Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Kiállítás az önkéntes tűzoltókról

Szeged - A kiskundorozsmai Önkéntes Tűzoltó Egyesület 119 évéről nyílt nemrégiben kiállítás a Petőfi Sándor Művelődési Házban.
– Mivel decemberben megszűnik a dorozsmai Önkéntes Tűzoltó Egyesülettel az utolsó ilyen alakulat, úgy döntöttem, hogy emléket állítok nekik – mondta Hajdú Géza, a Petőfi Sándor Művelődési Ház igazgatója. Két héttel ezelőtt megnyílt a művelődési házban az emlékszoba, ami az egyesület 119 éve előtt tiszteleg. Az igazgató három hónapot dolgozott az emlékszobán a munkatársaival, megegyeztek két iskolával, hogy a diákok gondozzák majd az emlékeket.

Kiállítás az önkéntes tűzoltókról Dorozsmán. Fotó: Karnok Csaba (képgaléria)

A zenekar

A zenekart 1950-ben Heintz Gyula énektanár és Dankó György fényképész alapította. Tagjait katonazenészekből és a volt leventezenekar tagjaiból toborozták, utóbbiak megmaradt hangszerparkját felhasználva. Az első zenekarvezető Tóth András karnagy volt.  

– Az egyesülethez tartozott az 1950-ben megalakult tűzoltózenekar is. E két szervezet tárgyi emlékeit, kitüntetéseit, oltóeszközeit, hangszereit és dokumentációit mutatjuk be – vezetett körbe Hajdú Géza. Több méter hosszú, mentésre alkalmas csáklyák, dugólétrák, vagyis egymásba illeszthető létrák, sugárcsövek, korhű ruhák, sisakok, emléktáblák és rengeteg sapkarózsa – ezek mind a kiállítás részei. A kis múzeumban részletesen olvashatunk az egyesületről, amit Nagy Miklós, Kiskundorozsma orvosa alapított 1893-ban, mivel meglátta a tűzesetek oltásánál jelentkező hiányosságokat. Ezután folyamatosan bővítették az egyesület jármű- és eszköztárát, amellyel már eredményesen tudtak működni.

– Előfordult, hogy az önkéntesek előbb értek a helyszínre, mint a hivatásos tűzoltók. Mindenhol voltak területi felelősök, akik rendszeresen ellenőrizték a portákat. Szóltak, ha tűzveszélyt láttak, ellenőrizték a kéményeket is– mesélte Hajdú Géza, aki megmutatta, hogyan használták a kézi szirénát. Az emlékszobán kívül egy tűzoltóautó is látható a művelődési ház udvarán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négyszázezer potyautas az egészségbiztosításban

Van, aki szeretne hozzájárulást fizetni, mégsem teheti. Tovább olvasom