Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Kiköltöztetik a szegedi színészház lakóit

A Kelemen utcai színészház lakói hetek óta bizonytalanságban élnek, úgy tudják, a hónap végéig ki kell költözniük az épületből. A színháznak 26 szolgálati lakása marad, valószínűleg nem tud majd minden jogosultat megfelelően elhelyezni.
Mára teljesen lepukkant a színészházként emlegetett Kelemen utca 7. szám alatti műemlék épület. Az 1883-as építésű Burger-házban eddig szolgálati lakások voltak és a teátrum jegyirodája működött. A veszélyessé vált udvari függőfolyosót már évekkel ezelőtt alá kellett dúcolni, az ablaktokoknál néhol 2-3 centiméteres rések keletkeztek. Az évadzárón jelentették be: június végéig el kell hagyni a lakásokat.

– Egyelőre fogalmunk sincs, mikor és hova kell költöznünk. Felkészültünk rá, hogy bármikor mennünk kell. Félve jöttünk el három napra is – mondta tegnap Janik László színművész, akit Siófokon értünk el telefonon. – Tökéletes fejetlenség van, senki sem tud semmit. Mivel feleségemmel, Márkus Judittal mindketten a társulat tagjai vagyunk, és az első házasságomból született két gyermekem is gyakran nálunk vendégeskedik, garzonba nem mehetünk, minimum másfél-két szobás lakásra lenne szükségünk, amiért nem kérnek tőlünk gigantikus kauciót – hangsúlyozta Janik László. A népszerű színész azt mondta: ha nem sikerül megoldani a gondjukat, akkor Pestre költöznek, ott várják meg, amíg szólnak, hogy találtak számukra lakást. Beszéltünk olyan művésszel is, aki annyira méltatlannak tartja a helyzetet, hogy nyilatkozni sem kívánt, nem vár tovább a megoldásra, párjával inkább albérletet keres.

Jegyiroda a Stefánián

A színház jegyirodája a Kelemen utcából a teátrum művészbejárójával szemközti, Vörösmarty utcai épületbe költözhet – talán még az augusztusi bérletezés előtt. A direktor szerint a Kárász utcán olyan irgalmatlan bérleti díjat kellett volna fizetniük, amit nem tudtak vállalni.

– A Székely soron kap a színház felújított garzonlakásokat, ezeket tudjuk felajánlani kollégáinknak. Lesznek elhelyezési gondjaink, hiszen a korábbi negyven helyett 26 szolgálati lakásunk marad. Ebből négyet-ötöt a nálunk dolgozó vendégművészek számára kell fenntartanunk. Kevesebb lakással ugyan, de áttekinthetőbb, tisztább viszonyok alakulhatnak ki – állította Székhelyi József. A színház főigazgatója azt tanácsolja azoknak a kollégáinak, akiknek nem felelnek meg a garzonok, többen társulva próbáljanak meg lakást bérelni.

– A Kelemen utca mellett az Öthalom utcában és a Székely soron is vannak jelenleg színházi szolgálati lakások. A jövőben azért lesz kevesebb lakása a teátrumnak, mert a zenekarral együtt a szimfonikusok kezelésébe kerülnek a muzsikusok szolgálati lakásai is. A közgyűlési előterjesztés szerint július 1-jétől a Székely soron 10, az Öthalom utcában 16, azaz összesen 26 lakás kerül a színház kezelésébe, amely ezzel az állománnyal szabadon gazdálkodhat. Az Öthalom utcában nagyobb lakások is vannak, akinek nem felel meg a Székely sori garzon, azt ott is elhelyezhetik. A Kelemen utcai bérleményeket augusztus 1-jéig kell elhagyniuk a színház dolgozóinak – nyilatkozta Solymos László alpolgármester, aki azt is hozzátette: az eddigi színházi szolgálati lakások töredékében laktak művészek.

Szegeden a lakásrendelet szerint mindenkinek kell bérleti díjat és kauciót fizetnie, a színészlakásokban ezt nem mindenki tette meg. Több millió forint hátralék halmozódott fel, és az óvadékot senki nem fizette ki eddig, egyszerűen elhagyták a lakásokat.

A műemlék Burger-ház további sorsáról a közgyűlés dönt, információink szerint a város pályázat útján kívánja értékesíteni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elátkozott szegedi ingatlanok

Szegeden több olyan városi ingatlan is van, amit már évek óta nem sikerül az IKV-nak kiadni vagy… Tovább olvasom