Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Kigyulladt gyufagyár: egy bátor munkás segített oltani

A Bakay Nándor utcai kigyulladt gyufagyárban hárman szenvedtek füstmérgezést, az egyikük segített a tűz megfékezésében.

Számos tűzoltóautó dolgozott a Bakay Nándor utcai gyufagyár épületénél. A legfelső szinten folyamatosan áramlott kifele a füst. Délre fékezték meg a tüzet.

A katasztrófavédelemtől megtudtuk, hogy három sérült is volt a tűzben. Az egyiküknek volt annyi lélekjelenléte, hogy segédkezzen a tűz megfékezésében. A sérülteket később mentő vitte el. 11 óra után nem sokkal érkeztek a mentők, lezárták az egész környéket. A környező utcákban is jól látható, hogy ég valami. A szegedi mentők mellett Hódmezővásárhelyről, Makóról és Kistelekről is érkeztek egységek a tűzhöz. A tűz a harmadik emeleti raktárból terjedt tovább.

Kigyulladt a szegedi gyufagyár - GALÉRIA

– A rendelkezésre álló információk szerint a lángoló épületrészben veszélyes anyagot nem, csak fát és kartonpapírt tároltak. A füst miatt lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség, mivel a harmadik szint magasabban fekszik a környező lakóházaknál – mondta Molnár Krisztina a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Azt is megtudtuk, hogy háromnegyed 11-kor érkezett hozzájuk a bejelentés. A tűz kialakulásakor ötvenen voltak az épületben, a 3. szinten kilencen dolgaztak. Itt lobbant lángra a félkász áru. A tűzoltók nagy erőkkel érkeztek a helyszínre, de komolyan nehezítette a munkájukat a nagy füst.

A Szegedi Közlekedési Kft. tájékoztatása szerint a Gyufagyárban történt tűzeset oltási munkálatai miatt a 7-es vonalon végig autóbuszok közlekednek a következő terelőútvonalon: Újszeged, Gyermekkórház irányába: Bakay N. u. - Vásárhelyi P. út - Kálvária sgt. - Londoni krt. - Attila u., majd végig a megszokott útvonalon. Bakay N. u. végállomás irányába szintén a fenti terelőútvonalon közlekednek a pótlóbuszok.

Kigyulladt a szegedi gyufagyár. Fotó: Segesvári Csaba
Kigyulladt a szegedi gyufagyár. Fotó: Segesvári Csaba


Közben az egyik olvasónk, Takács János is beszámolt a tűzesetről, azt írja: "10 óra 50-kor arra lettem figyelmes, hogy több tűzoltóautó szirénáját is hallom, ráadásul egyre hangosabban. Ekkor kinéztem a 3. emeleti szobám ablakából és láttam, hogy a gyufagyár legfelső emelete füstöl és rögtön tudtam hová tartanak. Lángokat csak később láttam az egyik ablakból, de a kiérkező tűzoltók gyorsan megfékezték azokat."

Füstölt a gyufagyár Takács János olvasónk fotóján.
Füstölt a gyufagyár Takács János olvasónk fotóján.


Volt már tűz a gyufagyárban

2007 júliusában is tűz pusztított a szegedi gyufagyárban, a tűzoltók tizenkét órán át dolgoztak, hogy megfékezzék a lángokat. Akkor a 600 négyzetméteres készáruraktárban gyulladt ki az ott felhalmozott gyufa és papír. A tűzoltók a rendkívül gyúlékony anyagok miatt a legmagasabb riasztási fokozatban vonultak ki, azaz az öt fecskendős autó mellett úgynevezett különleges gépjárműveket, vízszállító és műszaki mentőegységeket, összesen tíz járművet – Vásárhelyről és Makóról is jöttek –, 45 tűzoltót vezényeltek ki. Vízzel és habbal oltottak. A megyei katasztrófavédelem veszélyhelyzeti felderítőcsoportja is dolgozott, mert gyanítható volt, hogy a keletkezett rendkívül sűrű füstben veszélyes anyagok lehetnek. Méréseket végeztek a környező utcákban is, de ammóniát és kén-dioxidot csak a gyár területén mértek nagyobb koncentrációban. A környéken lakókat mindenesetre figyelmeztették, hogy az ablakokat a megült füst miatt tartsák zárva.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Télen készülnek a nyári fesztiválokra

Bár még majdnem fél év van a fesztiválszezonig, Szeged két nagy fesztiváljának szervezői már sajtóközleményben számoltak be a tervekről, fellépőkről. Tovább olvasom