Délmagyar logó

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 10°C | 20°C Még több cikk.

Kihelyezett ovi: táboroznak a Szivárvány nagycsoportosai

Kistelek - Nagycsoportosokat táboroztat a kisteleki Szivárvány Óvoda: a pusztaszeri alkotóházban töltenek el öt napot. A „szülőmentes" héten a kicsik önállóságot tanulnak, emellett rengeteg élménnyel is gazdagodnak.
Óvodások zsivajától hangos a héten a pusztaszeri alkotóház: a kisteleki Szivárvány Óvoda 28 nagycsoportosa erdei táborban vesz részt. Nem túl gyakori, hogy ilyen pici gyerekeket el mernek vinni ilyen programra. Ráadásul a kicsik ott is alszanak hétfőtől péntekig. Mármint akiket elengednek szüleik, vagy ők maguk hajlandóak elszakadni az otthon melegétől.

– A korábbi években sokkal több volt a „hazajárós", mi magunk is meglepődtünk, most mennyien éjszakáznak itt. Minden négyzetcentimétert ki is kell használnunk, hogy elférjenek az ágyak, amelyeket az oviból hoztunk el – mesélte Horváth Attila óvodapedagógus. A tábor egyik ötletgazdájaként azt mondta: sokat hallott korábban erdei iskoláról, és azt gondolta, ennek mintájára miért is ne lehetne erdei óvoda is? Az elsőt 2002-ben szervezték, az idei a negyedik – mindig a nagycsoportosokkal táboroznak.

A táborozók a szabadban játszanak és esznek. Fotó: Frank Yvette
A táborozók a szabadban játszanak és esznek.
Fotó: Frank Yvette

– Ilyenkor az egész nap összefolyik, nincs a szokásos óvodai napi rutin. Túrázgatunk, játszunk, sétálunk, állatokat simogatunk, készülünk a ballagási műsorra – egész nap kint vagyunk, még az étkezéseket is a szabad ég alatt oldjuk meg. A tábornak ez a legnagyobb varázsa, ráadásul nagyon hasznos is, hiszen a szakirodalom szerint ennek a korosztálynak napi 5 órát kellene a szabad levegőn töltenie.

Öt nap háromezer forintért

Az ötnapos tábort a lehető legolcsóbban igyekeztek megszervezni, így a gyerekek étkezését például az óvodai menzáról oldják meg, amelyért amúgy is fizetnek. A szállás költségét az intézmény magára vállalta, így az egy hét a szülőknek mindössze 3000 forintba kerül.

Tegnap kora délután éppen az ebéd utáni szieszta idején jártunk a táborban: míg a lányok a fűben, pokrócokon babáztak, mások az árnyékban gyurmáztak, néhány fiú pedig a ház előtt fekve nézte a felhőket.

– Azért jó ez a tábor, mert nagyon jó az éjszaka. Csak az a furcsa, hogy olyan, mintha szétválasztottak volna a szüleimtől – fogalmazta meg érzéseit Jenei Klaudia. – Én azt szeretem, hogy kint eszünk – kiabálta Nagy Sándor. – Én meg azt, hogy fel lehet mászni a fára – tette hozzá Németh Bella.

– Itt önállóságot tanulnak, és ez az első bátorságpróba az életükben, szülők nélkül – emelte ki kissé szakmaibb szemmel a tábor előnyét Huszkáné Tóth Ildikó óvónő. A tábor egyébként a felnőttek számára is kemény próbatétel: az esti fürdés vagy a reggeli készülődés ennyi gyerekkel nem megy épp zökkenőmentesen. Az óvó bácsinak ráadásul mindemellett munkaköri kötelessége az egész napos fogócskázás, focizás vagy éppen a közeli dombon való legurulás a kicsikkel.

Érdekes látni, hogy mennyire másként működnek itt a gyerekek – nézett szét velünk mosolyogva a két óvodapedagógus. – Bár hoztunk az oviból játékokat, nem elsősorban ezekkel foglalják le magukat. Tegnap például a lenyírt fűből építettek fészket, a maradékkal pedig egymást dobálták. Ezek azok az élmények, amelyeket máshol nem igazán tudnának átélni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb szakértőket vonnak be a Zombori-ügybe

Újra összeült a fegyelmi tanács, de ma sem döntöttek a múzeum volt igazgatójának fegyelmi ügyében. Zombori szakértő bevonását kérte. Tovább olvasom