Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Kicsivel alacsonyabb a munkanélküliség

Csongrád megye - Az álláskeresőknek ugyan sovány vigasz, de csökkent a munkanélküliség a megyében az egy évvel ezelőtti helyzethez képest.
A KSH április 28-án kiadott gyorsjelentése szerint az idei első negyedévben a 15–74 éves foglalkoztatottak száma 3 millió 732 ezer volt az országban, 0,4 százalékkal több az előző év azonos időszakánál. A munkanélküliek száma az egy évvel korábbinál 1,6 százalékkal, nagyjából 8000-rel kevesebb, közel félmillió ember. A munkanélküliség azonban még így is 11,6 százalékos az országban, aminél csak tavaly ilyenkor regisztráltak nagyobb, 11,8 százalékos arányt.

Szerettük volna megtudni a Csongrád megyei negyedéves adatokat, de kiderült: a KSH a gyorsjelentéseiben először csak a régiós szint mélységéig „megy le", a megyékre vonatkozó mutatókat csak hónapok múlva tudják meg a Központi Statisztikai Hivatal Csongrád Megyei Igazgatóságán.

A helyi viszonyokkal kapcsolatban a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatnál (NFSZ) találtunk friss adatokat, ám azok egyhavi, márciusi összesítések: nem vethetők össze a gyorsjelentésben közzétett országos számokkal. Arról viszont tanúskodnak a számok, hogyan változott a munkanélküliség Csongrád megyében az egy évvel ezelőtti helyzethez képest.

Kiderült: 2010 márciusához viszonyítva csökkent a munkanélküliség: 13,1 százalékos a megyében, míg tavaly ilyenkor közel 14 százalékos volt. Ez persze sovány vigasz azoknak, akik nem találnak maguknak munkát. Kisteleket leszámítva – mint ahogy azt táblázatunk is mutatja – valamennyi kistérségben kevéssel csökkent az álláskeresők száma.

Csongrád megyében 2011. március végén a nyilvántartott álláskeresők száma 24 ezer 719 fő volt, ezerrel kevesebb, mint február végén. Az álláskeresők 39 százaléka Szegeden jelentkezett, 16 százaléka Vásárhelyen és környékén keres munkát, 15 százalék a makói kirendeltség állományában szerepelt.

Olvasóink írták

 • 10. jozko 2011. május 03. 22:29
  „Elég baj ez nekünk, Druszám!

  Hálát adok a Jóistenek, hogy a családomat megkímélte minden nyavalyától - és nem sajnálom a szolidaritást sántáktól bénáktól - és természetesen azoktó sem, akik munkában nyomorodtak le, vagy veszítették el az egészségüket!

  Ennyi "munkaképtelen´" rokkantnyugdíjassal viszont, mint ahányan felveszik az ellátást-
  Dunát lehetne rekeszteni!
  Kellene is!”
 • 9. Jozsoci 2011. május 03. 18:23
  „8.jozko. Druszám, igazad van!”
 • 8. jozko 2011. május 03. 18:01
  „Ide figyeljetek emberek!

  Lenne itten sírás, rívás és fogaknak csikorgatása, ha a Kormány egyik napról a másikra bevezetné
  /a szocializmusban alkalmazott/ kötelező munkavállalást és büntetni rendelné a Közveszélyes Munka Kerülést!

  Létre kellene ugyan hozni néhány kényszer-munkahelyet a deklasszált, munkakerülű, semmihez nem értő ingyenélők számára-akiknek többsége most segélyen és szociális támogatáson él-de szerintem a munkahely-teremtés
  sem kerülne többe...

  Ezzel egy időben keményen le kellene sujtani a fekete foglalkoztatásra...
  És az álláshalmozókra...
  Az állami nyugdíjat, rokkantnyugdíjat élvező, mégis költségvetési intézményekben az állami költségvetésből fizetettekre...

  Fehéren-feketén kiderülne, hogy sokaknak esze ágában sincs dolgozni azért, amit munka nélkül is folyósít az állam.
  Hogy sokan azért dolgoznak /bejelentés nélkül/ az árnyékgazdaságban, mert a legalizált jövedelmöket
  rögtön megterhelnék a kifizetetlen, százezrekre rúgó adó és járuléktartozásaikkal, végrehajtás alatt álló egyéb köztartozásokkal, bűnügyi követelsekkel, felhalmozott bliccelési pótdíjakkal, gyerektartással, és a többi...

  A statisztika tényleg nesze semmi, fogd meg jól.
  Aki egy kicsit is tisztában van a munkaerőpiac sajátosságaival, az tudja, hol kellene érdemi intézkedéseket tenni!
  Ennyi munkanélküli nem tudna - érdemi jövedelem nélkül - ilyen fogyasztást, költekezést produkálni!

  Sopkan sírnak, mint a fürdőskurvák-de kaja, pia, cigi, telcsi-no meg egy kis rongyrázás -az megvan.
  Munkanélküli segélyből, mi?
  Amilyen hülye vagyok, majd el is hiszem!”
 • 7. dodó 2011. május 03. 16:57
  „Pár hónap és még látványosan alacsonyabb lesz!
  Ahogy az első 90 napos munkanélküli (szebben: álláskeresési) segélyen tengődőknek lejár a három hónapja és nem regisztrált mert fölöslegesnek érzi, vagy mert be kellene neki (teljes áron) Szegedre járnia, de gazdaságossági számításai szerint nem éri meg.
  Lesz itt még sokkal szebb statisztika.”
 • 6. borcsokzsolt 2011. május 03. 16:38
  „Ez olyan mint az amerikaiak Oszama Bin Ladenes története.
  Olyan mint a lutri.
  Matrica!”
 • 5. szeti 2011. május 03. 12:51
  „adjuk hozzá azokat a frissen diplomázó pedagógusokat, akik nem kapnak munkát az óraszámnöveléses létszámleépítés miatt.
  meg persze az ellehetetlenített méhészeket.”
 • 4. Pepejeans 2011. május 03. 12:05
  „Alacsonyabb. Hát persze.”
 • 3. métely 2011. május 03. 12:03
  „Több ismerősöm van, ők kikerültek a rendszerből: nem kaptak semmilyen segítséget a központtól, lejárt minden járandóságuk. Élnek csendesen, fizetik az eü. hozzájárulást maguk után, munkát keresnek folyamatosan.”
 • 2. zoltanszabo 2011. május 03. 11:13
  „Szerintem ezek nem valós adatok. Ennél csak többen vannak. Sokan már kikerültek a rendszerből--már sehol nem regisztrálják őket. Nincsennek nyilvántartva sehol. Ez a szám lehet a duplája is. SAJNOS !
  A 2 " levelezésre szánt " 2 X 800 millió Ft-ből----már lehetett volna új munkahelyeket teremteni !!!!!”
 • 1. tótkomlósi 2011. május 03. 08:08
  „Hogyan csökkebt?
  Statisztikailag, vagy ténylegesen kevesebb lett a munkanélküli és ezzel egyidőben nőtt a BEJELENTETT munkavállalók száma?
  Mert nem mindegy!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szarvas Krisztina az évad legjobb női táncosa

A Magyar Táncművészek Szövetsége döntése alapján Szarvas Krisztina kapta Az évad legjobb női táncosa díjat. Tovább olvasom