Délmagyar logó

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos -2°C | 8°C Még több cikk.

Kijevi utazók a netről

Egy nemzetközi internetes klub több millió tagja személyes ismeretség nélkül is szállást ad egymásnak a világ szinte minden pontján. Az addig virtuális ismerősök így valódi barátokká válhatnak – ahogyan ez egy ukrán párral és szegedi ismerősükkel is történt.
Ismeretlenül is kölcsönös a bizalom a vendéglátó, Bálint Csaba, Svetoslav és Nadja között. Fotó: Schmidt Andrea
Csak egyetlen éjszakára maradt, és már utazott is tovább hazájába az a két ukrán fiatal, akit egy internetes klubon keresztül megismert barátja fogadott a napokban Szegeden. A fiatalok horvátországi nyaralásból stoppal érkeztek, szegedi ismerősük a saját lakásában adott nekik szállást.

A Nyugat-Ukrajnából származó huszonéves Nadja Parfan és kedvese, Svetoslav Khomenko két éve jelentkezett be a honlapon, amelyen több millió, a világra nyitott fiatal hozott létre egy sajátos virtuális közösséget. Ennek tagjai bármerre is utaznak, a világ szinte minden pontján találnak ismerőst, akinél ingyen szállhatnak meg – holott addig személyesen soha nem találkoztak.

– Ez a közösség bizalmat kíván mindkét féltől, de eddig még sosem csalódtunk, pedig megfordultunk néhány helyen – magyarázta Nadja, aki művészettörténetet tanul Kijevben. Barátaik élménybeszámolóit hallgatva kaptak kedvet, két éve csatlakoztak a rendszerhez, amellyel nemcsak a szállásra fordított olykor tetemes összeget lehet megspórolni, de a helyi emberekkel beszélgetve életszerű tapasztalatokat szerezhetnek az adott népről, kultúrájáról is.

– Kilencszer szálltunk át különféle kocsikba, amíg Szegedre értünk. Jártunk Nyíregyházán, Berettyóújfalun, Hódmezővásárhelyen – sorolta majdnem hibátlanul a külföldiek számára általában kimondhatatlan nevű magyar településeket a politikai elemzőnek tanuló Svetoslav. Mint mondta, a télen megkeresett mindössze kétszáz dollárjukkal indultak el a tíznapos kirándulásra – a pénzből még maradt is. Maguk is maradtak volna még Szegeden, mert tetszettek nekik az emberléptékű városi épületek, a tiszta utcák, az Anna fürdő és az, hogy nincs nagy turistatömeg – de a vízumuk sajnos hamarosan lejár. – Nyáron talán még meglátogatjuk egy amszterdami ismerősünket is, és a balti államokba is szeretnénk eljutni, ugyanígy. Hosszú még a nyár, bármi jöhet, minden ország érdekel! – beszélt mosolyogva Nadja.

Az ukrán vendégeket fogadó Bálint Csaba szerint ez az önszervező közösség lehetőséget ad arra, hogy a népek közti előítéleteket, bizalmatlanságot személyes kapcsolatokon keresztül bontsák le, és nyelvgyakorlásra is tökéletesen alkalmas. A vendégek – akik kulcsot is kapnak – egy részét a magyar konyha, másokat a történelem, az emberek vagy az épületek érdekelnek.

– Elviszem őket lángost, sült kolbászt enni, megmutatom nekik a város és az emberek igazi arcát, azon felül pedig, amire még kíváncsiak. Nem erőltetek semmit, de gondoskodom róla, hogy ne kelljen prospektusból pipálgatniuk a hivatalos látványosságokat, és ne egy „műmagyar" képpel gazdagodva utazzanak el – vallja Csaba, aki német, ausztrál és ukrán párokat is fogadott már. Még sokáig szeretne tag maradni, amúgy is, most már rajta van az utazás sora, számos barátja várja a nagyvilágban.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A baromfipestis legerősebb változata támadott

A baromfipestis legerősebb változata fertőzött Kübekházán és Röszkén, ahol négy portán mintegy… Tovább olvasom