Délmagyar logó

2016. 10. 24. hétfő - Salamon 8°C | 17°C

Kiállítása nyílt az orral festő Szabolcsnak

Üllés - A legjobb 50 művéből nyílt kiállítása az orral festő Sárközi Szabolcsnak Szegeden. Az üllési fiatalember kedvenc témája a természet: a család udvarán igazi kis állatkertet rendeztek be a fiúnak.
50 legjobb festményéből nyílt kiállítása a 23 éves Sárközi Szabolcsnak a Független Városi Szövetség Magyar Egyesület szegedi helyiségében (Fő fasor 9.). Először 2004-ben írt lapunk az üllési fiúról, aki születése óta gyermekbénulásban szenved. Nem tud járni, és a kezeit se tudja használni. 2000-ben kezdett el festeni: az orrával.

Kiállítása nyílt az orral festő Szabolcsnak. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

A családot az elmúlt két év sem kímélte: meghalt Szabolcs apukája és nagymamája. A szép nagy udvarral rendelkező házban Szabolcson kívül anyukája és testvére lakik. Az udvar hátsó szegletében állatkert „működik": a festésen és a számítógépezésen kívül a fiú az állatokat szereti a legjobban – a kutyán és macskákon kívül papagáj, gerle, aranyfácán, nyulak és mosómedve teszi színesebbé az életét. A házban egy pinty fütyül, a terráriumokban óriáscsigák élnek.

Képvásárlásra buzdít a Mátrix

A Mátrix Közhasznú Alapítvány korábban ággyal támogatta Sárközi Szabolcsot és családját – most az orral festett képek megvásárlására kérnek minden tehetősebb embert. Az eladott képek árából új lapokat, festéket vesznek, ebből gyarapítanák kis házi állatkertjüket, és a befolyt összegből etetnék lakóit. A Mátrix segélyalap OTP-számlán fogadja a lakossági és céges adományokat a fiúnak, amelyet teljes egészében továbbadnak a családnak. Belföldi utalás esetén a számlaszám: 11735005-20553634, a közlemény rovatba kérik beírni: Sárközi Szabolcs. Nemzetközi utalás esetén a szám: HU56-1173-5005-2055-3634-0000-0000 (SWIFT Kód (BIC): OTPVHUHB). A közlemény rovatba itt is a Sárközi Szabolcsot kell beírni. Szabolcs tárlatát a Fő fasor 9. szám alatt február 10-éig lehet megtekinteni.

– Decemberben egy zsombói pártól vadkacsapárt kaptunk – számolt be az új családtagokról Sárköziné Erika, miközben fia az időképet bújja: évek óta ő számol be az internetes portál szerkesztőinek az aktuális üllési időjárásról. Kedd délelőtt napos idő volt, és Szabolcs arca is ragyogott a derűtől: láthatóan büszke arra, hogy festményeiből kiállítás nyílt. Kérjük, hogy rajzoljon valamit, mondjuk neki, hogy nem kell befejeznie, hiszen anyukája elmondása szerint Szabolcs inkább reggel szeret dolgozni. – Félmunkát nem végzek – jelenti ki határozottan, majd világoskék, szürke és okkersárga festék kikeverését kéri anyjától. Alig negyedóra alatt kész az újabb mű: égbolt, hegyek, homok.

– Legalább 1000 alkotást készített 13 év alatt – mondta az anya. Szabolcs az üllési emberek adományaiból egy helyi alapítvány jóvoltából kapott 2 éve egy motoros széket, amellyel elsőként avatta fel az erdei iskolától a település szívébe vezető kerékpárutat. – A motor és az internet nyitotta ki a fiam előtt a világot. A motor segítségével egyedül megy bevásárolni a faluba: felírom, hogy mit hozzon, odaadom neki a pénzt, a boltosok pedig kiszolgálják őt az üzlet előtt – mesélte Sárköziné Erika. 

Olvasóink írták

 • 6. cumania 2013. január 16. 19:09
  „5. haresz 2013.01.16. 16:24
  De tudok, azért kérdeztem! A gyermekbénulást vírus okozza, de az már nincs, akkor csak az oltástól kaphatta... :(”
 • 5. haresz 2013. január 16. 16:24
  „"születése óta gyermekbénulásban szenved" Nem tudsz olvasni?”
 • 4. trillarom 2013. január 16. 14:44
  „Láttam a róla készült dokumentumfilmet, nagyon megindító volt. Utána kicsit át kellett gondolnom az életemet, a panaszkodást..”
 • 3. cumania 2013. január 16. 12:33
  „Hogy-hogy gyermekbénulás? Nem kapott védőoltást? Úgy tudtam, hogy már régen felszámolták! Most akkor félhetünk?”
 • 2. igazamvan 2013. január 16. 08:39
  „Vidám, őszinte mosolyú, helyes fiú!”
 • 1. Damjanov 2013. január 16. 08:32
  „Minden elismerésem Szabolcsé, és az édesanyjáé !”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két új díj Máté Bencének

Két újabb díjjal is gazdagodott januárban a pusztaszeri születésű, világhírű természetfotós, Máté Bence. Tovább olvasom