Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Kiállításdömping a REÖK-ben

Október első hetében két kamaratárlattal bővül a galéria kínálata: Szeged város képzőművészeti gyűjteménye mellé a Marseilles, egy másik nézőpont című fotókiállítás, illetve a Weöres Sándor emlékezete című kiállítás anyaga társul.
Az idén Európa Kulturális Fővárosa címet viselő Marseilles-ből csillagtúrázó Zimonyi Máté egy év alatt készített fotósorozatot a dél- francia kisvárosból indulva az Alpokon át egész Aix-en Provance-ig. A Weöres Sándor születésének 100. évfordulója alkalmából megrendezendő tárlat a költő munkássága előtt hajt fejet.

Zimonyi Máté: Solitude
Zimonyi Máté: Solitude

Filterezd Szegedet

A REÖK nyereményjátékot indít a várost bemutató alkotásokhoz kapcsolódóan.
A Szeged utcáit, nevezetességeit ábrázoló műveket kell megkeresniük a látogatóknak, majd a városban járva az okostelefonok instagram programjával „művészi" filterekkel ellátott fotókat készíteniük azok mai formájáról. A REÖK Facebook-oldalán a lájkolók döntik el, melyik „reprodukció" sikerült a legjobban. A játék értékes nyereményekért zajlik egészen október 6-áig.

A Marseilles, egy másik nézőpont című fotókiállítás alkotója a PACA (Provence-Alpes- Cote d’Azur) régióban készült felvételeivel alapvetően a fotózások helyszínén átélt hangulatot kívánta képekbe foglalni. Zimonyi már a szakdolgozatát is a húszas években Franciaországba emigráló magyar fotográfusokból írta. Példaképének André Kertészt tartja, akinek a Nemzeti Múzeumban rendezett kiállításán is dolgozott az ott eltöltött két év alatt. A budapesti Francia Intézetet és a veszprémi Eötvös Károly Megyei Könyvtárat is megjárt gyűjtemény alkotójára nagy hatással voltak Halász Gyula és Brassai modern fotói és Moholy-Nagy László avantgárd stílusa is.
A tárlat október 1. és 18. között látogatható.

Weöres Sándor emlékezete címmel nyílik kiállítás a hét utolsó munkanapján Pataki Ferenc, Sejben Lajos, Ale Ildikó, Darázs József, Henn László András és Balogh Sándor műveiből. Az alkotók szabadon választott Weöres-versek művészi értelmezéseivel jelentkeznek a költő születésének 100. évfordulója tiszteletére rendezett tárlaton. A képi, plasztikai átiratok az egyszerű szemléltetésen túllépve, új művészi élményként segítik a látogatót az egyes versek értelmezésében. A  tárlat október 4. és 20. között tekinthető meg.

Darázs József: Vízió
Darázs József: Vízió

A REÖK-ben szeptember közepe óta látogatható harmadik kiállítás anyaga a Szeged Város Polgármesteri Hivatalának gyűjteményéből érkezett. A 100 alkotásból álló válogatás az elmúlt bő fél évszázad magyar festészetének néhány kiemelkedő darabját mutatja be, elsősorban szegedi mesterek alkotásaiból válogatva, amelyek kiegészülnek magyar klasszikus és kortárs művészek, valamint a vásárhelyi iskola képviselőinek műveivel. A gyűjtemény október 13-áig tart nyitva.

(x)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi jelölt az X-Faktorban

A hétvégén kiderül, lesz-e szegedi lakója az X-Faktor mentorok házának. Tovább olvasom