Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Kifogásolt hadművelet a szegedi Mars téren

Szeged - A Kikelet Hadműveletben részt vevő fogyasztóvédelmi ellenőrök egészségügyi könyv nélkül vizsgáltak szegedi, Mars téri üzleteket – állítja több kereskedő. Ráadásul koszos kézzel fogdosták a felvágottakat és a húsféleségeket.
A Kikelet Hadműveletben részt vevő fogyasztóvédelmi ellenőrök egészségügyi könyv nélkül vizsgáltak szegedi, Mars téri üzleteket – állítja több kereskedő. Ráadásul koszos kézzel fogdosták a felvágottakat és a húsféleségeket. Az előbbiről a régióigazgató azt mondta, hogy azt nem írja elő a törvény, az utóbbit pedig visszautasította, szerinte az egyszerűen nem igaz.

– Egy hadművelet háborúra utal, ahol ellenségek állnak egymással szemben. Mi senkinek nem vagyunk az ellenségei, sőt! Mégis úgy beszéltek, úgy bántak velünk, mintha azok lennénk! – mondta egy szegedi kereskedő, aki több Mars téri üzlet tulajdonosával a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) munkatársainak eljárása miatt fakadt ki.

A középkorú férfi más kereskedőkkel együtt feldúlva beszélt a fogyasztóvédők náluk tapasztalt módszereiről. Annak ellenére, hogy beazonosíthatók, megtorlásoktól félve mégis kérték, nevüket ne írjuk le!

A bevezetőben említett élelmiszerbolt tulajdonosa elmondta, hogy egyik üzletében éppen áraztak, amikor az ellenőrök megbízólevelüket, egy A4-es papírt egy pillanatra felmutatva megjelentek. Még nem fejezték be az árazást, mégis bekerült a jegyzőkönyvbe, hogy az árun nem szabályszerűen tüntették fel a termék kilónkénti és darabonkénti vételárát.

A hét végén megindult a kommandó a Mars téren.
Fotó: Karnok Csaba

– Állításainkat a felháborító módszerekről bizonyítani tudjuk, az üzletek biztonsági kamerái mindent rögzítettek – szólt közbe egy másik, nyershús-féleségeket és felvágottakat árusító üzlet vezetője.

A férfi részletesen elmondta, hogy az ellenőrök nála sem igazolták magukat. Hiába kért az eladótérbe belépő két nőtől arcképes igazolványt és egészségügyi könyvet, kérésével nem törődtek, egyiket sem tudták vagy nem akarták felmutatni. Védőruhát, -kesztyűt és -cipőt sem kértek, pedig ezek hiányában az üzletbe senki nem tehetné be a lábát, ha mégis, akkor az üzlet vezetőjét büntetik meg.

– Kesztyűt sem húztak, kezet sem mostak, úgy fogdosták a hűtőpultokban lévő húsokat, felvágottakat, szalámikat, májasokat, szalonnákat. A pultok túloldalán a vevők csak néztek, hogy egy nő felemel egy húst, és közben azt kérdezi, honnan származik, erről hol van a számla, mutassuk – mondta a középkorú hentes.

Az ellenőrök a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NHF) Dél-alföldi Regionális Felügyelőség munkatársai voltak.

– A fogyasztóvédelmi hatóság köztisztviselői a hatósági ellenőrzés megkezdésekor kötelesek eljárási jogosultságukat igazolni, ennek konkrét módjáról viszont a jogszabály nem rendelkezik – reagált a fentiekre a NFH Dél-alföldi Regionális Felügyelőségének igazgatója. Horváth Zsuzsanna ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a változások miatt munkatársainak még nincs arcképes igazolványa, megbízólevéllel rendelkeznek, amit az ügyfél kérésére át kell adni. Horváth Zsuzsanna elmondta, egészségügyi könyvet nem ír elő jogszabály, egyúttal az igazgatónő a hatóság nevében visszautasította azt az állítást, mely szerint a felügyelők koszos kézzel fogdosták a felvágottakat és a tőkehúsokat.

A régióigazgató fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy hatósági ellenőrzések során a felügyelők kötelesek korrektül, részrehajlás nélkül, határozott, de ugyanakkor udvarias hangnemben az ellenőrzöttel együttműködni. Ellenkező esetben felvetődik a szabályok ellen vétő köztisztviselők fegyelmi felelőssége.

