Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Kiküldték az üzletből Ágnest vakvezető kutyája miatt

„Szeretném, ha figyelmesebbek lennének az emberek" – mondja a szegedi születésű, Nagy-Britanniában élő, most itthon nyaraló Oláh Ágnes. A látássérült nőt a napokban több szegedi bevásárlóközpontban érte kellemetlenség.
– Az Árkádban a Media Marktba szerettünk volna bemenni fénymásolni, de ahogy beléptem, odajött egy biztonsági őr, és közölte, hogy kutyával nem lehet – mesél Oláh Ágnes a néhány napja történt esetről.

– Mondtam, hogy ő vakvezető kutya, majd a táblára hívta fel a figyelmemet, amelyen feltüntették, hogy semmilyen állatot nem lehet behozni. Azt feleltem, ne haragudjon, de nem látok. Kitessékelt, hátat fordított, és onnantól kezdve nem szólt hozzám, szinte levegőnek nézett – foglalja össze a konfliktust a Szegeden született, Nagy-Britanniában élő nő, aki a nyarat a Tisza-parti városban tölti.

Egyebek mellett élelmiszerüzletbe és bevásárlóközpontba is bevihető a vakvezető kutya. Fotó: Frank Yvette
Egyebek mellett élelmiszerüzletbe és bevásárlóközpontba is bevihető a vakvezető kutya.
Fotó: Frank Yvette

„Sajnos a kialakult helyzeten legjobb akaratunk ellenére sem tudunk visszamenőlegesen javítani, a lefolytatott belső vizsgálat során azonban kiderült, hogy nem a Media Markt Szeged Kft. alkalmazottai hibáztak, hanem az üzlet területén biztonsági szolgálatot teljesítő cég alkalmazásában lévő kollégák részéről történt ez a vállalatunk számára is elfogadhatatlan, egyben minősíthetetlen magatartás" – közölte megkeresésünkre Sánta Károly, a Media Markt Szeged Kft. ügyvezető igazgatója. Azt ígérte, mindent elkövetnek, hogy a jövőben ne fordulhasson elő hasonló incidens.

Jogi háttér a segítő kutyákról

A Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesületénél érdeklődtünk a vakvezető kutyákra vonatkozó szabályokról. Megtudtuk: a Szociális és Munkaügyi Minisztérium 27/2009. számú rendelete írja le a segítő kutya alkalmazhatóságának szabályait. A segítő és vakvezető kutyákra információink szerint ugyanaz a jogszabály vonatkozik. A rendelet hosszan sorolja, mely intézményekben, szolgáltatóknál jogosult a gazda segítő kutyájával tartózkodni, a felsoroltak közt szerepel például a bevásárlóközpont, élelmiszerüzlet, piac, oktatási, közművelődési, szociális intézmény és a közfürdő.

 
Ágnes cukorbeteg, emiatt romlott meg a látása olyannyira, hogy már számos szemműtéten esett át. 2008 januárjában tudták annyira megmenteni külföldön a jobb szemét, hogy 30-40 százalékot lát, a bal szemére teljesen vak. Két éve kapta vakvezető kutyáját, Gabit, a négyéves golden retriever–labrador keveréket.

– A Napfény Parkban lévő Tesco Áruházból is kétszer ki akartak küldeni az elmúlt hetekben a kutyám miatt. Másodjára egy fiatal nővel keveredtünk szóváltásba, azt kérte, hogy ha legközelebb kutyával jövök be, keressek biztonsági őrt. Közelről kell látnom az emberek arcát ahhoz, hogy egyáltalán tudjam, férfi vagy nő áll velem szemben. Ha valaki gyengén látó, hogy tegyen különbséget egy eladó és egy biztonsági őr között? – kérdezi Ágnes.

Ezt a néhány esetet leszámítva nem panaszkodik a szegediekre, úgy gondolja, kifejezetten kedvesek a jegyellenőrök a tömegközlekedési járműveken, de az éttermekben, cukrászdákban és a fogorvosnál is mindig segítőkészen fogadják. Strandra egyelőre nem ment kedvenc négylábújával, de a hőséget nehezen tűrő Gabi is szívesen megmártózna a medencében.

– Azért szerettem volna, hogy nagyobb nyilvánosságot kapjon, ami velem történt, hogy ha valaki például Olaszországból vagy Franciaországból jön vakvezető kutyájával, ne érjék ugyanezek az inzultusok, figyelmesebbek legyenek az emberek – hangsúlyozza Ágnes, aki először utazott Szegedre a kutyájával együtt.

