Délmagyar logó

2017. 02. 19. vasárnap - Zsuzsanna -1°C | 7°C Még több cikk.

Kihozzák a legjobbat a kényszerpályából

Márciustól közös önkormányzati hivatal működik Öttömösön, Pusztamérgesen és Ruzsán, az utóbbi lesz a székhely.
Januártól nem lehet önálló önkormányzati hivatala a 2000-es lélekszám alatti településeknek. Február végéig kell dönteniük az önkormányzatoknak, kivel alakítanak közös hivatalt. Megírtuk: a megye 60 települése közül az intézkedés kötelezően 25 kistelepülést érint. Közülük négy nem házasodott még össze senkivel: Öttömös, Pusztamérges, Tiszasziget és Újszentiván.

Öttömös és Pusztamérges képviselő-testülete a napokban nyilatkozott: a szóba jöhető Mórahalom, Ruzsa és Zákányszék közül Ruzsát választották. Ruzsa lesz a székhely, a község képviselői csütörtökön fogadják el a szándéknyilatkozatot, de ez csak formális lépés. A közös hivatalt a hónap végén rendkívüli ülésen alapítják meg. Sánta Gizella ruzsai polgármester elmondta, egyeztetnek még a költségekről és a létszámról. Arra törekszenek, hogy a változásból a lakosság egyik településen se érezzen semmit. Ügyintézők mindenütt maradnak, az ügyeket helyben fogadják, határozatot a közös hivatal hoz. A közösködés miatt nem kell elküldeni senkit. A ruzsai apparátusra nagyobb pluszmunka hárul, mert egy közös hivatali költségvetést kezel és a hatósági munka is az övék. Az államtól a pénzek továbbra is minden település saját számlájára érkeznek, ők utalják tovább Ruzsának. A közös hivatalt a közös jegyző, Fődi Anita irányítja majd, a ruzsai apparátus eddigi vezetője.

A társulási szándékot a hétfői falugyűlés Öttömösön meg is erősítette. A járási átszervezés miatt eleve csökkent a létszám; a járás 0,4 embernyi feladatot vállalt át, de 2,5 dolgozót kellett leépíteni. Az anyakönyvvezető nyugdíjba ment, Gárgyán István jegyző a zákányszéki hivatal élén dolgozik tovább, maradt két köztisztviselő és egy járási ügysegéd.
Pusztamérgesen sincs pénz az eddigi 4 tisztviselő fizetésére, ám mivel a polgármester szerint kevesebben nem tudják ellátni a feladatot, egyikük fizetését az önkormányzat állja. Fodor Viola jegyző a mórahalmi járás hivatalvezetőjének helyettese lett, az ő státusza megszűnt. Papp Sándor faluvezető azt mondja, van tapasztalatuk a társulásban, hiszen korábban az iskolát működtették Ruzsával együtt. Ha a közös hivatal is olyan zökkenőmentesen fog működni, nem lehet okuk panaszra. A kényszerpályából kihozzák a lehető legjobbat.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Téli üzem a gyógyfürdőben

Télen teljes gőzzel üzemelnek a Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő szaunái. A hosszabbított nyitva… Tovább olvasom