Délmagyar logó

2016. 09. 29. csütörtök - Mihály 12°C | 24°C

Kifizetik a Quaestor-károsultakat

Kifizetik a Quaestor-károsultakat
Ellentmondó információkat osztanak meg egymással a Quaestor- károsultak a közösségi oldalakon. Nem mindenki tudja, hogy a Befektetővédelmi Alapnál (Beva) a károsultak számára fenntartott telefonszámon mindent közérthetően elmagyaráznak. Kipróbáltuk a telefont - működött, jó tanácsokat kaptunk.
Irány a bíróság

Gond akkor van, ha valakinek a kötvényeit a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó (QPT) Zrt.-nél helyezték el. Ezek a károsultak csak bírósági határozattal igazolhatják a követelésüket. A QPT károsultjairól ugyanis nincs hivatalos nyilvántartás, amelyből ellenőrizni lehetne a követelés fennállását és annak összegét. Ez a pár száz befektető nem rendelkezik értékpapírszámlával, valamint nincsenek adatok a kifizetett hozamokról sem.
Mi történt Quaestor-ügyben az elmúlt több mint egy hónapban? Az Országgyűlés 2015. december 15-én új törvényt fogadott el a Quaestor- károsultak helyzetének rendezésére, amely az Alkotmánybíróság korábbi észrevételei alapján a kártalanítás mértékén is változtatott. Létrejött egy új Kárrendezési Alap is: most már ehhez kell benyújtani az igényeket február 15-éig. Csak azoknak a Quaestor-kötvényeseknek nincs teendőjük, akik még tavaly, határidőig, 2015. június 5-éig jelentkeztek az akkori kárrendezési alapnál, és már pénzt is kaptak. Az ő papírjuk is az új alaphoz kerül, erről rövidesen levelet kapnak, követeléseiket újraszámolják.

Mit kell tenniük a károsultaknak? Először is megnyugodni, mivel a kárukat kifizetik, ha nem is kapják meg a teljes összeget. A Beva telefonszámán (06-15-809-492, 2-es mellék) egy hölgy szakszerűen elmagyarázta: ha a kötvény a Quaestor Értékpapír Zrt.-nél volt, akkor legkorábban márciusban vagy áprilisban már határozatot küldenek arról, mekkora összegre számíthatnak, utána pedig a pénzt is küldik. 

Mekkora összeget kapnak a károsultak?  A kártérítés ügyfelenként legfeljebb 30 millió forint lehet, ebből mindenkinél le kell vonni legelőször a tavalyi kifizetéseket, majd a 2008. január 1. óta elért hozamot, a 3 millió forint feletti összegeknél pedig egy úgynevezett 11 százalékos önrészt. Számoljunk! Hogy a matekpéldánk egyszerűbb legyen, tételezzük fel, hogy az ügyfél csak most adja be az igényét, tavaly nem kapott pénzt.

Ha 3 millió forint a követelése, és a kamat 600 ezer forint, akkor 2,4 millióval kártalanítják. 10 millió forintos követelésnél a következő történhet: levonnak mondjuk 1 millió forint kamatot, marad 9 millió. A 3 millióhoz nem nyúlnak, az afeletti 6 millióból pedig levonják azt a bizonyos 11 százalékot, vagyis 660 ezer forintot. Az ügyfél tehát 8 millió 340 ezer forinthoz juthat. (Aki tavaly kapott kártalanítást, feltétlenül úgy kezdje a számolást, hogy ezt az összeget csapja le legelőször a követeléséből.)

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vegzálják, zsarolják a tanárokat egy szegedi pedagógus szerint

Nyílt levelet tett közzé egy 22 éve tanító szegedi pedagógus, aki szerint nem hagynak nyomot azok,… Tovább olvasom