Nem látszott a megkülönböztető jelzés
A Tesco kommunikációs osztályánál szintén érdeklődtünk, hogyan fordultak elő a konfliktusok. „Áruházi munkatársaink találkoztak a vakvezető kutyával érkező nővel. Mivel a kutyán lévő megkülönböztető jelzés bizonyos szögből nem látszott, az egyik áruházi csoportvezetőnk odament a kedves vásárlóhoz, hogy ellenőrizze, milyen kutyával kíván bemenni az áruházba. Amint munkatársaink észrevették a megkülönböztető jelzést, tájékoztatták a vásárlót, hogy természetesen engedélyezik számára a kutya bevitelét az eladótérbe. Miután ezt vásárlónk láthatóan megértette, és barátságosan fogadta, a kutya kíséretében bevásárolt az áruházban. Áruházi munkatársaink a vásárlót nem küldték el, és nem utasították ki az áruházból" – reagálnak közleményükben, amelyben arra is kitérnek, hogy biztonsági munkatársaik külön képzésben részesülnek a segítő kutya kiképzésének, vizsgáztatásának és alkalmazhatóságának szabályairól.

Olvasóink írták

127 hozzászólás
 • 127. bánki 2012. augusztus 08. 08:52
  „Semmi sértőt nem írtam Apátfalváról, sőt aggódom !

  Kár ezért a rendezett szép községért !”
 • 126. tucat 2012. augusztus 07. 19:36
  „125. Apátfalvi**
  Se cigány, se képviselő? :O Megvan: akkor az isten által eredetileg kiválasztott nép, saját neméhez vonzódó gyermeke! Az se? :S Nem baj, előbb-utóbb csak találunk fogást a kegyelmed derekán is! Nemzeti sport ez nálunk, hisz tudja. ;) Egy kicsit ez a cikk is erről szól.
  Csak mellesleg: nem vagyok jó csapatjátékos a honi pályán, mert sajnos nekem az se okozna fejfájást, ha a fentiek közül minden egyszerre Önre illenék: a közbizalmat kiérdemlő, képviselővé választott, zsidó vallású, meleg cigány. Hogy hangzik? Nekem tetszik; lehet, hogy nem is rossz csapattárs, hanem egyenesen áruló vagyok? :$ :D Ha az, hát az, próbálok meglapulni az "igaz magyarok" között. :)

  "Offos" volt, bocsánat! De hátha a Modi vigyorogva mégis "enter"-rel jutalmazza. :D

  Jó pihenést!”
 • 125. Apátfalvi** 2012. augusztus 07. 17:59
  „Én is javaslom az apátfalvi kiruccanást, már csak azért is, hogy mindenki saját szemével lássa, hogy bánki apátfalviakat lejárató, selejtes hazugsága mennyire fals.

  A kilétemmel is mellélőttél, ne vagyok se cigány, se önkormányzati képviselő.”
 • 124. bánki 2012. augusztus 07. 11:47
  „122. vélemény 2012.08.06. 17:43

  Igen az ! Betegség !

  Mostanság dolgozom Apátfalván. A kilencvenes évek elején a lumpen proletárok csapatostul kiköltöztek Apátfalvára az eladott ,,tanácsi lakások" árán. Gondolták falun könnyebb az élet ! A túrót !

  Apátfalvi ** gondolom azonos azzal a cigány önkormányzati maflával aki osztja az észt rendszeresen - bár magánügy !

  Mindenesetre javaslom a nagyérdeműnek guruljanak végig a falun. Életerős roma gyerekek tiblábólnak fel-alá ! Öreg mamák ücsörögnek a ház előtt T A kertben a fű sem nő leszámítva a parlagfüvet.

  Ez a mentalitás tényleg betegség !

  Mi megépítjük a szennyvízcsatornát ők meg azt sem fizetik mit a vizet meg az áramot. -tisztelet a kivételnek és a ,,bennszülött őslakóknak" !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 123. Apátfalvi** 2012. augusztus 06. 20:10
  „2 nyomikám érvek helyett személyeskedik... :D

  Nem gond, én is csinálom, csak én érveket is rakok mellé... így viszont a ti válaszaitok nem érnek többet a szikkadt lósz*rnál... :D”
 • 122. vélemény 2012. augusztus 06. 17:43
  „121. bánki
  Apátfalvi** az valami betegség?”
 • 121. bánki 2012. augusztus 06. 17:05
  „Mellesleg a legszűkebb családomban van három gyerek, két kutya egy unoka, de ,,penetráns" vagy mi a manó ,,Apátfalvi" egy sem !”
 • 120. Apátfalvi** 2012. augusztus 06. 16:51
  „117.

  Nem hallottál még a ´penetráns gyűlölet´ kifejezésről...? Pedig felétek gyakran hallani... :´D”
 • 119. Apátfalvi** 2012. augusztus 06. 16:38
  „116.

  (fabatkát nem érő) vélemény, és arról mi az álláspontod, hogy pl. egyes sérült, beteg gyermekek állapotán állatterápiákkal igyekeznek javítani, amelyeknek fontos szereplője lehet a kutya is. nem tudom te hogy vagy vele, de én halálesetről még nem hallottam...”
 • 118. Apátfalvi** 2012. augusztus 06. 16:36
  „115.