– Aki úgy érzi, hogy vele szemben jogszabálysértő módon jártak el a munkatársaim, panasszal élhetnek, amit a felügyelőség igazgatójaként köteles vagyok kivizsgálni – jelentette ki Horváth Zsuzsanna igazgató.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. Parno Grast 2008. március 04. 23:47
  „Nos ugyebár feleim ismeritek azt a taktikát, hogy legjobb védekezés a támadás? Nos itten ez történt, annak ellenére, hogy a "Tisztelt Sajtó" megszegve a rá vonatkozó törvényi előírást, nem tárta a teljes igazságot a tisztelt Olvasók elé. Ezért némi adalék, hiteles Mars téri forrásból! Az egész "CIKK" azért született, hogy járassuk már egy kicsit le a hatóságot, mert hát rajataptak, hogy négy tételből két esetben át akartuk verni őket.
  Volt pofájuk észrevenni és még szóvá is tették, no persze rögtön ingyenélő büdös "K"-lettek, akik még köpenyt, meg cipőt se kértek, amikor bejöttek az üzletbe. A haverok se szoktak, meg a stiklis és simlis kuncsaftok se, akik a hátsó ajtón járnak be, de hát nekik nem kell, ők nem bántanak, sőt őket még le is lehet venni! Éveket dolgoztam jó magam is a Marson, és akkoriban is mindig az pofázott a leghangosabban, akinek legtöbb vaj volt a fején!! Majd el felejtettem a lényeget, mindössze csak egy ötödnyi vizidíjjal - 60.- Ft - akarták árverni a "szemeteket" Számoljatok már utána feleim, minden négy tételből 2-nél átvernek benneteket csak 60 Ft-al, mennyi lesz az a nap végére? Ezt nem általánosságban írom, hanem csak a cikket kiváltó esetre vonatkoztatom, mert sok tisztességes és korrekt kereskedőt ismerek a Mars téren, akikben ha hibáznak van annyi vagánybecsület, hogy azt mondják, "bocs,
  igaza van hölgyem, uram, jogos a két pont! No persze ezek az emberek "kereskedők" a szakma kellő ismeretével és szeretetével, nem pedig holmi jövevények a csarnokban.”
 • 23. ukuku 2008. március 04. 23:45
  „Én is egy olyan helyen dolgozom, ahol a főnököm kínosan ügyel a szabályok betartására, akit mellesleg nagyon nagyra tartok. Azzal egyetértek veled, hogy nem egy újságnak kellene ezeket a sérelmeket elmondani.”
 • 22. nickboy 2008. március 04. 23:32
  „Hmmm. Kedves ukuku!
  Volt szerencsém megtapasztalni mindkét oldalt. Dolgoztam a kereskedelemben, ahol megtapasztaltam milyen rengeteg szabályt, határidőt, törvényt, stb. kell betartani, figyelni.
  Innen való az a főnököm is, akitől a nyugodt alvás idézete származik. Egyébként ő ma már több mint 7 kereskedelmi egységet működtet, figyelve arra, hogy a szabályokat betartsa. Nem mondom, hogy nem ügyeskedik, nem próbál meg mindent, DE egy határt nem lép át: A TÖRVÉNYESSÉG HATÁRÁT.
  És az az ember, aki ezt nem lépi át, annak nincs félnivalója!

  De ugyanígy ismerem az ellenőrzés oldalt is. Hidd el, azok, akik ilyen újságcikkekben hőbörögnek a legnagyobb lúzerek a kereskedők között. Nyílván nem véletlen, hogy nem a megfelelő forumon tesznek panaszt, hanem a búlvárújságírók szoknyája mögé bújnak.
  Az meg aztán végképp felháborít, amikor a teljesen nyilvánvaló és egyértelmű szabálytalanságot úgy állítja be, mintha az csak épp abban a pillanatban, csak épp abban az egy esetben állt volna fenn.

  Kedves piaci légy!
  Ha hiszed, ha nem........nekem ellenségem minden olyan ember - legyen az árus a Mars téren, miniszterelnök a Rózsa-dombon, pénzügyminiszter az Országházban - aki a törvények kikerülésére alapozza életét. Én szeretném megérni azt, hogy az emberek döntő többsége úgy alakítsa saját életét, hogy az a köz javát is szolgálja. De amíg a törvények kikerülése a cél, addig nem lesz előrehaladás.

