás a leggyakoribb

Aáry-Tamás Lajos a 2008-as eset után vizsgálatot kezdeményezett. A kutatás során az ország 186 középiskolájában töltettek ki kérdőívet egy-egy véletlenszerűen kiválasztott 11. évfolyamos osztállyal, valamint az osztályt tanító tanárokkal. Az eredmények szerint a leggyakoribb agressziófajta a kiabálás és a káromkodás: a tanárok 31,2%-a, a diákok 38,3%-a volt részese ilyen helyzetnek. Fizikai agressziót a diákok 10 százaléka szenvedett el tanáraitól saját bevallásuk szerint, a tanároknak pedig körülbelül fél százalékát érte ilyen jellegű inzultus diákoktól vagy szülőktől. Diákok egymás között leggyakrabban lökdösődnek, rángatják egymást (30%), de ütésre, rúgásra is egyre nagyobb számban (20%) kerül sor.

Új jelenség az úgynevezett cyber-bulling: amikor közösségi oldalakon, internetezés közben kapnak össze a fiatalok, melyért másnap az iskolában vesznek revansot. Ennek a fajta agressziónak nincs semmiféle előjele az intézményben, így gyakorlatilag kivédhetetlen.

Hogy Csongrád megye iskoláiban előfordultak-e hasonló esetek, arra az ombudsman nem tudott válaszolni. Mint mondta, a panaszokat szándékosan nem gyűjtik ki városonként, mert az adatok fals képet adnának. Ha ugyanis egy településről sok panasz érkezik, azt lehet úgy is értelmezni, hogy ott sok a probléma, de úgy is, hogy az ott élők nem hagyják magukat, és sérelmeikkel jogorvoslatért fordulnak a biztoshoz. Egy biztos: a gimnáziumokban az áltaghoz képest kevésbé, a szakiskolákban pedig nagyobb mértékben vannak agresszív diákok és tanárok.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságon szintén nem tudták megmondani, hány és milyen jellegű bejelentést kaptak az elmúlt években iskolai erőszakról, így csupán a nyilvánosságra került esetekből tudtunk szemezgetni. 2008 októberében egy szegedi iskolában osztálytársai megerőszakoltak egy 9 éves kislányt. 2009 októberében egy szülő pofon vágta a vásárhelyi Varga Tamás Általános Iskola egyik tanárát, amiért az egy nappal korábban meghúzta a lánya haját. Idén szeptemberben pedig az árpádhalmi iskolában egy tanítónő a mosdóba rángatta 9 éves tanítványát, és ott, lefogva a kezét ágyékon rúgta.

Olvasóink írták

41 hozzászólás
 • 41. polo 2010. október 22. 04:41
  „konfliktus kezelést kéne tanitai a gyerekeknek nem amerikát majmolni a problémás diákoknak pedig akik agresszivak bandákba csapodva randalirozna nekik pedig iskola után munkát adni ott vezesele az erejét a mobilt kitiltani az iskolábol határozottabb felépés kellene a törvény részéröl nem kis korú az aki a másikat agyba föbe veri tanárát üti.
  Ezek kihasználják a helyzetet ha emiat orvoshoz visszik hisz büntetlenül folytatja tovább mert ö orvoshozjár, a szülöket is meg kéne nézni”
 • 40. ica377 2010. október 21. 23:55
  „Vissza kellene meni az időben nem sokat csak egy husz évet akkor a tanároknak volt tekintélye,most viszont semmi.Sajnos a tanárok is (tisztelet a kivételnek ) azokat a gyerekeket szekírozzák akik nem mernek vissza szólni,ez tapasztalatból mondom.Annak idején is voltak közöttünk kissebségiek de nem nagyon voltak ennyire agrasszívek mert a többiek nem engedték nekik.Szerintem a tanároknak ennél szigorúbbnak kellene lenniük. Nem kell ütni verni a diákot, csak állítsa fel emeltesse fel a kezét a feje fölé,félóra múlva megbánja a gyerek minden hibáját ezt garantálom,s ezzel még erőszakot sem alkalmazott.”
 • 39. CsImre 2010. október 21. 23:41
  „Kérdés, hogy az erőszak nő, vagy a látencia csökken? ...”
 • 38. henriette.m 2010. október 21. 21:53
  „Dodó, na ez nagyon durva!!! mit is lehet ilyenkor irni? Azonkivül, hogy az ember csak néz és nem hiszi el, hogy ilyen a valóságban megtörténhet.”
 • 37. Smerdis_of_Arshak 2010. október 21. 21:53
  „P.P. 2010.10.21. 19:47

  vagyunk ezzel így páran. ez az ország jövője. kampec, kaput, ennyi.”
 • 36. dodó 2010. október 21. 20:54
  „Orális szexre kényszerítették a diáklányt : 2010. október 21. 20:02

