Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Kikapcsolták az áramot, fegyelmi az igazgatónak

Pusztamérges - Pusztamérgesen elsősök nélkül, Szegeden áramkikapcsolással indult a tanév. A fenntartó földművelésügyi tárca szerint az intézmények hibáztak. Az igazgatók nem nyilatkozhatnak.
Rosszul indult a tanév két megyei középiskolában.

– A Pusztamérgesi Középiskolába akartuk beíratni a fiunkat informatikát tanulni, és mert közelebb van hozzánk, mint Szeged. Elképedtem, mert az iskola nem szerepelt januárban a beiskolázási tájékoztatóban. Többször érdeklődtünk, semmi biztosat nem tudtak, csak hogy egy kódra várnak a minisztériumból, anélkül nem indulhat kezdő osztály. Azt mondták, rendszeresen kérik a kódot, de nem jön. Az utolsó pillanatban februárban másik iskolát választottunk, a fiam sírt, jól elbántak vele. Velünk is, mert így többe kerül az utazása, kollégiuma – panaszolta egy szülő egy közeli településről.

– Áprilisban kutyafuttában toborozták a gyerekeket, úgy tudom, tízen jelentkeztek, de túl kevés volt, túl későn. Nem indult osztály. Azt hiszem, amiatt volt a fennakadás, mert nem vág a minisztérium profiljába az informatika. Korábban a vendéglátós osztályt szüntették meg ugyanez miatt.

Kerestük az intézmény vezetőjét, de ő nem nyilatkozhat. Az illetékes Földművelésügyi Minisztérium sajtófőnök-helyettese, Kurucz Péter azt a tájékoztatást küldte, hogy az ásotthalmi Bedő Albert Középiskola telephelye a pusztamérgesi, vagyis nem önálló. A beiskolázási időszakban a tárca egyeztetést folytatott az általa fenntartott intézmények igazgatóival, hogy milyen képzések indítását kérik. Ekkor az iskola nem jelezte, hogy Pusztamérgesen nem agrárszakképzést szeretne.

Kalácsfonás a Fodor-szakközépiskolában. Ez még megy áram nélkül. Fotó: Frank Yvette
Kalácsfonás a Fodor-szakközépiskolában. Ez még megy áram nélkül. Fotó: Frank Yvette

A vonatkozó kormányrendelet szerint a megyében az informatikai szakközépiskolai képzés a támogatott. Ez alapján az iskola kérte, hogy a korábbi döntéssel ellentétben indíthasson képzést. A tárca január 28-án kérte meg a KLIK elnökétől a szükséges hozzájárulást egy 34 fős osztály indításához. Az intézményt működtető szervezet február 21-én értesítette az iskolát, amely meghirdette a pótfelvételit.

A szaktárca másik intézményében, a szegedi Fodor József élelmiszer-ipari szakközépiskolában rövidebb idő alatt orvosolták a problémát. Ott szeptember első napjaiban kikapcsolták az áramot, mert 10 milliós tartozás halmozódott fel. A szülők úgy tudják, a Földművelésügyi Minisztérium nem egyenlítette ki a számlát. Azt hallották, volt annyi pénz az iskola számláján, de fontossági sorrendben abból először a fizetéseket kellett átutalni.

Megkeresésünkre a szóvivőhelyettes azt válaszolta, az iskola önállóan működik és gazdálkodik. A szállítói tartozást is neki kell rendezni. Az igazgató tájékoztatása szerint 950 ezer forinttal tartoztak a szolgáltatónak. Az intézmény számláján a forrás rendelkezésre állt ahhoz, hogy ezt kifizessék. Hogy ez elmaradt, az igazgató felelőssége. A kikapcsolás tehát nem 10 milliós tartozás miatt történt. A kikapcsolást követően az iskola azonnal rendezte tartozását, így az áramot másnap visszakapcsolták. Az igazgató ellen a tárca írásbeli figyelmeztetést kezdeményezett. Kerestük az igazgatót, de ő sem nyilatkozhat.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megváltozott munkaképességűek állásban

A megyei kormányhivatal is több mint 100 megváltozott munkaképességű dolgozót alkalmaz. Tovább olvasom