  Kedves piaci légy!
  Azért hogy te nem válalsz velem semmiféle közösséget, én mégis csatlakozok hozzád abban, hogy elítélem a tandíjat, vizitdíjat, korházi napidíjat. És hidd el, én legalább annyira távol állok a KISZtől mint te.”
 • 21. ukuku 2008. március 04. 23:04
  „Nem az a fő probléma, hogy ellenőriznek, hanem az, hogy valóban úgy beszélnek és viselkednek a boltosokkal, tulajdonosokkal, stb., mintha alsóbb rendű lények lennének. Valóban ellenségnek tekintenek mindenkit. Az, hogy ellenőriznek senkit nem jogosít fel arra, hogy bárkit is lenézzenek vagy megalázzanak. Szerintem lehetne ezt emberekhez méltóan végezni. Vagy az ellenőrök talán más fajhoz tartoznak?”
 • 20. A piaci légy:-) 2008. március 04. 22:26
  „Nickyfiúka, nézz már kicsit az orrodnál tovább, ne csak azt szajkózd amit elvárnak Tőled....
  "A hadművelet szó igenis találó és helyes kifejezés!"
  Jah, így igaz, háborúban.... nekem ugyan nem ellenségem egy árus sem a Mars téren... Ők is úgy élnek meg ahogy tudnak, hisz fentről mutatnak erre példát nem? Veled meg semmilyen közösséget nem vállalok fel. Beszélj csak a Magad nevében, ne bújj más háta mögé, betanult igéket hangoztatva...mint egy jólfésült KISZ tag.
  "Ezek az egyének mindannyionkat megkárosítanak úgy anyagilag, mint egészségileg."
  Kikről is beszélsz? Egy hasmenést könnyen ki lehet heverni, egy újabb adónemet, adózott jövedelemből fizetett vizitdíjat viszont nem, akkor ki is az ellenség?
  És ide passzol a további írásod is: "ő miattuk kell tandíjat, vizitdíjat, korházi napidíjat fizetni." Ez így igaz...

  Hja és volt egy főnököm, aki azt mondta: "Én keveset alszok, de azt szeretem nyugodtan"
  A volt főnököd épp olyan holdkóros lehetett mint amilyen te vagy...
  Nagyon a begyedben vannak a piaci kofák.... nem tán te tapperoltad a felvágottakat kesztyűtlen kézzel?

  Amúgy meg az ilyen kéretlen "nép hangjának" lófütyi az ülőkéjébe...
  (Csak segítségképpen egy tanács, ha egyszer leszállsz a földre, és betévedsz egy kocsmába, ott egyszerű emberek vannak, ne hangoztasd ezt a véleményed, sokba lesz a vizitdíj:-))))”
 • 19. nickboy 2008. március 04. 21:47
  „Khhmmm!
  Látom érzékeny helyre tapintottam, ha már ennyire heves kirohanás(ok)nak lehetünk tanúi.
  Igen, valóban a régi közmondás helyesen a léggyel van összefüggésben. (de talán nem véletlen, hogy olykor a légy kofára cserélődik) :-)

  Egyébként átolvasva a korábbi hozzászólásokat eszembe jutott még valami:
  A hadművelet szó igenis találó és helyes kifejezés! Hisz az ellenőrző hatóságok mindannyiunk közös ellenségei ellen lépnek fel. Azok ellen, akik bizonytalan helyről - számla nélkül - vásárolják áruikat, akik feketén foglalkoztatnak, akik eltitkolják bevételeiket, hogy kikerüljék az adófizetést.

  Ezek az egyének mindannyionkat megkárosítanak úgy anyagilag, mint egészségileg.
  Ha meg demagóg lennék azt is megfogalmaznám: ő miattuk kell tandíjat, vizitdíjat, korházi napidíjat fizetni. Az előbb említett egyének kivonják magukat az adófizetés alól és ezzel minden magyar állampolgárt megkárosítanak.

  Hja és volt egy főnököm, aki azt mondta: "Én keveset alszok, de azt szeretem nyugodtan"
  Nyilván, aki betartja a törvényeket, nincs félnivalója, tehát nyugodtan alszik.

