Délmagyar logó

2017. 01. 22. vasárnap - Vince, Artúr -9°C | 0°C Még több cikk.

Kiköpik a legfinomabb borokat is

Szeged - Több mint 70 borász 134-féle nedűjét kóstolta végig tegnap a szegedi Novotel Hotelben rendezett borversenyen a 27 tagú zsűri. Kiderült: az ízlelés előtt nem tanácsos fogat mosni és édességet enni. Az ítészek szerint a megmérettetésen szereplő nedűk minősége évről évre egyre jobb. Ennek ellenére még a legfinomabb kortyokat is kiköpik.
– Még azokkal is előfordul, hogy néha becsiccsentenek egy zsűriztetés végére, akik nagyon jól bírják az alkoholt – árulta el Hajdú Edit. A kecskeméti Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet tudományos főmunkatársa az idei borfesztivál versenyén a zsűri egyik tagja. A megmérettetésre több mint 70 borász összesen 134 mintát küldött. Ezeket a 20 tagú szakmai bizottság és a 7 fős társadalmi zsűri értékelte tegnap a Novotelben. A társadalmi zsűri tagjai között ült – többek között – Szentgyörgyi Pál, Szeged gazdasági alpolgármestere, illetve Maráz Vilmosné, a Szegedi Ítélőtábla tanácsvezető bírója is, aki ezúttal a borokról mondott ítéletet.

A minták között 48 fehér, 15 rozé, 54 vörös és 17 tokaji borkülönlegesség szerepelt, de az ítészek nem kóstolták végig az összeset – egy emberre 32–34-féle bor jutott. – El lehet képzelni, mi történne, ha mindegyikből csak egy kortyot nyelnénk is le. Én mindig kiköpöm a mintát ízlelés után – jelentette ki Hajdú Edit. A zsűri lelkiismeretes tagjai felkészítik ízlelőbimbóikat a kóstolóra. Közvetlenül előtte például nem tanácsos fogat mosni, cigarettázni vagy kávét inni. Sőt az édességektől is tartózkodni kell.

Monyók József nyerte el a Szeged város bora díjat. Fotók: Segesvári Csaba
Monyók József nyerte el a Szeged város bora díjat.
Fotó: Segesvári Csaba

Ennyiféle nedű ízlelése után marad kedv „civilben" is bort fogyasztani? – Nem vagyok nagy borivó, de kóstoláskor dúskálok a „szépségekben" – válaszolta kérdésünkre a tudományos főmunkatárs. – Egy selymes száraz fehérbor vagy egy bársonyos vörösbor szép emlékeket hagy az emberben.

A borok megjelenését, illatát, zamatát figyelték az ítészek. A borverseny tegnap 10.30-tól 13.30-ig tartott. A zsűri tagjai pontozták még a nedűk színét, intenzitását és karakterét is. A díjakat 17 órakor adták át a Széchenyi téren. A város bora Monyók József 1996-os Tokaji Aszú eszenciája lett, a legszebb fehérbornak a Font Pincészet 2008-as Kunsági Cserszegi Fűszeresét választották, a vörösborok között pedig a Sauska Pincészet 2006-os Cuvée 7 Villánya lett a befutó. A legszebb desszertbor címét a Béla Borászat 2008-as Imrehegyi Nektárja nyerte el. Az ünnepségen négy pincészet kapott különdíjat.

Jó kezekbe kerültek a versenyző borok. Polgár Zoltán egy fehéret mustrál.
Jó kezekbe kerültek a versenyző borok. Polgár Zoltán egy fehéret mustrál.
Fotó: Segesvári Csaba

Konyári a bordóira esküszik

– Az idei borok klasszisokkal jobbak a tavalyiaknál – mondta Monyók József, aki tíz éve zsűritag. A termelő szerint a versenyen szereplő nedűk minősége évről évre felfelé ível. Egyetértett vele Bock József is, akitől megtudtuk: csak egy-két hibás borral találkoztak a zsűrizéskor. Az ítészek elnöki tisztét az idei év borásza, Konyári János kapta – először jár a szegedi borfesztiválon. – A boraim a korábbi években is szerepeltek az ünnepen, a Grand Café standján. Személyesen azonban eddig csak borkóstolókon jártam a Tisza-parti városban – hallottuk Konyáritól, aki elárulta: kedvence a francia bordói.

A delmagyar.hu a Széchenyi téren

A delmagyar.hu és a Rádió Plusz mindennap élő esti műsorral jelentkezik a 15. Szegedi Borfesztiválról, a város szívéből, a Széchenyi térről. Szerda este Juronics Tamás, a Szegedi Nemzeti Színház művészeti vezetője, Kossuth-díjas táncos-koreográfus-rendező és Pasztovszki Péter ingatlanszakértő lesz a vendégünk. Hallgassa a 100.2-t, vagy kövesse nyomon a delmagyar.hu online tudósítását! Kérdezze vendégeinket, és szóljon hozzá ön is a beszélgetéshez!

