Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Kikapart szerencse

Szeged - Minden egyes sorsjegy egy aprócska remény az embereknek – állítja a legrégebbi szegedi árusok egyike, Nagypál István. A több milliós főnyeremények reményében manapság közel háromszor annyian kísértik meg a szerencséjüket kaparós sorsjeggyel, mint öt évvel ezelőtt.
– Kaparós sorsjegyet szeretnék – hajolt a férfi a szegedi nagyállomási kisposta ügyfélablakához. – Milyet adhatok? Aranytojás, Trezor, Bombagól, Astro, Muzsika, esetleg Black Jack? – sorolta egy szuszra a sorsjegyek fantázianeveit a hivatalnok. – Egy Astrót kérnék, talán a Szűz nyerhet – morfondírozott hangosan a férfi. – Az sajnos nincsen – vágta rá a hivatalnok. – Akkor legyen Oroszlán – riposztozott a férfi. – Sajnos az sincs – mentegetőzött a hivatalnok. – Akkor vinnék egy Bakot.

– Mázlija van, Bakunk az van – könnyebbült meg a tisztviselő, és már nyújtotta is a sorsjegyet.

Minden sorsjegy aprócska remény. Fotó: Schmidt Andrea

Pardi Endre végül csak nem lőtt bakot: egy tízforintos érmével gondosan lekaparta a sorsjegyet, és megelégedéssel nyugtázta, hogy 400 forint ütötte a markát. A horoszkópos biléta a nyereménymező mellett napi jóslatot is rejtett: „Váratlan, nagy összegű pénzhez juthat, amely közelebb viszi álmai megvalósításához" – szólt a jövendölés. Több se kellett a gépkocsivezetőnek, újabb sorsjegyre és 200 forintra váltotta előbbi nyereményét. Egy Mérleg- és egy Skorpió-kártyával is bekasszírozta a sorsjegy árát.

Idén kétszer fizettek főnyereményt Szegeden

Az elmúlt öt esztendőben csaknem megháromszorozódott az egy főre jutó éves sorsjegyvásárlás. Az újdonságok kéthavonta jelennek meg, de a már hosszabb ideje sikeres sorsjegyek (Black Jack, Fáraók Kincse, Astro) továbbra is a piacon maradnak. Egyidejűleg legfeljebb 12-féle sorsjegy szerepel a kínálatban. A 150 és 200 forintos árkategóriák mellett megjelentek a 300 és 500 forintos sorsjegyek is. Idén szegedi játékosoknak két darab sorsjegy 5-5 millió forintos főnyereményét fizette ki a Szerencsejáték Zrt.

Aztán nem hazardírozott tovább – nagy összegű nyeremény ide vagy oda –, inkább zsebre vágta a két darab fémszázast.

– 400-500 forintnál többet nem költök kaparós sorsjegyre, egyébként is csak akkor játszom, amikor lottót adok fel. Eddig 5000 forint volt a legnagyobb nyereményem, de egy Békés megyei ismerősöm már az ötmillió forintos fődíjat is kikaparta a Fáraók kincsével – mesélte a férfi.

A nagyáruház főbejáratánál idős néni fürkészte az asztalon heverő halomnyi színes papírkartonocskát. – Melyiket válasszam? – kérdezte tanácstalanul az eladótól. – Azt kell választani, amelyik magára mosolyog! – javasolta Nagypál István, de hiába, a nénire ezúttal nem a nyertes sorsjegy mosolygott vissza.

Nagypál István a legrégebbi sorsjegyárusok egyikeként hat éve kínálja a városban a szerencsét. Korábban közel harminc mozgó sorsjegyárus dolgozott Szegeden, manapság már csak nyolcan vannak, mert a legtöbben a lottózókban és a postákon vásárolják meg a tiketteket.

– Minden sorsjegy egy-egy aprócska remény az embereknek. Öröm látni az arcukat, amikor nyernek. Egyébként 5000 forintnál többet nemigen költenek sorsjegyre. Ha kisebb összeget zsebelnek be, akkor legtöbbször visszajátsszák a nyereményt. Magam sohasem játszom, még egyszer sem kapartam – foglalta össze tapasztalatait István.

Azt is megtudtuk tőle, hogy most a Heti fix a sláger, mert jó a nyerési esélye, és a televízióban is lehet vele szerepelni. Gondoltuk, mi is megkísértjük a szerencsénket, vásároltunk hát egyet az ajánlott sorsjegyből. Szerencsénk volt: éppen annyit nyertünk, amennyibe a tikett került.

Karácsonyi ajándékosztás 4 repülőjegy vár Önre!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Várkonyi Gyula képei Párizsban

Szeged - Várkonyi Gyula szegedi festő képeiből nyílik kiállítás december 13-án Párizsban. Az alföldi… Tovább olvasom