  Hát én sem tehetek mást, mint nyugodt estét kívánok a Mars tér minden szereplőjének!”
 • 18. I.G. 2008. március 04. 21:45
  „Szemtelen ,mint a piaci légy !”
 • 17. A piaci légy:-) 2008. március 04. 21:25
  „Nicky fiúcska, én meg azt súgom neked, hogy az irodalomtudomány szele nem nagyon csapott meg a suliban, mi?
  Azért azt nem gondolod komolyan, hogy te mondod meg, hogy minek hol van a helye?
  Vajh melyik hatóságot erősíted emelkedett szellemi színvonaladdal?”
 • 16. sevenof9 2008. március 04. 20:58
  „"Az első két mondat után eszembe jutott egy régi közmondás: Szemtelen, mint a piaci kofa!"

  ilyen kozmondas nincs. a fama a legyrol szol...”
 • 15. nickboy 2008. március 04. 18:21
  „Jó volna, ha a tisztelt kereskedők legalább annyira pontosan tudnák a saját magukra vonatkozó szabályokat, mint ahogy tudják azt, hogyan kell egy ellenőrzés során eljárni.

  Az első két mondat után eszembe jutott egy régi közmondás: Szemtelen, mint a piaci kofa!

  Egyébként, ha valakinek kifogása van bármely hatóság eljárásával kapcsolatban, kifogással élhet a megfelelő forumokon. -nyilván ezzel is tisztában van a sértett kereskedő.
  Csak megsúgom: nem a szenzációhajhász napilap a megfelelő forum!”
 • 14. Magyar. 2008. március 04. 17:06
  „Munkatársunktól:

  Az ellenőrzésre jogosult hivatalok már tervezik a Kikelet Hadművelet folytatását, a Hosszú, forró nyár offenzívát.
  Kiszivárgott, meg nem erősített hírek szerint a tüdős hurka a továbbiakban csak negatív röntgenlelettel, a véres hurka negatív HIV teszt után hozható csak forgalomba.
  Szigorításokat terveznek a házi savanyítású zöldségek forgalmazása terén is, kizárólag Ph 5.5-ös értékű savanyított zöldségeket lehet majd forgalomba hozni. Az ellenőrző személyek a Katasztrófa védelemtől igényelhetnek zárt vegyvédelmi ruhákat, és az őket kísérő rendőrök számára kötelezően előírt a golyó és tojásálló mellény viselete.
  A Katasztrófavédelem közleményt jelentetett meg, hogy az ellenőrzésekben fontos szerepet betöltő higiéniás feltételek ellenőrzése során mely vállalkozások munkáját fogadják el.
  A hosszú lista egyetlen vállalkozást tartalmaz, a BS Alfa Bt-t, mely méltán országos hírűvé vált az árvíz utáni fertőtlenítés terén végzett kimagasló, alapos munkája során.
  Az APEH kiemelt figyelmet fordít majd a kerekítés szabályaira, és amennyiben ezt oválisnak látja, az adózók nem kerülhetik el a büntetésüket.
  Egyes meg nem erősített hírforrások szerint a tehetősebb vállalkozók kartellekbe tömörülve kívánnak a multik beszállítóivá válni, hogy elkerüljék a fokozott ellenőrzéseket, melyekre a multiknál átcsomagolt termékeknél nem számíthatnak.
  A Őstermelők Érdekvédelmi Szövetsége (Ó, ÉSZ) nehezményezi azon törvénytervezeteket melyek alapján az állati eredetű termékeket (szalonna, kolbász, sonka, stb) eredetvizsgálatra kellene vinni és törzskönyvvel, azonosító chippel kellene ellátni.
  A VPOP is tervezi a részvételt a nyári offenzívában, jelenleg a kutyakiképzőkre hárul hatalmas feladat, kóbor ebeket képeznek ki az avas szalonnák és egyéb élelmiszerek felkutatására.”
 • 13. nagypappa 2008. március 04. 16:43
  „Engem is ellenőriztek, találtak is kifogásolni valót. Ahol keresnek találnak. NEM BÜNTETTEK! Eljárásuk korrekt volt.
  Rossz szájízt ad az embenek a kommandó, akció stb kifejezés. Mintha a a hatóságok ellenségei lennének a vállalkozók.
  Ha nem lesznek vállalkozók (mert fogyunk) nem lesz szükség ennyi ellenőrre sem!
  Sajnos, tényleg nagyon el van terjedve, hogy túlzásokba esnek bírságoláskor. A multiknál viszont a vevők megkárosítását, sorozatos áetverését az akciós arakkal, nem vizsgálják.