  Sérült az nem vagyok és remélem te sem, mivel az előző hozzászólók egyike kifejtette már, hogy a kutya "húzza" a gazdáját, mivel szabad az út. A vakvezető kutyáknál ez így szokás.

  Azon felül egy sötét szemüveges nőt látok, akinek egy hámon tartott kutyája van, amelynek nem látszik a másik oldala. Én ezt látom.

  Amit a nyomorék bánki írt, egyáltalán nem biztos, hogy feltétlen szükségesek. De nem baj, rúgjátok még a magyar empátia szobrát, essetek neki nagykalapáccsal is! Én azért még próbálom azt propagálni, hogy a selejtes darabokat nem számítva a magyar egy empatikus, szeretetreméltó nép.”
 • 117. bánki 2012. augusztus 06. 16:32
  „113. Apátfalvi** 2012.08.06. 13:21
  Köszönöm ! Én voltam postás ! Köztudott az örök és antagonisztikus ellentét köztünk !
  A bejáratban egy vásárló látható és nem egy biztonsági őr!
  Hülye gyerek tudod mit jelent ? PENETRÁNS - mindent betöltő : = http://idegen-szavak.hu/penetr%C3%A1ns”
 • 116. vélemény 2012. augusztus 06. 14:44
  „114. Fri
  Úsztasd a gyerekeidet a kutyákkal egy medencében, (ha vannak) és otthon megteheted!
  A normális szülők ezt nem igénylik.”
 • 115. vélemény 2012. augusztus 06. 14:37
  „113. Apátfalvi**
  Meséld már el te mit látsz a fotón!
  Persze csak akkor, ha nem vagy sérült. :))”
 • 114. Fri 2012. augusztus 06. 14:29
  „Ennyi bunkó kutyagyűlölőt ! Sehol sem vagytok ehhez az állathoz képest, ezerszer többet ér nálatok !! Nem szoktam ilyen durva lenni, de az emberi primitévség ... lehangoló ! Tanulhatnátok tőle "emberséget" mert ti a béka feneke alatt vagytok !

  "Egy nemzet nagysága és erkölcsi fejlettsége híven tükröződik abban, ahogyan az állatokkal bánik." Mahatma Gandhi .."

  Hát Ti ezen nem javítotok !”
 • 113. Apátfalvi** 2012. augusztus 06. 13:21
  „Bánki egy megkeseredett, műveletlen vén senkiházi, nem kell vele foglalkozni. Direkt irkálja a méretes baromságait, hogy heccelje a közönséget.

  Műveletlensége leginkább penetráns gyűlölködéseiben és faji alapú uszításaiban szokott leginkább kiütközni.... Genetikai hulladék, nem vitás.”
 • 112. macs 2012. augusztus 06. 11:53
  „Mondja már meg valaki, mit vétet ez a szerencsétlen kutya nektek? Mire ez a gyűlölködés és vicsorgás?”
 • 111. vélemény 2012. augusztus 06. 10:01
  „"109. bánki
  Látom ezen a dögön sem szájkosár sem pediglen megkülönböztető jelzés nem található !"
  Elég agresszív jószág lehet. :((”
 • 110. vélemény 2012. augusztus 06. 09:58
  „108. Aranea
  A biztonsági őrnek titulált, sörrel teli szatyros terpeszben állókról mi a véleményed?
  A fény innenső oldaláról?”
 • 109. bánki 2012. augusztus 06. 09:33
  „Gyermekkoromba egy idős háborúban megsérült vak ember élt a közelünkben. A német juhász kutyán szájkosár és két hatalmas vöröskereszt jelzés volt.

  Senki nem zaklatta az öreget !

  Látom ezen a dögön sem szájkosár sem pediglen megkülönböztető jelzés nem található !”
 • 108. Aranea 2012. augusztus 06. 08:45
  „107. vélemény 2012.08.06. 07:43
  "A kutyát alig bírja visszafogni a gazdája."
  Úgy tűnik, nagyon okosnak hiszed magad, igazi előítéletzseni vagy. Felhomályosítalak: a vakvezető kutya azáltal segíti a gazdáját, hogy ha szabad az ember számára az út, akkor HÚZ!!!! Ajánlom figyelmedbe "A fény tulsó oldalán" című könyvet egy vak ember küzdelméről a magyarországi vakvezetőkutya-képzés elindítása és küzdelmes folytatása tárgyában. Nagyon tanulságos és egyben elkeserítő könyv.”
127 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Kereskedő (és válság) közben terjeszkedik a Naturtex

A Naturtex a textilipart külön is sújtó gazdasági válság közepette érte el azt, hogy termelése több mint duplájára nőtt - párnáinak, paplanjainak 80 százalékát exportálja. Tovább olvasom