Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Kicserélik a Somogyi utca kandelábereit

Szeged - Nem elég magasak, veszélyeztetik a közlekedést a Somogyi utca új kandeláberei. Ki kell cserélni azokat. A lámpák eddig is erősen megosztották a szegedieket.
Olvasónk hívta fel a figyelmünket, hogy úgy tudja, lecserélik a Somogyi utca új kandelábereit, mert túl alacsonyra sikerültek. Utánanéztünk, a hír igaz, nem városi legendáról van szó.

– A Somogyi utcai kandeláberek méretének eltérése a műszaki átadáson derült ki, amikor elvégezték az ellenőrző méréseket. A gyártó nem a terveknek megfelelően készítette a lámpaoszlopokat. Az eltérés nem jelentős, ha viszont magasabb járművek haladnak át alattuk, mint amilyen például egy emeletes busz, akkor veszélyeztetheti a közlekedést – tájékoztatott a Dugonics és Árpád tér felújítását lebonyolító Szeged Pólus Nonprofit Kft. projektigazgatója. Máté Tamás hozzátette: az új, komplett kandelábereket már gyártják. A vállalkozó a gyártói hibát elismerte, saját költségén készíti el az előírásoknak megfelelő lámpaoszlopokat, és helyezi ki. A cserére előreláthatólag február utolsó és március első hetében, 4 nap alatt kerül sor. Az utca közvilágítását a csere idején is biztosítják. A Somogyi utcát a lámpaoszlopcsere idejére nem zárják le, az autóforgalom haladhat. Jelenleg a Kelemen utca felől 4 méteres magassági korlátozást jelző tábla figyelmeztet az elakadásveszélyre.

Egyelőre magassági korlátozást jelző tábla figyelmeztet az elakadásveszélyre – a csere később következik. Fotó: Schmidt Andrea
Egyelőre magassági korlátozást jelző tábla figyelmeztet az elakadásveszélyre – a csere később következik. Fotó: Schmidt Andrea

Póthatáridő után

A kivitelező SADE-Magyarország Mélyépítő Kft.-nek a 730 milliós belváros-felújításra a közgyűlés jogi bizottsága január végéig póthatáridőt jelölt ki. Most a 25 napos műszaki átadási folyamat zajlik.

A 11 kandeláber kinézete nem változik. Annak ellenére sem, hogy a külalakja erősen megosztja a szegedieket. Megírtuk: olvasóink szerint ostorhoz vagy cigarettához hasonlítnak a lámpaoszlopok, és zavaró a hideg fényük, ezért lecserélnék azokat. Mások a védelmükbe veszik a lámpákat, mondván: elsőre meghökkentők, de szépek, és modernségükkel együtt is harmonizálnak az épületekkel. Haág Zalán, a közgyűlés kulturális bizottságának elnöke (Fidesz–KDNP) azt nyilatkozta, hogy sztrádafelhajtót vagy menekülttábort idéz a lámpasor, sem az oszlopok alakja, sem a sűrűsége nem harmonizál az utcaképpel.

– A Somogyi utca átvezet a Dugonics térről a Dóm tér felé. A sokféle korú és stílusú épület elé semleges küllemű kandelábereket választottam. Ennek köszönhetően továbbra is a háttér meghatározó, pozitív létet sugárzó építményei maradnak hangsúlyosak. A lámpák fényét elsősorban az úttest felületére irányítottuk, hiszen a lakásokba nem akartunk bevilágítani, az üzleteknek pedig mind megvan az egyedi világításuk. A lámpasort a helyén látva nem bántam meg a döntésemet. A Dugonics tér a város és az egyetem nappalija lesz, amelyben helye van a réginek és az újnak – érvelt korábban V. Zákányi Ildikó, a Dugonics és az Árpád tér átépítését tervező Tér és Forma Szeged Építéstervező Kft. vezető tervezője.