Olvasóink írták

 • 10. 195805 2012. június 04. 11:15
  „Jól is néznének ki a borkóstolók ha minden kortyot meginnának! Gratulálok a győztes bor gazdájának!!
  http://bit.ly/M1X8OM”
 • 9. Agáta 2009. május 21. 13:33
  „Óriási a borválaszték. Azonban elhibázott léppés, hogy tele rakták a teret szinpadokkal. A Borfesztivál közepén fülsüketítő nótázást kell hallgatni, az asztaloknál ülők csak ordítozva tudnak egymással beszélni. A két, középúton levő színpad között félúton viselhető el csak a zaj. Tegnap megpróbáltunk oldalsó részre ülni, a Sóhajok Hídjával egy vonalban. Ott meg a szokőkút elé tett kis színpadon orítozott egy lány egy szál gitárral, számunkra élvezhetetlen műsort adva. Már azon voltunk, hogy küldünk neki egy kis pénzt, 5 perc szünetér cserébe. Mivel étkeztünk és csak ott volt ülőhely, kénytelenek voltunk hallgatni a förtelmes nótázást, ill. időnként a fülünket befogni, annyira fülsüketítő volt. Egy Borfesztiválon az ember az italok kóstolgatásával és közben a baráti társasággal való beszélgetéssel múlatná az időt, ha hagynák. Így azonban menekülőre fogtuk és este többet nem islátogatunk ki.”
 • 8. Strat-n 2009. május 21. 08:34
  „Szerintem a legjobbak az ászok típusúak, azok közül is én személy szerint a világosabbakat szeretem. A Jászberényi úti Arany pl egészen kíváló. És ki se kell köpni, illik fogat mosni előtte, a csokit meg ki ne szeretné ha beállt mint a gerely. Különdíjat érdemel a Szögedi Ászok. Ha jól tudom a sörfeszten lehet bort kapni, ugye? Mert a borfeszten sört nem. És valljuk meg őszintén Május elsején se a munkát ünnepeljük, hanem a munka hiányát. Akkor?”
 • 7. KolomparBeyonce 2009. május 21. 00:32
  „en a tablettas pancsborokat szeretem, azok finomak, edesek jol be lehet toluk baszni es raadasul nagyon kedvezo arfekvesuek. Faj a fej masnap? kit erdekel, iszok ra megegyet oszt mar csak tavoli emlek.
  Ezek a szeplelku borkedvelok meg zuborgattyak meg ki is kopik a hujek, ahejett , figyelj, hogy lezuznanak egy 3-4 decit egyben, elinditananak 1 stopperorat es lemernek mennyi ido alatt utt be az agyba a dozis. Amelyik gyorsabban hat, az a jobb es kesz!”
 • 6. CID 2009. május 20. 23:24
  „cselac : Hogy miért kap minden évben díjat. Egyrészt jók a borai. Másrészt a nagy átlagnak jobban bejönnek a Tokaji borok, mint, egyéb tájegység kevésbé "édes" borai. Harmadrészt meg a Tokaji folyik még a csapból is, és abban nagyon ott vannak a Monyók pincészet termékei.”
 • 5. flexsnake 2009. május 20. 22:16
  „4. pereld, kell a pénz ;) Pereld a borkóstolókat is hogy kiköpik aztán a borászt is valami miatt majd a díjat is.
  Dőlne a pénz , ki a zsebedből :D”
 • 4. klj_54 2009. május 20. 21:35
  „Gratulálok a szerzőnek a címért!
  Ha termelő lennék, bizony beperelném valamilyen jogcímen.”
 • 3. flexsnake 2009. május 20. 18:30
  „2. szegeden is termelnek bort! El vagy te tévedve. Olyan finom borokat készítenek a pult alatt hogy na, van abban minden....”
 • 2. cselac 2009. május 20. 18:16
  „Ha már Szegeden nem termelnek bort...

  Monyók mi a bánatért kap minden évben valamilyen díjat??? Inkább ezt kérdezném...messze nem ilyen jók a borai, ahogy a standon szóló tuc-tuc zene, a két seggrészeg Monyók-gyerek és a pofádba fújt füst sem az igazi.

  Béla Zoli bora pedig tényleg szép, Fonték cserszegije szintén, Sauska 7-es cuvée-je az egyik legjobb vörösbor manapság. Egész korrektnek tűnik a végeredmény a fent említetten kívül.”
 • 1. flexsnake 2009. május 20. 17:21
  „Szeged város bora egy Tokaj-Hegyaljai.... :D Jó, tapsi tapsi hurrá hurrá! :D”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Döbbenet: fogtömés egy elhunyt kontójára

Szeged - Adategyeztetésre szólított fel idén áprilisban a dél-dunántúli OEP-igazgatóság egy 11 éve elhunyt szegedi nőt. Valaki ugyanis az ő taj számával kért fogászati ellátást. Tovább olvasom