Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Kicsöngettek!

Szeged - Nincs több dolgozat és felelés szeptemberig, jöhet a táborok és a kikapcsolódás ideje: ma volt az utolsó tanítási nap az iskolákban. A Tarjáni Kéttannyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény udvarán igazi fesztiválhangulattal köszöntek el a 2011/2012-es tanévtől.
Az utolsó betűt, egy nagy V-t véstek fel tegnap a diákok az „akáció" elé a tantermük táblájára a szegedi Tarjáni Kéttannyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézményben. Játékkal, tánccal és sportolással búcsúztatták a 2011/2012-es tanévet. Igazi fesztiválhangulat alakult ki az iskola udvarán: a gyerekek ingyenes vattacukrot majszoltak, rodeóbikán lovagoltak, mini quaddal, kismotorral rótták a köröket, karaoke produkciókat adtak elő, csúszdáztak és zumbáztak. – A játékos tanévzárást a diákönkormányzat (DÖK) szervezte az őszi és tavaszi papírgyűjtés bevételéből – magyarázta Balogh Eszter DÖK-vezető. Mint mondta, az iskolában rendszerint így indítják és fejezik be a tanévet. Az évzárót június 22-én tartják, akkor kapják meg a diákok a bizonyítványukat.

Kicsöngettek! Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Olcsó nyaralásra vadásznak

– A nagycsaládosok közül egyre kevesebben engedhetik meg maguknak a nyaralást. Ha elutaznak valahová, a többség olcsóbb lehetőségeket próbál keresni – fogalmazott Taryné Péter Ágnes, a Fészek Nagycsaládosok Szegedi Egyesületének elnöke. – Vannak, akik Erzsébet-utalvánnyal fedezik a költségeket, ezt azonban csak meghatározott üdülőkben tudják beváltani, amelyekben gyakran az utószezonra marad szállásuk. Az 5-6 napos Erzsébet- tábort anyagilag rászoruló gyerekeknek szervezik, fejenként 5 ezer forintért – fűzte hozzá. A körülbelül 200 regisztrált családot számláló egyesület maga is próbál megfizethető nyaralást biztosítani: tavaly Mátrafüredre mentek, idén Keszthelyre utazik kétszer 50 fő egy-egy hétre. Hamar megteltek a férőhelyek. Június 23-án, szombaton 10 órától tanévzáró családi napra várnak minden érdeklődőt a Napos út 16. szám alá.

– Május vége óta számoltuk a hátralévő napokat, nagyon vártuk a vakációt. Ezen a héten már nem írtunk dolgozatot, az utolsó napra felszerelést sem kellett hozni. Csütörtökön a Móra-múzeumban jártunk és megnéztük a moziban a Mr. Popper pingvinjeit. Nyáron a nagymamámnál fogok lovagolni Vásárhelyen, és görkorcsolyatáborba megyünk a húgommal – tervezgette a 7. a osztályos Berke Katalin. Osztálytársának, Tóth Rebekának csak egy négyese lesz a bizonyítványban. – Sok a kitűnő tanuló, nem én vagyok az osztályelső. A szünidőben családilag elmegyünk a Balatonra, részt veszek egy tíznapos életmódtáborban Bózsván és japánt tanulok hobbi szinten – mondta Rebeka.

A 6. a osztályos Uliczay Ronald nagy váltás előtt áll: a nyár végén kiköltöznek Németországba. Barátai egy hete búcsúbulit rendeztek a tiszteletére a Sárgán. A nyomozónak készülő Ronald Balatonkenesén fog nyaralni tíz napig húgával és osztálytársaival, de a cserkészekkel is sárkányhajózik majd a Tiszán.

– Sok edzésem lesz a Szegedi Vízipóló Sulival, június végén egyhetes, ingyenes edzőtáborban veszek részt Szarvason, Fodor Rajmund szervezésében – mondta Szeri Ádám a 7. a-ból. Osztálytársa, Szucsán Tamás hamar leesett a rodeóbikáról, de ő is boldogan vág neki a várva várt szünidőnek, amelybe egy soproni családi kirándulás is belefér.

Olvasóink írták

 • 11. .suhym. 2012. június 16. 21:19
  „Nekem erről az írásról az jutott eszembe, de jó lesz mind a tanerőknek,mind a gyerekeknek, hogy végre kipihenhetik magukat! Bizony a kicsik tanév végére már nagyon elfáradnak.