Olvasóink írták

103 hozzászólás
 • 103. J.G. 2013. február 26. 08:59
  „Vajon mikor fogják kicserélni a Somogyin az összes karót olyan karika biciklitámaszra?.. Vélhetően nem kerül többe, viszont most nagyon kevés van belőlük... Tuti, hogy többre lenne igény.”
 • 102. SP 2013. február 25. 22:38
  „Kerékpár
  védett mélygarázs közhasznú WC-vel.
  Felszínen terasz,virágládás mediterrán kerttel és kávézóval. Egy kis túrással több munka.

  De mindenki
  csak a szoborra koncentrált, itt megállt a konstruktív fantázia.”
 • 101. vasar 2013. február 25. 21:12
  „@zorba5

  Ne haragudjon, de ilyen butaságot is rég olvastam. A legjobb szándékkal engedje meg, hadd világosítsam fel pár dologról, hátha utána kevésbé zavarja.
  1. Van oktatás a rektoriban. A Konfuciusz Intézet nyelvórái zajlanak többek között. Nem csak egy hivatal, az irodákon kívül tanszékek is vannak ott, ahol sok ember dolgozik, kutat.
  2. A dolgozók és a kutatók is szoktak kerékpárral járni képzelje.
  3. A támaszok előtt is tele volt kerékpárral, csak mivel nem volt támasz, padokhoz, táblákhoz, fákhoz és minden máshoz voltak odakötve a biciklik. Maga szerint a mostani vagy az előző helyzet a kulturált?”
 • 100. Vega 2013. február 25. 15:59
  „97. zorba5 2013.02.25. 12:38
  ha szerinted nincs kihasználva egy kerékpártároló, akkor hogyan ronthatná az ott fellelhető összképet össze-vissza boruló kerékpárok tömege? ha ezt az ellentmondást feloldottad magadban, akkor szólj rám nyugodtan, majd minden nap odaparkolok a kocsimmal, hiszen az össze-vissza parkoló gépjárművek látványához már biztosan hozzászoktál.”
 • 99. SP 2013. február 25. 14:12
  „A tervező is
  kivitelező is flexibilis.
  Azt csinálnak amiért fizetnek. Aki fizet az rendel.

  Városi
  vezető felelőssége merül fel inkább.”
 • 98. béci61 2013. február 25. 13:32
  „A történetnek nem ott kellene kezdődnie, hogy: ,,A Somogyi utcai kandeláberek méretének eltérése a műszaki átadáson derült ki, amikor elvégezték az ellenőrző méréseket." Ezt valaki megtervezte, a terveket a gyártó és a kivitelező felelős műszaki vezetőjének, valamint a beruházó műszaki ellenőrének a rendelkezésére bocsájtotta. Tehát elnézte a méretet a gyártó, a műszaki vezető és a műszaki ellenőr is? Vagy a tervező nem adta meg az illetékeseknek a szükséges információt? Arra gondolni sem merek, hogy egyéb okból nem látták az illetékesek az eltérést...”
 • 97. zorba5 2013. február 25. 12:38
  „A rektori épület homlokzata elé miért kellett biciklitároló vasakat elhelyezni???????????? Ott nincs is tanítás, az egy hivtal csak, tehát nincs tömeges bringázó.
  Agyonveri a rektori épület arculatát teljesen.
  Mindenki ezt fotózza. Most az össze-vissza boruló bringákkal gazdagodik a látvány.

  Gratulálok kedves Z. Ildikó!”
 • 96. NP1 2013. február 25. 11:02
  „95. aaronkaa 2013.02.25. 09:21