  Érdekességként.
  Egy ismerősöm -Magyar állampolgár léttére- Németországban átvett bérleménybe egy vendéglőt, három nap alatt megkapta az engedélyeket. Nyitáskor kiment a "ÁNTSZ"-es és írt egy listát a hiánnyoságokról. Közölte, kinyithat a barátom, hat (HAT!) hónap múlva kijön és mindent tételesen ellenőriz. Mindent rendben talált.
  A napi bevételt egy összegben üti be a pénztárgépbe a nap végén, senki nem piszkálja érte. Nem is csal mert így nyugodtan meg tud élni.”
 • 12. szkeptikus 2008. március 04. 15:54
  „Azt hallottam a régi öregektől, hogy csak az olyan emberek mentek-mennek el (tisztelet a kivételnek!) ilyen-olyan népnyúzó karhatalmistának, akiknek nem igazán "fűlik a foguk" a tisztességes munkához, inkább csak a kötekedés a kenyerük. A történteket látva lehet némi alapja a fenti népi bölcsességnek, csak sajnos úgy igen nehéz lesz elérni a 180 fokos fordulatot, főleg ha vezéreink sem erre biztatják őket, hanem a minél magasabb sarcra!”
 • 11. nyugdíjas 2008. március 04. 12:46
  „A ´HATÓSÁG(ok)´-nál is elkelne egy kis szemlélet- és rendszerváltás. A ´hatóság´ arra való, több évtizede tapasztaljuk, hogy ´packázzanak´ az egyszerű halandóval, akinek volt/van/lesz bátorsága megzavarni az ott dolgozó ´istenek´ nyugalmát. Valóban jól mondja ´D95´, szerintem is 180 fokos fordulatot kellene venni a hatóságok működési ´filozófiájának´ és segítőszándékkal kellene munkájukat végezni (igazoltató rendőrök, jegy- és parkolóellenőrök stb.) és akkor nem volna ennyire kézzelfogható a polgárok ´csakazértisutálomőket´ viszont reagálása.”
 • 10. korrekt07 2008. március 04. 12:27
  „D95-EL ÉRTEK EGYET,...mert pl.:a Pick ZRT.-nél is ez van a legtöbbször, valamit nem találnak megfelelőnek a "higénikusok", akkor figyelmeztetés (durva esetben büntetés), hogy ezt meg azt hozzák helyre, mert majd visszajönnek leellenőrizni a kijavítást...!!! Ez tök korrekt is lenne így...”
 • 9. Magyar. 2008. március 04. 11:39
  „Mintha némi szereptévesztés lenne itt a hatóságok buksijában, invázió, hadművelet... megcélzott vállalkozói réteg, NHF, APEH... kicsit olyan AVH-s íze van a dolognak, nem tán építésre is kerülnek a munkatáborok?”
 • 8. D95 2008. március 04. 11:36
  „Az egyik kulfoldi csatornan van egy musor az (ausztral?) higieniai ellenorok munkajarol.
  A sztoriban az a szep hogy kimennek megmondjak a tulajnak hogy mivel nem elegedettek, mit kell valtoztatni vagy hol kellene egy nagytakaritast eszkozolni. Adnak az emberkenek kb 2 hetet es ujra visszamennek.
  Amennyiben 2-3 latogatas utan sem elegedetteka tisztasaggal akkor helyeznek kilatasba buntetest vagy bezarast.
  Az egesz nem arrol szol hogy a vallalkozot b*sztassak hanem hogy a megfelelo higieniai szabalyok mellet sokeres vallalkozast folytasson
  Remelem ezt a kis hozzaszolast az illetekesek is elolvassak es modszert valtanak”
 • 7. M. 2008. március 04. 10:24
  „így van. nem baj hányan kaptak szalmonellát, kitudja mit fogyasztottak el, miylen alapanyagokból készült, kit érdekel..

  Ezek után sem megyek oda, még véletlenül sem, az bittos!”
 • 6. Hné 2008. március 04. 09:57
  „RS!
  Bár a torkos Csütörtökön a halászcsárdákba és a Kékcsillagba lettek volna ilyen aktívak.”
 • 5. Lala1 2008. március 04. 08:40
  „hahaha majd kivizsgálja és elmarasztalja a beosztottjait miért kell az embereket hülyének nézni??????????
  Miért engedte be az üzletbe ha nem volt igazolványuk ennyi erővel egy hajléktalan is lehet "ellenőr"...”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Betegszállítás: nem jelent megoldást a megállapodás

Szeged - Múlt héten ugyan megállapodtak a szolgáltatók és az OEP, de ez csak időlegesen oldja meg a betegszállítás gondjait. Tovább olvasom