  Szerdán délben jelezte a Petőfi Népe néhány olvasója a baon.hu szerkesztőségének hogy rendőrök érkeztek a kecskeméti szakközépiskolába. A nyomozók bementek az épületbe, majd nem sokkal később két megbilincselt cigány fiatallal tértek vissza. Beültették őket egy rendőrségi mikrobuszba és elhajtottak a főkapitányság irányába. A hírportál nem merte leírni a lefogottak származását, mert jön Mohácsi Viktória, aztán ribilliót csap

  - Szemérem elleni erőszak gyanúja miatt vettünk őrizetbe két fiatal fiút - közölte érdeklődésükre szűkszavúan Mihályné Bornemisza Eleonóra, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Az iskolát, valamint az őrizetbe vett diákokat még monogramjukkal sem nevezte meg. Azt viszont elmondta, hogy kedden történt a bűncselekmény. Megfogalmazása szerint az iskola egyik használaton kívüli mosdójában kényszerítette a két fiatal fajtalanságra a kislányt. A rendőrségi szóvivő nem erősítette meg, de nem is cáfolta azt a diáktársaktól származó információnkat, miszerint orálisan kellett kielégítenie a lánynak a két cigány bűnözőt, miközben kést szorítottak a nyakához.
  - A kedden történt bűncselekmény egyik gyanúsítottja korábban, még október 13-án másik bűncselekményt is elkövetett az iskolában - folytatta Mihályné Bornemisza Eleonóra. Leütötte egyik diáktársát, akinek az ütés következtében eltörött az állkapcsa. Ezért a gyanúsított ellen most már nem csak súlyos testi sértés, hanem szemérem elleni erőszak miatt is nyomoznak. Jelenleg mindkét bűnöző őrizetben van, és várhatóan pénteken kezdeményezi az előzetes letartóztatásukat az ügyészség.”
 • 35. macs 2010. október 21. 20:47
  „Meek!,
  tudod, voltam olyan szülői értekezleten, ahol a kedves mama ordított a tanárnővel és azzal fenyegette, hogy kirúgatja az iskolából.
  Ezek után, megértem, hogy elfordulnak.”
 • 34. macs 2010. október 21. 20:45
  „Én nem csodálkozom, hogy a gyerekek így viselkednek. Nem csinálnak mást, mint visszatükrözik a felnőttek világát.
  Lehet szidni a liberális iskolát, de nem szabad összekerverni a szabadságot a szabadossággal. Nem hiszem el, hogy veréssel/büntetéssel lehet gyereket nevelni. Ez a hozzáállás a lusta ember logikájának felel meg. A gyerekkel úgy kell foglakozni, hogy kialakuljon egy belső értékrend, ami meghatározza a viselkedését, cselekedeit. Ez pedig rengeteg idő/türelmet igényel. Csak hát itt is könnyebb másokra mutogatni, mint "dolgozni".
  Egyébként az egyik rokonom tavaly vette ki a gyerekét egy u.n. fizetős iskolából, mert egyes gyerekek olyan terrort csináltak, hogy több osztálytársával egyetemben reggelente hányt a félelemtől, állandóan fájt a feje, hasa. Amikor szóvátették az iskola vezetése azt mondta, nem tehetnek semmit, mert a gyerek szülei horribilis összeggel támogatják az iskola alapítványát.”
 • 33. Bördy 2010. október 21. 20:42
  „Az szomorít el a legjobban, hogy vannak szülők akik arra biztatják gyereküket, hogy - ne hagyd magad; -inkább te üss előbb; stb.
  Ez nagyobb részt nem a gyereket hanem a szülőket minősíti!”
 • 32. Meek! 2010. október 21. 20:35
  „Ezek a gondok nem csak a szülők hibája. A saját gyerekeimből ki indulva én se arra nevelem ,hogy legyenek vadak és agresszívak.De meg kell hagyni az egyik iskola Szegeden azzá tette,és a Tanárok segítsége egyenlő volt a nullával.Ott hagyták hogy a gyerekek zavarják az órát és napi szinten verték egymást éveken keresztül.A helyzet ma már meg szokottá vált.Ha látnak valamit akkor inkább el fordulnak mint ha kezelnék a helyzetet.Ha ügyeletet tartanak akkor egy kupacba állnak és úgy beszélgetnek, mellettük meg bármit meg lehet csinálni,hisz nem érnek rá rájuk figyelni.Persze én kivettem és át írattam egy normális jó suliba és minden rém álom elmúlt.
  És ezek után ki merem jelenteni hogy a Kedves Tanárokon igenis több múlik.Ne csak melegedni járjanak be, és játszani az eszüket ,mert az a legtöbbje igen jól tudja. Persze vannak kivételek és lesznek is de ha így haladunk egyre kevesebb.”
 • 31. olmosnyomdasz 2010. október 21. 20:08
  „Kedves maug!
  Mikor tetszettél a Tanárképzőre járni?”
 • 30. Morpheus_RexXx 2010. október 21. 19:49
  „"A szakiskolákban nagyobb mértékben vannak agresszív diákok és tanárok."