  Nem az Eiffel-tornyot hasonlítottam össze egy kandeláberrel, hanem éppen a "népítélet" ellen érveltem.
  Mondjuk a hsz elolvasása sokat segíthetne a megértésben.”
 • 95. aaronkaa 2013. február 25. 09:21
  „"A tömeg esztétikai érzékéről csak annyit: a párizsiak a világkiállítás után mozgalmat indítottak az Eiffel-torony lebontása érdekében mert ( szerintük) tönkreteszi a város látképét..."
  Van egy óriási különbség. Az Eiffel-torony világújdonság volt, kreativitás kellett hozzá, ráadásul a maga idejében a világ legmagasabb épülete.
  Jelen esetben szó sincs hasonlóról. Ilyen kandeláberek egy-egy lepusztultabb város ipartelepeire kerülnek, a vízszintes világítótestek pedig az autópályák mellé. Itt nincs semmi újdonság, semmi kreativitás. Az Eiffel-hasonlatot kár ráhúzni ilyen dolgokra... ezzel inkább a meg nem értett dizájnerek szokták védeni a pocsék munkájukat.
  Ráadásul az Eiffel-torony még áll, tehát hiába indítottak mozgalmat, az elsöprő többség nem állt mellé. Mozgalmat lehet indítani bármi ellen, ahhoz elég kisebbség is.... ennyit a "tömeg esztétikai érzékéről".”
 • 94. zdoki 2013. február 25. 02:41
  „Cinikus elbagatelizalas, Esztetikai A SZAKEMBEREK, onjelolt pancserek!

  "Ha mar kicserelik, kerdezzuk meg a Szegedieket mire kellene cserelni!" - és szavazással döntsünk a kéményseprők ruhájának színéről is.
  Ezek szakmai, esztétikai kérdések amikben szakembereknek kell dönteni.
  A tömeg esztétikai érzékéről csak annyit: a párizsiak a világkiállítás után mozgalmat indítottak az Eiffel-torony lebontása érdekében mert ( szerintük) tönkreteszi a város látképét...”
 • 93. SP 2013. február 24. 20:11
  „Lesznek itt még
  problémák a görbelámpák fényében.

  A lámpa stílusjegyeihez nem illő
  hajléktalanok flashmob. A Reök felé sétálva pedig az installációjuk, kutya installációval mixelve.

  Valaha
  ott is volt a közelben elérhető public budi.
  Szükség esetén, szorongatott helyzetben a görbelámpa atmoszférája már eltörpül.

  A legfontosabb
  utcai kellék mindig kimarad.
  Kevesebb kockakő és görbe lámpa, és eggyel több egészségügyi pihenő. Nem balkáni stílusú.”
 • 92. vasar 2013. február 24. 18:52
  „@wg62

  Na pont erről beszélek, köszönöm hogy illusztrálta. Maga szerint mitől egységes a városkép? Mert hogy ha 5 perc séta után 10 különböző építészeti stílussal nem találkozik, akkor egyel sem, és korban is teljesen különböznek. Vagy maga szerint a Lombard is valami eklektikus stílusú történelmi emlék?

  A műkő gödör nekem sem tetszik (bár esőben azért érdekes látvány), de attól hogy egy dolog nem tetszik nem rohanok ki a világból, nem a kedvencem de tőlem elfér. Az meg hogy börtön...ne ragadtassuk már el ennyire magunkat.”
 • 91. helsinkirokker 2013. február 24. 18:35
  „Az íves lámpaoszlopok teljesen jók, hangulatos fényt adnak, szépen világítják meg az utcát. (Aki itt lágerre asszociál az hivatásos rettegő, szedjen rá valamit, vagy nézzen kevesebb tévét.)

  Ugyanez nem montható el a parkosított részen a lelketlen neonkék fényű rúdlámpákról, tényleg borzalmasak, rondák. Hogy ezt hogy dobta ki az agya valakinek, rejtély. Aki ezt kitalálta még életében nem sétált esti órákban egy parkban vagy ligetben? Nulla hangulat, fene se andalogna ezek között.

  A betonteknő értelmezésével nekem is bajom van, fogalmam sincs mi lesz ebből, de hogy arcátlanul sokba kerül nekünk az már most látszik. És a fenntartása ugyancsak.

