Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -1°C | 11°C Még több cikk.

Kilakoltatták Bartosékat - nem tudják, mihez kezdjenek

Szatymaz - Kilakoltattak tegnap egy szatymazi családot – a szívbeteg családfőt és 85 éves anyósát mentő szállította el, a feleséget előállították a rendőrök. Nem tudták kifizetni a bíróság által kiszabott pénzbüntetésüket. Házukat elárverezték, 5,6 millióért – becslésük szerint 16-ot ér. Csak egy romos tanyájuk maradt.
– Hova menjünk? Az utcára? Mi lesz velünk? – szakadt fel a zokogás a karosszékében ülő férfiból. Körülötte a vasalódeszkán ruhák, a szekrényen apró emlékek. Nem pakoltak össze a szatymazi Bartosék – pedig tegnap reggel kilakoltatták őket otthonukból.

Azt kérték: legyünk jelen, mutassuk be helyzetüket. – Édesanyám 85 éves, súlyos beteg. Férjem szívbeteg, infarktusa és három szívműtétje volt – mesélte Bartos Árpádné. 13 évvel ezelőtt kezdődött az ügy – a polgármesteri hivatal főkertésze volt évtizedekig, ám ekkor eljárás indult ellene. 2002-ben a Csongrád Megyei Bíróság 2 év felfüggesztett börtönre és 520 ezer forint pénzbüntetésre ítélte, jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt. Ártatlannak vallja magát, azt mondja: mások miatt került ebbe a helyzetbe. Ezt azonban nem tudta bizonyítani.

A kamatokkal együtt mintegy másfél milliós büntetést nem tudták kifizetni. Ezért idén januárban elárverezték 200 négyzetméteres családi házukat, amelyet Ottlakáné Kulcsár Erzsébet ingatlanszakértő 16 millió 200 ezer forint értékűre becsült. Végül 5 millió 600 ezerért kelt el. Heidrich Gábor önálló bírósági végrehajtó úgy tájékoztatta őket: ebből a családnak minden költség megfizetése után nagyjából 1 millió 800 ezer forintja marad.

Kilakoltatták Bartosékat. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

– A guantánamói foglyokhoz hasonló lelki terrort éltünk meg 13 év alatt. A köztársasági elnök úr előtt lemondtunk állampolgárságunkról. Négy gyermekem van, huszonévesek. Hárman még velünk élnek. Nagyfiunk másfél szobás panelban él 3 gyermekével. Nem volt pénzünk, amiből fizethettünk volna – mondja a nő. Tanyájuk és Lada autójuk az értékbecslés szerint erre együtt sem elegendő.

– Elérkezett az időpont, amikor el kellene menni – mondta a megjelent bírósági végrehajtó, aki négy rendőrrel, költöztetőkkel és egy lakatossal érkezett. Az utcából több szomszéd is figyelte, mi történik. Kinn a hivatalos személyek, belül a háziak. A kiskapun százszor ment ki, százszor jött be Bartosné – de a láncos zárat mindig beakasztotta.

Decembertől márciusig tilos

A hatályos törvény szerint december 1. és a következő év márciusának első napja között senkit sem szabad kilakoltatni – kivéve az önkényes lakásfoglalókat és a rendbírság fizetésére kötelezetteket. Bartosék végzése szeptember 30-án keletkezett. Három éve éppen Heidrich Gábor mutatta be lapunknak a bírósági végrehajtók munkáját. Elmondta: csak jogerős bírósági ítélet vagy lejárt hatályú közjegyzői okirat alapján kezdhetik meg tevékenységüket. Tapasztalatai szerint egy árverésre bocsátott ingatlan általában a kikiáltási árnál jóval alacsonyabban kel el.

– Tartóztassanak le, de ne tegyék ezt velünk! – kiabálta, elállva a bejáratot. Összeölelkezve sírt férjével az udvaron. Miután a végrehajtó bemutatta a rendőröknek a bíróság jogerős végzését, elindult az intézkedés: kinyitották a nagykaput.

Beléptek – innentől hivatalosan nem Bartoséké a családi ház. Nekünk is távoznunk kellett – csak az utcáról hallottuk a felszólítást: „irataikat, gyógyszereiket, személyes tárgyaikat, szükséges ruhaneműiket vigyék magukkal". Majd az egyre kétségbeesettebb kiabálást, átkozódást.

