Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Kikerülte a piacot a balástyai gazdaság

Balástya - Minden héten egy láda friss biozöldséggel látja el szerződött vevőit egy kertészmérnök-agrármérnök házaspár gazdasága. Kissék balástyai tanyája a világszerte terjedő közösségi mezőgazdaság elvén működik. A közel százfajta zöldség a kereskedelmet kiiktatva jut el a tagokhoz, akik részt vállalnak a termelés költségeiből.
Át a csatorna hídján, a legelésző fekete lónál balra: így magyarázta el nemrég Kiss-Kovács Orsolya a pizzafutárnak, hogyan jut el az Évkerék Ökotanyához. Odatalált. A héthektáros tanyán a ló mellett juhokat tartanak, a házat komondor és mudi őrzi. Körül gabonafélék teremnek, nagy darabon lucerna, gyümölcsfák, fél hektáron homoktövis. A legfontosabb termelőerő mégis az öntözött zöldségkert, a másfél hektárnyi minősített ökogazdaság, amelyet évről évre bejelentve és szúrópróbaszerűen is ellenőriz az erre szakosodott szervezet, mintát véve a termésből. Dr. Kiss László kertészmérnök és Kiss-Kovács Orsolya agrármérnök négy éve él itt. – Fogyasztóként kerültünk kapcsolatba ezzel a gazdálkodási formával: friss zöldségeket szerettünk volna venni, amelyekről tudtuk, hol teremnek, olyan fajtákat, amelyek a piacon nem fordulnak elő – mondja a fiatalasszony. – Nem találtunk ilyen lelőhelyet, ezért is kezdtünk gazdálkodni. Hála istennek többen is csatlakoztak, akiket elláthattunk, és akiknek ugyanígy fontos volt ez a közvetlen, személyes kapcsolat. Hiába a kontrollpecsét, egy argentin bioalmáról nem biztos, hogy elhiszi az ember, tényleg az, aminek árulják.

Kiss László és Kiss-Kovács Orsolya a kertben. Egyszerre 8-10 fajta zöldség kerül a dobozokba, ez egy család heti szükséglete.Fotó: Karnok Csaba
Kiss László és Kiss-Kovács Orsolya a kertben. Egyszerre 8-10 fajta zöldség kerül a dobozokba, ez egy család heti szükséglete.Fotó: Karnok Csaba

Ilyen termelői-fogyasztói közösségek működnek Amerikában és Európában is. Franciaországban 2001-ben hozták létre az elsőt, ott már több mint kétezer ilyen klub létezik. Alapelvük, hogy azt ugyan nem lehet megjósolni, mibe kerül két hónap múlva a piacon a krumpli, de azt nagyjából igen, milyen költségei lehetnek az adott évben a gazdaságnak, amelyben meg lehet bízni. A francia mintát tanulmányozta a balástyai házaspár is. Szerintük ezt magyarul leginkább részesgazdaságnak lehet nevezni. A vevők valójában tagok, egyenlő arányban vállalnak részt a termelés költségeiből, és egyenlő arányban kapnak a zöldségekből. Egy szerződött időszak négy hónap, az épp termő zöldségekkel teli, hetente a megadott szegedi elosztóhelyre kivitt, egy család zöldségszükségletét biztosító dobozok ára, ha így nézzük, ötezer forint. – Ez tavasszal, amikor nagyrészt leveles zöldségek vannak benne, nyilván más értékű, mint nyáron, amikor szinte tombol a kert, és több minden jut bele – mondja László.

Franciaországban az ilyen méretű gazdaságok 60–100 családot látnak el, az ő közösségüknek is 60 tagja van – a Facebookon lévő Évkerék Ökotanya Zöldségközösségnek még több. Jellemzően 30 és 50 közötti családok, amelyek az aláírt szerződéstől függetlenül is fontosnak tartják ezt a kapcsolatot. A dobozátadás közösségi esemény: sokan segítenek dobozt pakolni, fotózzák a zöldségeket. Orsit az egyikük megtanította horgolni, nemrég babaruhákat kapott, egy anyuka pedig fürdetőkáddal állított be hozzájuk, mondván, nekik most erre lesz szükségük. Olykor eljönnek a kertbe is, segíteni, mert amikor „tombol a kert", a házaspárnak és olykor idénymunkásainak reggel öttől este tízig munkát ad.

– Vannak, akik ugyanúgy kötődnek a földhöz, mint mi, és tisztában vannak azzal, milyen felelősség a termelés. Előfordul, hogy két család fizet egy dobozért, és vannak ínyencek, akik szeretnek friss alapanyagból finomságokat főzni, újdonságokkal kísérletezni. Eddig én kerestem recepteket az egy-egy dobozban lévő zöldségekhez, az idei évtől a közösség receptblogot indított. Végigfőzik és le is fényképezik az eredményt. Kiderült, hogy például a cékla levelét bele lehet vágni salátába, de ha hirtelen megpároljuk, fokhagymával, citromlével köretnek is jó – vázolja a közösséget összehozó szempontokat Orsi.

