Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Kié lesz a rutinpálya a szegedi körtöltés mellett?

Emelné a bérleti díjat, vagy eladná a megyei önkormányzat azt a tanpályát, amelyet több mint huszonöt autósiskola használ, és közhasznú egyesületük működtet. A megyei közgyűlés fizetőképességének megőrzése végett akarja növelni a területért begyűjthető díjat, az oktatók sokallják az ingatlanért kért összeget. A rutinpálya sorsáról február elején döntenek.
Huszonöt autósiskola használja aterületet. Fotó: Gyenes Kálmán
A hetvenes években az autóvezető-oktatók akkori szervezete, az ATI Szeged határában, a csongrádi út mellett 100 ezer forintért vásárolt meg egy vizenyős területet, és társadalmi munkában fölépíttetett egy korszerű tanpályát. Azóta a körtöltés melletti rutinpályán sok ezer motoros, úrvezető, autóbusz- és teherautó-sofőr gyakorolta, miként uralhatja a gondjaira bízott járművet. A rendszerváltozáskor a tanpálya a megyei önkormányzaté lett. Az oktatóhelyet a tizenkét autósiskola által alapított közhasznú egyesület működteti, s legalább huszonöt oktatóbázis használja rendszeresen.

Összetört a béke

Az ingatlan tulajdonosa és használói közötti béke most összetört. A megyei önkormányzat ugyanis – fizetőképességének megőrzése érdekében – piacosítani akarja a bérleti díjat, vagyis – információink szerint – azt meghétszerezné. Ha ezt nem fogadják el a sofőrök oktatói, akkor a megyei közgyűlés eladja a területet.

Úgy tudjuk, a Szegedi Autós Iskolák Közhasznú Egyesülete három éve 12 millió forintért vételi ajánlatot juttatott el a megyei közgyűléshez. Az akkori kezdeményezésre senki nem válaszolt. Tavaly viszont úgy határozott a megyegyűlés, hogy – Molnár József, a tulajdonosi bizottság elnöke szerint – a tanpályát az ingatlanforgalmi szakértő által jóváhagyott áron értékesíti, vagy ennek 10 százalékáért bérbe adja a jelenlegi üzemeltetőnek. Hogy mekkora ez az összeg, arról a megyeatya nem kívánt nyilatkozni. Értesüléseink szerint a tulajdonos 36-40 millió forintért adna túl a tanuló sofőrök gyakorlóterepén.

A megyében a legjobb

A tanpályára szüksége van a tanuló autóvezetőknek. Ehhez hasonló komplex gyakorlóterep nincs másik Csongrád megyében – rögzíti a másik oldal álláspontját Lele Attila, aki vállalkozóként sofőrök oktatásával foglalkozik, s tagja a Szegedi Autós Iskolák Közhasznú Egyesületének.

Hangsúlyozza, e vállalkozások nem halmoznak föl akkora tőkét, hogy képesek lennének egyik napról a másikra előteremteni a rutinpálya vételárát. Illetve fölhívja a figyelmet egy ilyen mértékű befektetés árfelhajtó hatására. Jelenleg ugyanis az uniós áron vásárolt autókra és üzemanyagra alapuló vállalkozások a máshol megszokott díj 20–25 százalékáért nyújtanak szolgáltatásokat. Megjegyzi, az oktatóhelyhez érzelmi szálak is fűzik a sofőrök tanítóit, hiszen annak idején „a szakma nagy öregjei tervezték és rakták össze" azt a gyakorlóhelyet, amit az újonnan alakult autósiskolák használnak és karbantartanak. Ezért is szeretnék, ha olyan, méltányosabb árért bocsátaná áruba a megyei önkormányzat a területet, hogy azt – komoly összefogással és hiteligényléssel – megvásárolhatná közhasznú egyesületük.

Februári döntés

Többen is érdeklődnek az ingatlan iránt. A megyei önkormányzat arra törekszik, hogy az autósiskolák használatában maradhasson a terület – hangsúlyozta Molnár József. Ezért június óta folyamatosan tárgyalnak. A rutinpálya sorsáról döntés az önkormányzat tulajdonosi bizottságának februári ülésén várható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lebontották a Bunkóczi-pavilont a Mars téren

Kényszerbontással tegnap megkezdődött a szegedi Mars téri bódéváros felszámolása. A többi, mintegy… Tovább olvasom