Közben a település jegyzője, Mákos Istvánné megérkezett a főügyész levelével: az idős nőt azonnal el lehet helyezni egy szociális otthonban. Kisvártatva mentő jött – Bartos Árpád a mentősök segítségével ült be. A 85 éves asszonyt is kihozták. Szegedre szállították őket. A helyszínen maradt Bartosnét a rendőrök előállították, mert ellenállt. Hátrakulcsolt kézzel ült a rendőrautóba. A szegedi kapitányságra vitték.

A család holmijai a melléképületbe kerültek, a végrehajtó lezárta, lepecsételte az ajtót. Egy későbbi, előre megbeszélt időpontban elvihetik az ingóságokat. Csak Bartosné öccse, az 57 éves Gyula, valamint fiuk, Gábor maradt a helyszínen. Azt hallottuk: a tanyára mennek, bár az rossz állapotban van, romos. A jegyző megígérte: segítenek rendbe hozni. Zsömleszínű kutyájuk még szabadon szaladgált ki-be a kapu alatti résen.

Olvasóink írták

335 hozzászólás
 • 335. Laserdance 2009. december 25. 10:34
  „Igazán nem akarok okoskodni, de nem lett volna egyszerűbb 2002-ben kifizetni az 520 ezer forintot, mint ebbe a hercehurcába belemenni?
  Vagy ha akkor nem, akkor legalább később saját kezűleg eladni a házat, hogy ne a bank adja el a valódi érték negyedéért?”
 • 334. Igazságnak 2009. december 11. 12:58
  „Tisztelt Hozzászólók!

  A mai napon jutottam internethez ezért kissé elkésve tudok reagálni a hozzászólásokhoz. Bartos Árpádné vagyok. Előzetesen megkívánom erősíteni, hogy soha semmilyen bűncselekményt nem követtem el, milliárdos vállalkozók a Szegedi, Sándorfalvi, Szatymazi körökben ismert M. Sándor és könyvelője V. Zoltán bűncselekményeit rámterhelve ártatlanul ítélt el a Csongrád Megyei Bíróság 2002. 11. 19. napján. Perdöntő és ítéleti okiratokat peranyagból kilopkodásra került sor, és a büntetőeljárás menetében terhelti okiratokat hamisítottak meg amelynek tényét a Csongrád Megyei Bíróság Elnöke a Csongrád Megyei Főügyész hivatalos okiratban foglalva ismerte el. A bírósági perben kirendelt igazságügyi írásszakértő a bűncselekmény elkövetése alól teljesen kizárt, továbbá M. Sándort és V. Zoltán bűncselekményét erősítette meg.

  A Magyar Köztársaság Igazságszolgáltatása jogvédő ügyészségi, ítélkező hatalommal felruházott bírósági szerveivel szemben, karhatalmi erőszak miatt a rendelkezésemre álló törvényi kereteken belül nemzeti és nemzetközi emberi jogi bizottsági, törvényszéki eljárásokat kezdeményeztem. Kilakoltatásunkat megelőző napokban a Csongrád Megyei Bíróság Elnöke soron kívüli perújítói eljárást rendelt el végrehajtási eljárás, karhatalommal történő kilakoltatásunk miatt.

  Rövid időn belül a napilapokban, remélhetőleg a Délmagyarország napilapban is megfog jelenni tényfeltáró riport amelynek segítségével a rendelkezésemre álló hivatalos okiratok teljes közlésével a nagy nyilvánosság előtt is bizonyítottá válik, 14 éven keresztül a Magyar Köztársaság Igazságszolgáltatása jogvédő ügyészsége által gyakorolt kegyetlen, embertelen, megalázó elbánásunk, az ítélkezőhatalommal felruházott bíróság öncélú, önérdekű, belsőbefolyású eljárása és az a rendkívül elszánt küzdelmünk és jogszerű harcunk amellyel a törvényhez való érvényesülésünkért vívjuk kűzdelmünket. Ha feladjuk a törvényhez való érvényesülésüket a Magyar Köztársaság demokratikus jogállam követelményéből fakadó jogbiztosághoz való jogainkhoz, az emberi élethez, az emberi méltósághoz való alapvető jogainkat veszítjük el és mindazon emberi értékeket amelyektől milliárdos vállalkozók bűncselekményeinek rámterhelésével megfosztottak családtagjaimmal együtt. Ezen elszánt igazságszolgáltatással szembeni harcunk megfékezésére retorikus, jogterrorisztikus eljárásokat eszközölve következett be kilakoltatásunk.

