Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

Kicsi kocsi, nagy gond

Szeged - A megyei rendőrök továbbra is büntetik a mopedautósokat, ha nincs rendszámuk, forgalmijuk, jogosítványuk. Akkor is, ha az ombudsman szerint robogónak, és nem személyautónak kell tekinteni. Az ORFK szerint a műszaki leírás a mérvadó.
Lépten-nyomon feljelentik az igazoltató rendőrök a szegedi László Sándort a mopedautója miatt. 16 eljárás indult már ellene, amit a bíróság rendre megszüntet. A 72 éves mopedautós szakértővel kiszámoltatta: egyetlen ügye 60 ezer forintjába kerül az államnak. A nézeteltérés oka ugyanaz, ami – megírtuk – a rokkantnyugdíjas szegedi sorstársának, Dobó Ferencnek is: a mopedautó kinézetre ugyan autó, de a törvény szerint robogónak számít. A kétszemélyes, 505 köbcentis, dízeles, kéthengeres, 349 kilós, 45 kilométeres végsebességű jármű az Unióban forgalmi és jogosítvány nélkül 14 éves kortól vezethető.

A Csongrád megyei rendőrség ennek ellenére a forgalmit, rendszámot és jogosítványt kéri számon a sofőrökön. A káoszt a közlekedésfelügyelet főhivatalnoka indította el, amikor körlevélben gépkocsinak nyilvánította a mopedautót – és ezt a legfőbb ügyész határozatában megerősítette.

László Sándor mopedautóst számtalanszor megbüntették. A bíróság megszüntette az eljárást. Fotó: Frank Yvette
László Sándor mopedautóst számtalanszor megbüntették.
A bíróság megszüntette az eljárást. Fotó: Frank Yvette

Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa tavaly novemberben úgy foglalt állást, hogy ha az Unióban a mopedautó robogó, akkor Magyarországon is annak kell tekinteni. Erről az ombudsman az Országos Rendőr-főkapitányságot is tájékoztatta. Ezt – a birtokunkba jutott leirat szerint – Samu István, az ORFK rendészeti főigazgatója levélben közölte valamennyi megyei rendőr-főkapitánysággal.

László Sándort ezek után is megbüntették a szegedi rendőrök. Megkeresésünkre Tuczakov Szilvána, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője közölte, az álláspontjuk nem változott. Továbbra is számon kérik a forgalmit a mopedautósokon. László Sándor az országgyűlési biztosok panaszirodájához fordult. Megkerestük az ORFK szóvivői irodáját, ahol megtudtuk: jogszabály hiányában a jármű műszaki leírása a mérvadó. Eszerint ha segédmotoros kerékpárra hasonlít inkább – mint a mopedautó –, akkor nem kell rá forgalmi és rendszám.

Olvasóink írták

 • 18. mentelmi-jog 2009. március 05. 15:56
  „Tiszta agyrém... Megyek és addig veszek gyorsan egy 500köbcentis qadot amíg ki nem fogynak belőle a kereskedők, és indulok rendszám és jogsi nélkül furikázni a városba!”
 • 17. mentelmi-jog 2009. március 05. 15:27
  „baja2005 2009.03.05. 08:46
  "Egyébként Németországban meg pl. tilos a radarjelző berendezés bírtoklása is. Ezt a szabály is átvegyük???"