  Áruljátok már el, miért kell minden cikk alá a politikát belehozni, mocskolódni, kinek-kinek pártállása szerint. Ehhez az íráshoz aztán semmi, de semmi köze, ez a gyerekekről szól.
  Eléggé sekélyes gondolkodásra vall, ha valakinek mindenről , mindig csak és kizárólag ugyanaz jut az eszébe.”
 • 10. tucat 2012. június 16. 19:24
  „Elkallódott a több mint két órája postázott bejegyzés. Lássuk ismét, hátha megjavult a légkondi a modi szobájában, feléled kissé szegény, és felfigyel az ismételt küldésre! ;)

  @7. la-za 2012.06.16. 09:55
  Hihetetlen? Pedig igaz, kedves La-za. Nem a hosszú nyári szünet az új dolog, hanem az a nyomor-közeli helyzet és kilátástalanság, amelyben egyre több szülőnek okoz fejtörést és mindennapi szorongást a gyerek(ei) puszta élelmezése és ruházása (képzelje csak, ezek a bitang csibészek annyira tiszteletlenek a szüleikkel szemben, hogy rendre kinövik a cipőjüket meg a ruhájukat, és nincs mindenütt olyan nagy tesó, akitől megörökölné a kinőtt holmit...), meg aztán a mai, humánus szemléletű munkáltatókkal se könnyű megegyezni a szabadságolásban úgy, hogy sikerüljön megoldani a kölyök nyári, otthoni felügyeletét. Ha vannak aktív, jó általános állapotú nagyszülők, vagy közeli rokonok, akik vállalják (beleértve az ellátás egy részét is), az nagy könnyebbség, de ez sem általánosan jellemző ezeregy okból...
  Szóval elhiheti, nem könnyű dolog ez, és sok szülő már most a tanév kezdését várja - persze, nem kis rettegéssel, mert nem tudni, miből veszi meg majd a lurkónak a tanszereket, az elnyűtt-kinőtt ruha és cipő pótlása sem kis gond, aztán ott a bérlet, a menza, meg még az ég tudja mi minden...
  De ez még viszonylag messze van, most a veszélyekkel teli vakáció kezdődik. Remélem, minden kölyök megéri épségben a csodás, Hoffmann meséibe illő tanév nyitányát!
  Örülök, hogy Ön ilyen la-za tud lenni! Kívánom, hogy maradhasson is, de azért, kérem, a periférikus látómezőjében tapasztaltakra is figyeljen néha egy kicsit! Megéri, higgye el, mert sokkal jobban fogja érteni azt a társas közeget, amelyben él, la-zán. :)

  @8. vip007 2012.06.16. 10:35
  Az idézett szöveg a Pink Floyd The Wall című albumából való, de alább egy (szándékoltan) hibás, internetes verzió olvasható. A nyelvileg (grammatika, stílus) helyes, eredeti szöveg: "We don´t need your education, we don´t need your thought control...", stb. Így hát a hibás verzióval is volna rejtett mondanivalóm, de... Na, mindegy, a lényeg, hogy a kölykök tiltakoznak a tanári irányítás és a rideg, fagyos levegőjű oktatás ellen, és követelik, hogy hagyják őket végre békén a tanerők.
  Papika56 pedig ezt kérdezte az 1. sz. hozzászólásában: "Mit csináljon, aki 2 egyetemi diplomás, 2 nyelven beszél, de nem akar külföldre menni ?!" Erre válaszoltam, a (hibás) Pink Floyd idézetben alkalmazott nyelven (nem véletlenül) lényegében ezt: >Mit tegyenek? Induljanak azonnal! Vagy legalább készüljenek az induláshoz! Nincs már itt mire várni, és ez már nem függ az életkortól se, ha valaki mozdulni tud még. Keressenek maguknak új hazát! Mert "mindent egybevetve ők is csak egy-egy tégla itt a falban" [szintén szándékoltan hibás szövegverzióból, itt az eredetinek megfelelően fordítva, azaz: "all in all they´re just another brick in the wall" lenne a helyes szöveg]*. Érted? Vagy akár Hoffmann keresztény tündérmeséire is várhatsz, te tudod. Semmi közöm hozzá, de nem én kezdtem a balhét...
  Jó éjt! Álmodjanak angyalokkal a nagy magyar tündérmesében! Ria! Ria! Szánalmas... <
  Körülbelül ezt jelenti a szöveg.