  Füvesember pedig szívemből szólt, harmadosztályú polgároknak és komplett hülyének nézik az autósokat ebben a városban. Kálvária SUGÁRÚT (!), ebből már csak a Kálvária a jogos elnevezés, a sugárútnak csak viccből hívhatjuk. Menjenek a francba akik az ilyeneket tervezik és engedélyezik.”
 • 90. wg62 2013. február 24. 18:07
  „89. Vasar
  Botkának nem sok köze van a lámpaoszlopokhoz. A városépítésznek annál inkább.
  A lámpaoszlopok nem illenek az utcaképbe és erősen elütnek a szomszédos utcák és a város összes többi - újonnan létesített!! - lámpáitól.
  Hihetetlen szakmai barbarizmus!
  Egyébként a lámpáknál csak a 150 méterre odébb lévő beton teknő a csúnyább, ezért már több év börtön is járna.
  A két "kiváló" művel sikerült belebarmolni az eddig kialakított szép, mediterrán jellegű egységes belvárosi képbe.”
 • 89. vasar 2013. február 24. 17:24
  „4 méternél magasabb emeletes busz akkor jut be oda, ha ott szerelik össze. Bármelyik oldalról is megy be, előbb le kéne szaggatnia a felsővezetékeket. A városi súly és magasság korlátokról nem is beszélve.

  A lámpák egyébként szerintem nagyon jók, feldobják az utcát. Hogy mi emlékeztet ebben cigire vagy ostorra (csak mert henger?) , vagy a jóképességű képviselő szerint koncentrációs táborra nem tudom. Engem lámpára emlékeztet. Elhiszem hogy nem tetszik mindenkinek (a délmagyarnak nagyon nem), hiszen az fizikai képtelenség, de gyanítom sokaknak inkább az a baja, hogy Botka arca nem tetszik neki, és mindenen fanyalog, ami ő alatta készült.

  A városkép védőket meg a belváros összhangjáért aggódóknak üzenném, hogy a Somogyi épületei önmagukkal sincsenek összhangban, teljesen vegyes épületek és korok képviseltetik magukat. Vagy a Lombard épületét, esetleg a Kárász melletti panelt gondolják árvíz korabelinek? Már csak azért mert ez a két épület az utca 2/3-a.”
 • 88. NP1 2013. február 24. 15:56
  „87. zx001 2013.02.24. 14:39

  "Szerintem is borzalmas,.." - ehhez a véleményhez jogod van, min ahogy az évente ide ellátogató 6 millió turistának ennek az ellenkezőjéhez.”
 • 87. zx001 2013. február 24. 14:39
  „"A tömeg esztétikai érzékéről csak annyit: a párizsiak a világkiállítás után mozgalmat indítottak az Eiffel-torony lebontása érdekében mert ( szerintük) tönkreteszi a város látképét..."

  Szerintem is borzalmas, csak élőben derül ki, hogy mennyire az.
  Távolról, közelről, tök´ mindegy.”
 • 86. NP1 2013. február 24. 13:46
  „84. zx001 2013.02.24. 10:14

  "80. NP1
  Láttad már az Eiffel tornyot?" - mert?”
 • 85. aaronkaa 2013. február 24. 10:37
  „Remélem Zákányi Ildikót többet nem bízzák meg hasonló munkákkal. Bár ez már nemsokat változtat azon, hogy elrondította Szeged egyik legfontosabb terét, amit évtizedekig lehet majd nézni. Nappal nem rossz, de az éjszakai fények katasztrófálisak. Ha már úgy alakult, hogy le kell cserélni őket és a kandeláberek alakjain változtatni nem lehet, akkor legalább az égőket cseréljék ki benne sárgásra, vagy oldják meg valami színező üveggel, amit elé tesznek.”
 • 84. zx001 2013. február 24. 10:14
  „80. NP1
  Láttad már az Eiffel tornyot?”
103 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagyüzemi olvadás Szegeden

Megmaradt a fehér lepel Szegeden. Reggel -1 fok volt, délelőttre már pluszokat mondtak. Baleset a sándorfalvi úton. Tovább olvasom