Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Kilakoltatta az anyósát

Kilakoltatta az anyósát
Szeged- Elásnám magam, ha a saját anyámat kirakatnám - mondta Tóth Istvánné lánya a testvérének tegnap az asszony kilakoltatásánál. A családi viszály 2012-ben kezdődött, a végrehajtó tegnap rendőrökkel együtt szerezte vissza a vő lakását Szegeden, a Kereszttöltés utcában.
– Összepakoltam, mást nem tudok csinálni. Nem akarok a rendőrökkel hadakozni – mondta lapunknak Tóth Istvánné Mária, akit tegnap délelőtt a végrehajtók saját veje és lánya kérésére tettek az utcára.

A 62 éves rokkantnyugdíjas asszonnyal együtt vártuk a végrehajtót, közben a már kiürített lakásban elmesélte, 2010-ben 3,2 millió forintért eladta lányával közös IKV-bérleti jogát, a pénzen pedig megosztoztak. Mária úgy emlékszik, a lánya és veje felajánlották, költözzön a vő tulajdonában álló Kereszttöltés utcai panelba, erről szívességi lakáshasználati szerződést kötöttek.
 
Kilakoltatta az anyósát


– A szerződés szerint lakbért nem kértek, a rezsit kellett fizetni. 2012-ben a fiatalok azt közölték, hogy el kell hagynom a lakást. Addig rendesen fizettem a közüzemi díjakat a 62 ezer forintos nyugdíjamból – folytatta. Az asszony úgy emlékszik, a fiatalok arra hivatkozva rakták ki, hogy nem fizette a rezsit, de ezt tagadja.

Mivel Mária nem költözött ki, a családtagok perre mentek. Négy év után a Szegedi Járásbíróság igazat adott a lakástulajdonosnak, és kötelezte Tóth Istvánnét az ingatlan elhagyására. Visszamenőleg havi 31 ezer forint használati díj megfizetését is előírták az anyósnak.

Mária tegnap 10 óráig kapott haladékot a kiköltözésre. A pakolásban Magdi, a másik lánya segített. Miközben a végrehajtókra vártak, megérkezett a kilakoltatást kérő vő és felesége, Mária másik gyermeke is. A köszönést mellőző szóváltásban az édesanyjának segítő Magdi azt vágta testvére fejéhez: „Elásnám magam, ha a saját anyámat kirakatnám!"
 
Kilakoltatta az anyósát


A végrehajtók a rendőrökkel és Tóth Istvánnéval együtt mentek fel a hatodik emeleti lakáshoz. Mária előre elmondta, mindent kipakolt, a bútorszállítók perceken belül megérkeznek, önként elhagyja a lakást. Ennek láthatóan mindenki örült, senki sem akart botrányt. Az ingatlanon a kirendelt lakatos lecserélte a zárat, ez a kilakoltatással együtt jár.

A folyosón várakozva a végrehajtó és a végrehajtást kérő vő és felesége arról beszélgetett, hogy a sajtó mindig csak a történet szenzációs részét írja meg, az igazságra nem kíváncsi. Kaptunk az alkalmon, bemutatkoztunk, és megkérdeztük a házaspárt, hogyan jutottak idáig. Mária lánya azt mondta, nem akarnak nyilatkozni, a férje pedig a diktafont kifogásolta. Röviden azt válaszolta, minden benne van a jogerős bírósági ítéletben.

Máriától már az utcán elkértük az ítéletet. Ebben az szerepel, hogy Máriát 2012 júliusában kérték távozásra. A tanúvallomás szerint azért, mert a megváltozott anyagi helyzetük miatt tovább nem tudták a lakást ingyen az anyósnak kiadni. Valamint Mária a közüzemi díjakat rendszertelenül fizette. Ugyanez az ítélet azt is megállapította, Tóth Istvánné 2012 decemberétől nem fizette a közös költséget, adós maradt 1143 forint vízdíjjal. A bíróság 620 ezer forint visszamenőleges lakáshasználati díjat ítélt meg Mária lányának és férjének.
 
Kilakoltatta az anyósát– Nem tudom, hol alszom, nincs hová mennem – mondta búcsúzóul a tízemeletes ház előtt a kilakoltatott Tóth Istvánné.
Segítene Máriának?
– Ház körüli munkát is elvállalnék, besegítenék mindenben, hogy fedél legyen a fejem felett. Két éve próbálok szállást találni, sikertelenül. Egy teljes albérletet nem tudok fenntartani, egy szobával is beérném – mondta lapunknak a kilakoltatás után Tóth Istvánné. Ha ön segítene az asszonynak, jelentkezzen Csörög rovatunknál vagy a szerkesztoseg@delmagyar.hu címen. Mária elsősorban szegedi otthont keres.

Kép: Nem tudja, hová menjen az utcára rakott 62 éves rokkantnyugdíjas nő. Fotó: Segesvári Csaba
 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szobor-sztriptíz

Szobor-sztriptíz
Mondanám, hogy éppen szépítkezett a Glattfelder téren álló kecses, kalapos hölgy, amikor tegnap reggel elsétáltam mellette, de nem lenne igaz. Tovább olvasom