Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Kicsi huszárok

Szeged – A szabadságharcot tanuljuk, és eljöttünk megnézni, hogy éltek régen a huszárok – mesélte Szabados Boglárka a szegedi Móra-múzeum 48-as kiállításán.
Az Arany János iskola 29 harmadikosa saját kezűleg készített huszárcsákóban feszített a legénységi és parancsnoki sátrak között. Mocanu Máriónak az tetszett legjobban, hogy igazi szablyát foghatott, nemzetőr atillát ölthetett, sőt golyó nélkül lőhetett egy pisztollyal. Szilágyi Kata múzeumpedagógustól pedig megtudhatták a peckesen szalutáló kicsi huszárok, hogy kétféle, barna és kék színű egyenruhát varrtak a szabadságharcos honvédeknek, mert ilyen posztót zsákmányoltak a császári tüzérségtől. Hogy mégis megkülönböztessék magukat az ellenségtől, magyaros szabásúra varrták, és zsinórozással díszítették.

Aki nem tiszteleg egyszerre, nem kap rétest estére. Fotó: Schmidt
Aki nem tiszteleg egyszerre, nem kap rétest estére. Fotó: Schmidt Andrea

Csákókészítés közben meghallgatták a gyerekek, milyen pattogó ritmusú verbunkossal csináltak kedvet a toborzók a legényeknek, hogy a haza szolgálatába lépjenek. A „Csínom Palkó, Csínom Jankó, csontos kalabérom. Szép selymes lódingom, dali pár pisztolyom" kezdetű katonadal karabélyát is megtapogathatták, és megtudhatták, hogy a menetfelszerelésben valóban párban jártak a dali pisztolyok. Kiderült az is, hogy borjúnak azt a hátitáskát nevezték, amelyben többek között olyan létfontosságú eszközöket tartottak a katonák, mint a bajusztisztító.

Olvasóink írták

  • 2. nyuszat 2012. március 07. 22:25
    „Hajrá 3b!!! Cukik vagytok!”
  • 1. mittaláltam 2012. március 06. 12:02
    „A kiállításról készült egy film, bár az aradi ereklyék már nem láthatók, mert felvitték őket Pestre. A haza és a székesfőváros mindenek előtt :-(
    http://www.youtube.com/watch?v=J_HNT6BRF6E”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nobel-díjas tudósok Szegeden

421 előadással köszönti közel 1000 kutató, hogy a SZTE volt rektora, Szent-Györgyi Albert 75 éve Nobel-díjat kapott. Március 22-étől 4 napon át Szeged bemutatja a magyaros vendégszeretetet. Tovább olvasom