  Már átvettük rég, mint közlekedést veszélyeztető eszköz van nyilvántartva, és a rendőrség által bármikor lefoglalható.”
 • 16. mentelmi-jog 2009. március 05. 15:24
  „2009től az újonnan vásárolt robogókat, 2011től az összeset rendszámmal kell majd ellátni. Nem is értem, hogy egy 500köbcentis, 4 kerekes valamit, hogy lehet mopednek nevezni?! Ennyi erővel egy quad is lehetne az, nem? A jogosítvány nélküliséghez meg annyit, hogy a segédmotort (mopedet) is csak jogosítvánnyal lehet vezetni, nem értem ez a jármű miért lenne ez alól kivétel? Pláne, hogy a rendőrség és a közlekedési felügyelőség nem olyan rég határozottan leszögezte hogy nincs jogosítvány nélkül a közúti forgalomban használható gépjármű, és a bevezetés lehetőségét is kategorikusan kizárták jó-pár évre. Az EU-s jogharmonizáció pedig már akkor rég megtörtént, tudták mit beszélnek”
 • 15. Csoma 2009. március 05. 10:14
  „Hány éve az EU tagja Magyarország? Jogharmonizációról feltehetően nem hallottak "dicső vezetőink, hatóságaink". Vezetői engedély szükséges a segédmotor vezetéséhez is mindenhol, tehát az EU-ban is és nálunk is. László Sándor úrnak csak kitartást javaslok, harcoljon az igazáért! Csoma”
 • 14. vuk 2009. március 05. 09:59
  „Ezt a jogositvany nelkul vezetheto dolgot nem ertem.
  Az segedmotorra is kell!!!”
 • 13. papipa 2009. március 05. 08:57
  „Ha láttatok még seggfejeket, akkor a Közlekedésfelügyelet főemberei azok! A szegedi részleg meg különösen élenjár a tahóságban. Csak így tovább!!”
 • 12. baja2005 2009. március 05. 08:46
  „Még csak ez kellene, hogy az utakat ellepjék jogosítvány nélkül száguldozó "moped" autósok.
  A KRESZ mindenkire vonatkozik, mi ebben a bonyolult. Az ombucmanus meg egy zseniális, mindenhez értő semmirekelő, így én inkább a szakemberek véleményét fogadnám el.
  efje: ha majd a nagy magyar ember nem azért alakítja át a kocsiját, hogy azzal versenyezzen az úton, akkor majd nálunk is szabad lesz a piac.
  Egyébként Németországban meg pl. tilos a radarjelző berendezés bírtoklása is. Ezt a szabály is átvegyük???”
 • 11. bagoly 2009. március 05. 07:31
  „Egyik ismerősőmnek volt mopedautója és megbüntették. Aztán egy évig állt a kocsi majd tavaly eladta.Karácsony körül egy rendőr hölgyet láttunk egy mopedautót vezetni! Rá egy hétre jött az emlitett Szabó Máté állásfoglalás hogy mégiscsak lehet rendszám nélkül közlekedni. Most minden kezdődik előről. Ezekután már senki sem hiteles számomra!”
 • 10. kekeczke 2009. március 05. 07:01
  „volt rajta sapka ?”
 • 9. M_R 2009. március 05. 06:59
  „"Az hogy az únióban van ahol ilyen kis autót már jogsi nélkül is lehet vezetni, az egy dolog..."

  Az hogy az unióban mekkorák az adók meg a fizetések, az egy dolog. Nehogymár akarjál annyit keresni meg adózni mint ott.. Meg aztán mi akarsz te itt a Balkánon, ez nem Ejrópa :)

  Szerintem kelljen már jogsi a biciklire, rollerre, sőt nehogy már az anyukák csak úgy hebehurgya módon jogsi nélkül tologasák a babakocsit a forgalomban... Legyen eredetvzsgálat a peálos kisautóra is.. meg törzskönyv...