  Szép hétvégét, jó pihenést! Vigyázzon a napon! :)

  [...]* saját, magyarázó megjegyzés a fordításhoz.”
 • 9. ValakiaSOKKözül 2012. június 16. 18:08
  „7. la-za 2012.06.16. 09:55

  Nem tudom hány éves vagy, de félek, hogy írásod a tudatlanságból, reális életlátatlanságból adódik.

  Régen 8 óra munka, 8 óra pihenés....... Tudod?

  Ma már más világot élünk, s sokaknak valóban gondot okoz a szünetben a gyermekek felügyeletének megoldása....sajnos

  Lehet kussolni, vagy megoldást javasolni azoknak, akiket ilyen probléma sújt”
 • 8. vip007 2012. június 16. 10:35
  „6. tucat 2012.06.16. 01:45

  Lefordítod ómagyarra?”
 • 7. la-za 2012. június 16. 09:55
  „Hihetetlen, hogy erre a cikkre is siránkozás az első hozzászólás. Sok szülőnek gond a szünet? Hihetetlen. Divat lett mostanában erre panaszkodni. Mintha új dolog lenne a 2,5 hónapos vakáció....”
 • 6. tucat 2012. június 16. 01:45
  „"We don’t need no education,
  We don’t need no thought control...
  Hey, teachers! Leave those kids alone!"
  1. papika56 2012.06.15. 17:18
  What should they do...? Leave at once! Or, at least prepare to leave! Ther is nothing to wait for, and it does not depend on your age any more, if you can make a move! Try to find your home land! Because "all in all, it´s just a nother brick in the wall..."
  Do you see? Or you can wait also for Hoffman´s Christian fairy tales..., as you want. Anyway it´s none of my business... But I didn´t start the fire...

  Good night! Dream with angels in your great Hungarian fairy tales! Ria! Ria! Miserable...”
 • 5. studyfy 2012. június 15. 18:42
  „Érdekes, ha Kusza Szemet, Orbán Viktort olvasom vagy hallom, ilyen kegyetlen dolgokról nem beszélnek. Tündérmese, szabadságharc, sikerek, pávatánc és Európa megleckéztetése a téma.”
 • 4. Apátfalvi** 2012. június 15. 18:10
  „Annak a 2 diplomás, több nyelven beszélő értelmiséginek kellene a felkelés élére állni, és akár a nyári szünetben a pénztelenség teremtette unalmat nyögő fiatalokat az országrombolók ellen fordítani!

  <moderálva>

  Kemény, radikális lépések, nem vitás. De ma kemény, radikális körülmények vannak... sajnos!”
 • 3. StencilAtya 2012. június 15. 17:42
  „"Mit csináljon aki 2 egyetemi diplomás, 2 nyelven beszél --de nem akar külföldre menni ??!!!"

  ne menjen... haljon éhen. szíve joga.”
 • 2. makovaros 2012. június 15. 17:37
  „Ez a utolsó év mikor még viszonylag rend van jövőre jön a Fideszes Hoffmanos szellemi kútmérgezés, ami az oktatás színvonal még nagyobb romlását fogja eredményezni”
 • 1. papika56 2012. június 15. 17:18
  „Sok -sok gyereknek öröm a szünet, de sok szülőnek viszont nagy gond ! Ki vigyáz ,ki ad nekik enni ?? Sokan csak ott ettek főtt ételt !
  DE HATALMAS nagy tragédia : HÁNY tanár állása szűnik meg ??? Mit csinál az aki már 50 fele van és elküldik mert nincs gyerek ???
  Csak a mi sulinkban 6 szerződöttnek mondtak fel. Mit csináljon aki 2 egyetemi diplomás, 2 nyelven beszél --de nem akar külföldre menni ??!!! Mert mindenki nem mehet .......
  Na ez a tragédia mára .”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vége a teljes útzárnak a Sándorfalvi úton

A Szeged–Csongrád közötti úton elkészültek a teljes lezárást igénylő munkákkal. Tovább olvasom