Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Kiküldték a medencékből az embereket a kormányhivatal munkatársai

Szeged - Visszavonta a Partfürdő működési engedélyét a járási tiszti főorvos, mivel a medencéket nem az engedélyezett gyógyvízzel töltötték fel. A fürdőzőket csütörtök délután a kormányhivatal népegészségügyi főosztályvezetője küldte ki a medencékből, a vizet leresztették.
Ideiglenesen visszavonta az engedélyt, és megtiltotta a fürdőzést a szegedi Partfürdő medencéiben kedden Kovács Ferenc János járási tiszti főorvos – mondta el kérdésünkre Varga Márta. A Csongrád Megyei Kormányhivatal kommunikációs vezetője hozzátette: nem az üzemelési szabályzatban foglaltak szerint működött az intézmény. A járási hivatal népegészségügyi osztálya hétfőn értesült arról, hogy nem az engedélyezett gyógyvízzel vannak feltöltve a strand medencéi. Ez volt a feltétele a korábbi, működést engedélyező határozat kiadásának. Az üzemeltető, azaz a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nkft. így mentesült a kötelező vízforgató berendezések működtetése alól. Az engedélyező határozatban az szerepelt, hogy a Partfürdőn szezonális jelleggel üzemelő medencéket csak a Dóra és a Dóra2 kút gyógyvizével lehet feltölteni, és gyógyászati céllal kell üzemeltetni.

A vizsgálati eredmény és az üzemeltető írásbeli nyilatkozata igazolta, hogy nem a kijelölt gyógyvízzel, tehát nem az Országos Tisztiorvosi Hivatal határozatának megfelelően működteti a medencéket az üzemeltető.


Visszavonták az engedélyét, mégis üzemel a Partfürdő. Fotó: Karnok Csaba - GALÉRIA

A tiltás ellenére tegnap délután fürdőzőket láttunk a medencékben. Megkérdeztük Jávorszky Ivánt, az üzemeltető ügyvezető igazgatóját, ez hogyan lehetséges. Elmondta, úgy, hogy a sajtó hamarabb értesült a járási hivatal döntéséről, mint ők. – Csütörtökön kaptuk kézhez az erről szóló határozatot. Addig nem léptünk, amíg ez nem volt a kezünkben. Az ügyben már intézkedtem, pénteken már nem nyitunk ki – mondta az ügyvezető. Hozzátette, a medencék üzemeltetésére vonatkozó szabályzat módosításának engedélyeztetése a kormányhivatalnál folyamatban van, annak elbírálását követően azonnal újra kinyitnak.

Varga Márta ezzel kapcsolatban annyit mondott, a Partfürdő engedélyének visszavonásáról e-mailben értesítették az üzemeltetőt, ami hivatalos iratnak minősül, az üzemeltető azonban megvárta, amíg kézhez kapta a papírt. Ezek után nem sokkal a kommunikációs vezető arról értesítette lapunkkat, hogy a népegészségügyi főosztály vezetője, Bosnyákovits Tünde és munkatársa kiment a Partfürdőre, kitessékelte az embereket a medencékből, a vizet pedig elkezdték leengedni.


Visszavonták az engedélyét, mégis üzemel a Partfürdő. Fotó: Karnok Csaba - GALÉRIA

Egy hónapja nyitották meg


„A megújult Partfürdő szolgáltatásait az elmúlt 1 hónap alatt több mint 15 000 szegedi és Szegedre látogató vendég vette igénybe, ez az egyhavi adat nagyságrendekkel meghaladja a Partfürdő tavalyi egész éves látogatottságát. A növekedés jelentős része az újra megnyitott medencéknek is köszönhető. Az elmúlt időszakban a víz minőségét kétheti rendszerességgel az ÁNTSZ által akkreditált laborban vizsgálták, a nyitás óta eltelt időszakban fertőzés nem történt. A kormányhivatal a jelenlegi eljárásában sem fogalmazott meg fertőzésre utaló tényt" – áll Jávorszky Iván közleményében. Az üzemeltető Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nkft. vezetője azt is hangsúlyozta: az ülő- és a családi medencét az előírásoknak megfelelően 2, illetve 4 naponta leengedik, zsírtalanítják és fertőtlenítik.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két megyei is a legjobb falusi szálláshelyek között

A Magyar Turizmus Zrt. 25-ös listáján egy székkutasi és ruzsai szálláshely is szerepel. Tovább olvasom