  Adjak még ötleteket?”
 • 8. mattil 2009. március 05. 00:17
  „Szerintem ez egy autó! 505 köbcentis kisautó
  Ilyen erővel a kispolszkim is kismotor volt? Kettő is volt belőle imádtam. Sebességrtekordokat nem lehetett vele dönteni, de az is csak 600 köbcentis volt és nagyjából olyan méretű és hasonló kinézetű mint ez. Jogosítvány kellett rá! Személygépkocsira való. Az hogy az únióban van ahol ilyen kis autót már jogsi nélkül is lehet vezetni, az egy dolog...”
 • 7. efje 2009. március 04. 23:55
  „A burokratikus, kockafeju illetekeseket elvinnem "szabadorszagba" (Nemetorszag, Anglia, USA stb.), nezzenek mar szet ott miert lehet motort tuningolni, lassak mar hogy nem lesz tomegkatasztrofa ha a 105-os Skodaba 1.6-os motort rakok. Mert nalunk ilyet nem lehet. Csak kerulovel.
  1.Atalakitod itthon a kocsit.
  2.Kiviszed mondjuk Angliaba, ott beregisztralod a DVLA-nel, rarakod az M.O.T-t (angol muszaki) a rendszammal egyutt.
  Ez idaig meg nem nagy bukta, mert nincs odafele reg. ado, eredetvizsga sem.
  3.Ezutan hazajossz vele, befizeted a reg. adot, eredetvizsg., forgalmi, rendszam es megvan a gep magyar rendszammal.
  Valami szarozas biztos lesz vele meg itthon, de ha utanakerdezel elobb-utobb sikerul.
  Egyebkent a reg. ado tuti serti az unio szabalyzatat, de velunk ugyis mindent le lehet nyeletni. (Remeljuk mar csak jovo majusig.)”
 • 6. vuk 2009. március 04. 22:17
  „A jogszabaly ezt irja:

  Segédmotoros kerékpár: olyan két-, három- vagy négykerekű jármű, amelyet 50 cm3-t meg nem haladó lökettérfogatú belső égésű motor vagy legfeljebb 4 kW teljesítményű egyéb motor hajt, tervezési végsebessége a 45 km/óránál nem nagyobb és saját tömege legfeljebb 350 kg.

  505 cm3? Akkor az NEM segedmotoros kerekpar a magyar jog szerint. Mi alapjan menti fel a birosag?
  Lehet, hogy a jogszabaly szar, de akkor meg azt kell atirni, ugye.

  Ja, es akar segedmotoros kerekpar, akar nem: jogositvany kell ra: legalabb segedmotorra valo (ahhoz is kell, ugyebar)”
 • 5. antikos 2009. március 04. 22:00
  „Barom ország a legnagyobb főnökkel az élen! Inkább a bűnözőkkel foglalkoznának a rendőrök.”
 • 4. StatusQuo 2009. március 04. 19:52
  „Sanyikám már megint csinálod a csikágót? A Közlekedési Felügyelet! Akkor mikor én bizonyos tuningokat /gyári/ szereltetek föl akkor miért kéritek az eredeti műbizonylatokat? A forgalmi engedélyem elvesztésekormiért mondták hogy vigyem be az autót?Az egész Felügyeletet szétzavarnám.Ja és a KÖTELEZŐ biztositás?Ennyi ..lyét egyrakáson!”
 • 3. dred 2009. március 04. 19:47
  „Miért beszélünk az Unióról miért nem látjuk be hogy nagyon messze vagyunk tőlük, minden értelemben ?!”
 • 2. che 2009. március 04. 19:44
  „Az ügyel kapcsolatos teljes felvilágosítás olvasható az nkh.hu weboldalon a baloldali Közérdekű Információk menüpontban ! Érdemes elolvasni annak aki ilyen szerkezetet birtokol vagy szeretne venni !!”
 • 1. Madzsar 2009. március 04. 18:39
  „Ennyit az idióta törvényhozásunkról! Eltoszott egy ország a miénk... Az ideális városi közlekedési eszközöket büntetjük vagy ellehetetlenítjük a használatukat!

  A kerékpárutak átgondolatlanok és borzasztóan gagyi minőségben épülnek, a mopedautósokat üldözzük, a minősíthetetlen tömegközlekedést pedig aranyáron akarjuk rásózni a népre. Aztán csodálkozunk, hogy állandó dugó van, parkolóhely meg nincs.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az M43-as út alapjába kerülhetne a hulladék?

Szeged - A Tiszát, a folyóparti környezetet fenyegeti az algyői olajmező föltárásának vegyszerekkel… Tovább olvasom