  - Na neee... igaz, a makói 601 is "gangster" képző és oda mennek a Titánok (ti tán tudtok velük mit kezdeni), de mindezt az általánosból viszik tovább. Nem egy "erőszakmentes" minősítésű iskola tartja a falak között az információkat... és ha kijut, akkor attól aki kijuttatja, meg is válnak rövid idő alatt...”
 • 29. P.P. 2010. október 21. 19:47
  „Ha szükség volt rá, én otthon kaptam édesanyámtól maximum 2pofont, és rögtön tudtam, hol a helyem, meddig van a határ és mit szabad. Az iskolában nem volt szükség arra, hogy a tanártól is kapjak, mert OTTHON a SZÜLEIM NEVELTEK, tanáraim pedig oktattak a tananyagra, az életre. Nem volt visszadumálás sem otthon, sem pedig az iskolában. Erőszakmentes családban nőttem fel, kijártam az iskolákat és életképes, egészséges fiatal felnőtt lett belőlem. Sokszor mégis szinte félek a mai fiataloktól...”
 • 28. Liberation 2010. október 21. 19:37
  „14-es és 16-os, egyetértek veletek, ti ogalmaztátok meg, ami a lényeg, ugyanakkor nem vádaskodtatok, így is lehet.

  (Azt csak zárójelben jegyzem meg, hogy az általános iskolákból kijövő gyerekek közül többen már az iskolától pár méterre cigerettára gyújtanak. Vajon szüleik tudják-e, ha nem, hogyhogy nem veszik észre?)”
 • 27. Mike3 2010. október 21. 19:16
  „24: persze, mi is a kárászon okádunk esténként... jó nagy baromságot sikerült írnod

  25: Bezony... Nagyon igazad van”
 • 26. henriette.m 2010. október 21. 18:43
  „Kedves Titanilla, maximálisan egyetértek Veled!!!”
 • 25. Titanilla 2010. október 21. 18:26
  „Azt olvastam valahol, hogy a gyerek nevelése 6 éves korban befejeződik. A pedagógus dolga a tanitás, a szülőé a nevelés! Persze nincs türelmük-bizonyos fokig érthető- és rosszul értelmezett szeretetből mindent elnéznek a csimotáiknak. Ez látható utcán, tömegközlekedésben is, sőt a saját unokáimon is tapasztaltam. Én voltam "szigorú nagyi", mert ha jöttek hozzám és nem köszönt a gyermek- nem a szülei figyelmeztették - hanem én, sőt minő gonoszság ! megigértem, ha mégegyszer úgy jön be, hogy nem köszön, kiküldöm vissza a lépcsőházba! Ezt meg is tettem. Mondhatom nagyon meglepődött a gyermek, de 5 perc mulva becsöngetett és köszönt., és ettől fogva,mindig köszönt. Bizony. Követelni is kell, nem csak adni. A mai gyerekeknek -tisztelet a kivételnek- csak jogaik vannak, de az aztán rendesen- kötelesség semmi. Ez nagy baj!”
 • 24. smalltown 2010. október 21. 17:35
  „gyerekek vilaga a felnottek vilagat kepezi le. Nincs min csodalkozni.”
 • 23. dodó 2010. október 21. 17:17
  „"Kiabálnak, ütnek, rúgnak" és az esetek döntő többségében (meglepő módon) cigányok.”
 • 22. macusnéni 2010. október 21. 16:35
  „Minket a jó anyánk azzal bocsájtott az iskolába,h a kapun belépsz a tanárnak van igaza mindig és ehhez tartsd magad.Ha panasz lett volna,vagy beírnak,hogy baj van otthon biz adtak volna egy két pofont.Én is azt mondtam a fiam OV-nek,adjon neki egy két pofont,ha nem akar viselkedni,nem fogok elszaladni,hogy veri a gyereket.Legalább a többi is meghúzza magát.A mai fiatalokkal a tanároknak meggyűlt a a bajuk,rémes,ezt hozta a fene nagy politika.”
41 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életfogytiglant kapott a szanki baltás gyilkos

A 28 éves férfi egy tanyán baltával vert agyon egy svájci állampolgárságú asszonyt. Tovább olvasom