Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 19°C | 33°C Még több cikk.

Kibelezett köztéri órák

Szeged - Évekkel ezelőtt a pontos időt – néhányuk a hőmérsékletet is – mutatták azok a Szeged belvárosában álló szerkezetek, amelyeket egy fővárosi cég üzemeltet. Az órák fele mára nem működik, így a pontos idő kiderítésekor a templomtornyok kronométereire hagyatkozhatunk – már arra, amelyiknek van mutatója.
Ritka, hogy valaki ne tudja a pontos időt, hiszen szinte mindannyiunknál ott lapul egy mobiltelefon. De mit tehet az, akinek lemerült a készüléke, vagy egyáltalán nincs, és karórát sem visel? Évekkel ezelőtt bátran hagyatkozhatott a Szeged belvárosában álló köztéri órákra, amelyek sokáig még a hőmérsékletet is mutatták. Mára azonban ezek közül csak néhány üzemel. Körbejártuk a várost, és teszteltük az időmérő szerkezeteket.

– Nagyon szeretem a köztéri órákat. Nem kell a táskámban a telefon után kutatni, csak ránézek, és tudom, mennyi az idő. Feltéve, ha pontosan jár, mint ez – osztotta meg velünk véleményét Pappné Gyöngyi a Dugonics téri Tescóval szemben álló óráról. Ismerőse, Csuka Orsolya nem sok mindent fűzött az óra témához. Szerinte inkább nyilvános vécéből kellene több.

Pappné Gyöngyi több köztéri órát, Csuka Orsolya több nyilvános vécét szeretne Szegeden. Fotó: Miskolczi Róbert
Pappné Gyöngyi több köztéri órát, Csuka Orsolya több nyilvános vécét szeretne Szegeden. Fotó: Miskolczi Róbert

Körutunk során megállapítottuk: az Árpád téri digitális már nem működik, még a kijelzőjét is leszerelték. A Bartók tériben azonban bízhat a városban közlekedő, ez pontosan jár. Igaz, már nem forog. A Novotelnél álló hasonló sorsra jutott, mint Árpád téri társa. A különbség csak annyi, hogy ezt még nem belezték ki.

Szerettük volna megkérdezni az órákat üzemeltető fővárosi cégtől, miért nem javítják meg a szerkezeteket. A cég vezetője azonban elzárkózott a válaszadástól. Szélpál Gábortól, a Szegedi Városkép Kft. ügyvezetőjétől megtudtuk, hogy a budapesti cég a szegedi kft.-től bérli a közterületet. – A Nagyáruháznál felállított reklámtáblával egybekötött időmérő szerkezetet anno azért engedélyezték, hogy a pontos időt és a hőmérsékletet mutassa. Több lakossági bejelentés is érkezett hozzánk, mióta nem működik, ezért felszólítottuk az üzemeltetőt, hogy hozza rendbe az órát – ellenkező esetben az egész szerkezetet le kell szerelni – magyarázta az igazgató.

Négyből kettő nem működik Szegeden. Fotó: Miskolczi Róbert
Négyből kettő nem működik Szegeden.
Fotó: Miskolczi Róbert

Mutató nélkül

A Kossuth Lajos sugárúton a Rókusi templom óráinak még mutatói sincsenek. Kretovics László plébánostól megtudtuk: még a 80-as években állították le, mert a karbantartására senki sem vállalkozott. A százéves, elöregedett szerkezetet azóta sem újították fel, hiszen legalább 5–6 millió forintot kellene rákölteni. A szegedi templomtornyokon található órák többé-kevésbé pontosan működnek. A Dóm térieket a Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. üzemelteti, s hozzájuk tartozik a Dorozsmai templom is. A Honvéd téri református templom óráira is hagyatkozhatunk a buszinduláskor, és az Anna-kútnál, a MÁV-igazgatóság épületére rögzített órában is megbízhatunk.

Olvasóink írták

 • 9. savos 2009. május 06. 08:34
  „A képen is látszik, hogy mennyire hagyatkozhatunk a Honvéd téri toronyórára. Buszinduláskor nagyon hasznos. Nem késsük le a buszt, csak a következőhöz megyünk oda korán. Láttam már, amikor rászállt a mutatatóra egy kövérebb galamb, egyből más időt mutatott.
  A Dugonics téren nem csak a Tesco van, hanem pl. a Jysk is. Miért nem arra hivatkozik a cikk? A Tesco többet fizetett a bújtatott reklámért?”
 • 8. Zsoltee0716 2009. május 06. 08:31
  „Mars téri óra is pontos!

  Ja a másik még jó hogy pont a képen van, nos azzal a Deákváros szeletkével most hogy állunk, mikor lesz ott valami?”
 • 7. feketeaudis 2009. május 05. 21:03
  „Most meg mutatták a rendőrök. Ez is mutatja ,hogy pukkadnak, mert Szóvá tették az ólvasók, hogy rossz a közbiztonság. Meg azt is bizónyitja nem vagy kissebségi.”
 • 6. sziszka1 2009. május 05. 19:26
  „nézz utána a kreszben, hogy mi kell hogy legyen a kerékpáron! Pl: sárvédő, láncvédő, első-hátsó világítás, a kerekeken fényvisszaverő prizma, stb!

  Celtis, kellett neked éjjel biciklizni!”
 • 5. flexsnake 2009. május 05. 19:19
  „de azóta van már világításod?”
 • 4. vmagdi 2009. május 05. 19:13
  „akkor lehetne kernie gy cikket a szemetelokrol is?”
 • 3. papipa 2009. május 05. 17:46
  „Biztos a sok téli-nyári álligatást nem bírták!! :)))))”
 • 2. szegedil 2009. május 05. 17:16
  „Az egyesre:
  Figyelem DM!
  Ti vagytok a rendőrség szeme!”
 • 1. Celtis 2009. május 05. 17:03
  „OFF
  Elnézést az offtopicért, de ezt a sztorit meg kell osztanom:
  Tegnap este 8-kor a Stefánián kerekeztem hazafelé, ugyebár ez egy fényárban úszó, este nulla forgalmú utcán húzódó elkülönített kerékpárút.
  Egyszercsak egy piros kocsi fékezett velem szemben, és mint a kommandósok, ugrott ki belőle két egyenruhás rendőr. Egy töredékmásodperc alatt mellém pattantak és kérték az igazolványomat, majd megbüntettek (3000 Ft helyszíni bírságra), mert világítás nélkül kerékpároztam.
  Amikor rákérdeztem, hogy ez tényleg olyan nagy probléma-e, azt válaszolták, hogy őket aztán nem zavarja,
  DE A DÉLMAGYART ZAVARJA, ÉS LEKÖZÖLT A TÉMÁRÓL EGY CIKKET, EZÉRT RENDELTÉK ŐKET KI ODA! :D

  Na, ez csak azért jutott eszembe, hogy hátha az órákat is megszerelik ezek után...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged lovasa már készül a Vágtára

Szeged - A város lovasa, Tormási Gyula már gyakorol a május végi Nemzeti Vágtára, ahol – a jóval kevesebb versenyző ellenére – ugyanolyan erős mezőnyt vár, mint tavaly. Tovább olvasom