A répa és a lila hagyma mellett mángold és édeskömény. A recepteket a tagok cserélgetik egymás között. Fotó: Karnok Csaba
A répa és a lila hagyma mellett mángold és édeskömény. A recepteket a tagok cserélgetik egymás között.
Fotó: Karnok Csaba

Kísérletezni ők is szeretnek: a gazdaság jelenleg mintegy 150 fajta zöldséggel foglalkozik, ebből azonban csak közel 100 fajta az, ami a zöldségdobozokba kerül hétről hétre, dobozonként 8-10-féle. A többi újdonság, amelynek még ki kell tapasztalni az ízét, tulajdonságait. – Nemcsak a hagyományos sárgarépa, krumpli, hagyma kerül a dobozokba, hanem a magyar konyhakultúrában kevésbé ismertek is: édeskömény, mángold, batáta, tavaly volt okra is. Ezt világszerte többen ismerik, mint az ízben hozzá hasonló paprikát – mondja László, aki leszögezi: nem vegetáriánusok. Ő például a mángoldos-húsos tekercsben bízik.

Van még egy fél állása, és tavaly kiderült, hogy ez szükséges is. Bár az év fordulója után a szerződött partnerek 95 százalékban ugyanazok maradtak, akik tavaly, tehát megéri folytatni, még néhány évnek el kell telnie ahhoz, hogy kiderüljön, tényleg teljes egészében el tudja-e tartani a családot a gazdaság. A cél természetesen ez lenne.

Olvasóink írták

 • 9. joy 2013. július 08. 08:16
  „Jó 5let, bár drága, ám attól függ, mi a kínálat, mit tartalmaz a heti kosár most, ősszel, decemberben, február végén?”
 • 8. bakosandras 2013. június 21. 14:16
  „Kiss László azt mondta, a Pipacs Tanya:
  http://biopipacstanya.hu/index.php?la=hu

  szintén foglalkozik ezzel.”
 • 7. Kerekes 2013. június 21. 12:56
  „Ez egyszerűen jó dolog. Örülök, hogy már nálunk is terjed. Szeged környékén van rajtuk kívül is más ilyen kezdeményezés?”
 • 6. bambinaXX 2013. június 21. 04:22
  „4! Tele növ.védőszerrel, előérlelővel, nagygazdaságból - olcsóbban is lehet.. Pláne egykori(?) gyarmatokról (É-Afrika).”
 • 5. lacipapa68 2013. június 20. 23:37
  „Ha egy csaladnak hetente eleg ilyen ellenertekü biozöldseg, akkor az nem sok, mivel a biogazdalkodas költsegesebb. Viszont csereben ott van a kivalo minösegü aru. Különben a cikkben mintha azt olvastam volna, hogy neha többen összefognak, hogy megvegyenek egy lada arut... Akkor mi a draga?”
 • 4. AN 2013. június 20. 19:56
  „Nekem kicsit soknak tűnik a heti 5 ezer forint zöldségre.”
 • 3. horvzsuzsi 2013. június 20. 18:37
  „És épp az a lényege, hogy megéri. talán nem az első évben (igényel befektetést), de a modell lényege pont a fenntarthatóság: a közösség annyit fizet a zöldségekért, amennyiért megéri a termelőnek megtermelni (tehát eltartja őt). Ez lehet egyébként az egyik buktatója: itthon nagyon árérzékenyek vagyunk, ezért esetleg fél a gazda elkérni annyit érte, amennyit kellene...”
 • 2. bakosandras 2013. június 20. 14:57
  „egy doboz ára 5000 forintra jön ki, és hetente van egy doboz.”
 • 1. kohana 2013. június 20. 13:07
  „Örültem volna, ha esik szó arról is, hogy ez nem egyedülálló kezdeményezés itthon. A leg"régebbi" közösségi mezőgazdaság elvén működő gazdaságok 4-5 évesek, és Budapest környékén jó pár található belőlük (5ről biztosan tudok, talán több is van).
  Maga a rendszer is tudd többféleképp működni, bár itthon ez a verzió, amit ők csinálnak az elterjedtebb, de van, ahol szövetkezeti módon működik.
  És épp az a lényege, hogy megéri. talán nem az első évben (igényel befektetést), de a modell lényege pont a fenntarthatóság: a közösség annyit fizet a zöldségekért, amennyiért megéri a termelőnek megtermelni (tehát eltartja őt). Ez lehet egyébként az egyik buktatója: itthon nagyon árérzékenyek vagyunk, ezért esetleg fél a gazda elkérni annyit érte, amennyit kellene...
  Az egyébként nem volt tiszta a cikkből, hogy heti vagy havi szinten kerül 5000 Ft-ba a láda?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

130 adag ebédet ért a bajnoki sál

Egy hévízi hotelbe kerül a győri kézilabdás lányok bajnoki sálja, amelyet Az Egy Ebéd Egy Esély Alapítvány javára árvereztünk el. Tovább olvasom