  Ha a világ bármely szegletében fogunk élni tekintettel arra, hogy a ránkirányuló élet és emberiségellenes bűncselekmények miatt a Legfelsőbb Bíróság előtt a Magyar Köztársaság területéről kimentésünket kértük, életünk végéig harcolni fogunk a Magyar Köztársaság Igazságszolgáltatása, karhatalmi rendőrsége, jogvédő ügyészsége, ítélkezőhatalommal felruházott bírósága által az emberi méltóságot vagyoni különbségtétellel osztogatott eljárásai ellen. Soha nem fogunk csendben maradni a magunk, családtagjaink, az emberek emberi méltóságában megaláztatását látjuk.

  Tisztelettel köszönjük mindazoknak akik osztoztak ismeretlenül is tragikus sorsunkban. Azon hozzászólóknak akik negatív jelet küldtek, kérem szíves megértésüket és támogatásukat a büntetőbírósági és végrehajtási eljárások nyilvánosság elé tárásáig.

  Remélhetőleg hamarosan találkozunk a média jóvoltából mindazon hozzászóló gondolatok megnyugtató válaszát közölve. Megköszönve hozzászólásukat, maradok tisztelettel.

  Bartos Árpádné sk.”
 • 333. uborka 2009. december 01. 17:43
  „hát ez milyen állam????? szar szemét olyan mint az államfőink.persze a lakás az ki lett valakinek szemelve valamelyik komcsi vagy besugónak. innen menekülni kell vagy kiállnimár végre és világgá zavarni ebben a rendszerben az összes politikust.egy tök faluba ilyet?????????????????????és még a rendőr büszkén kiséri!!!!!meg áll az ész taknyos rendőre?????????az anyja lehetne és büszke, ez igen.csürhe banda..”
 • 332. peca3 2009. november 30. 18:52
  „333! :)”
 • 331. valakiiii 2009. november 27. 21:19
  „a büdös szemét cigányoknak meg mindent megadnak!!!!!! kurva mszp-s ország!!!!”
 • 330. amata 2009. november 27. 11:49
  „323!

  Milyen jogon engeded meg magadnak, hogy általánosítva minden embert lenézz?”
 • 329. bjela1980 2009. november 27. 11:32
  „Így megbolygatni egy családot! Hát ezt az állatokkal sem teszik ( a másik állat főleg, de talán az ember igen...)..”
 • 328. nike8 2009. november 26. 17:37
  „<moderálva sértő> Kimi neked csak annyit nincs nálatok valami olyasmi h a bírósági ügyekről nem beszélhetsz????ezt minek hívják?????csak egy kérdés!mert olyan kis tudatlan vagyok!!!:D”
 • 327. abri47 2009. november 26. 16:18
  „325. comet
  ki kell kényszeríteni, oké. hogy van a mondás? gyáva népnek nincs hazája.
  érdekelne a véleményed: ha Vona Gábor és pártja nagy fölénnyel nyerne a jövő évi választáson, akkor kik lennének a kormányának tagjai.”
 • 326. kimi.raikkonen 2009. november 26. 15:30
  „Kedves Peca3 és Spiderman! Köszönöm, igazatok van. :-)”
 • 325. .suhym. 2009. november 26. 14:54
  „320. hozzászólás beretta 2009.11.26. 11:53
  "...sőt ha jók az infóim, akkor kérték az országból kitelepülésüket is."

  Valami nagy tévedésben vagy, ezt NEM kell kérni!
  Oda utazol/telepedsz le ahova akarsz, amennyiben a kiválasztott ország befogad.”
 • 324. comet 2009. november 26. 13:47
  „298 - beretta- mivel nem egy esetről tudok, ahol ártatlan embereket hurcoltak meg, vagy kártéríttettek olyanért amiért nem lehetett volna, ezért írtam zárójelbe hogy "tegyük fel tényleg".
  Magyarország népessége fogyóban van, a betelepülők száma ugyanakkor meghaladja a kivándorlók számát.
  A lakosságnak össze kell fogni, mert a jelenlegi politikai vezetés nemzetellenes, és nem lehet tudni hogy mi a végső céljuk. Ki kell kényszeríteni a jogállamiság megvalósítását és hogy a politikusok felelősségre vonhatók legyenek. Jelenleg a magyar miniszterelnök személyéről nem a magyar nép dönt, hanem a Wall street és Brüsszel. (Orbán is az ő emberük) Jogunk van tudni mi a céljuk az országgal és az itt lakó néppel, jogunk van tudni, hogy miért támogatnak szélhámos politikusokat.”
 • 323. peca3 2009. november 26. 13:43
  „Úgy ahogy mondod póki! :)”
 • 322. spiderman 2009. november 26. 13:32
  „Kimi! Hagyd az egészet a fenébe! Ezt a sok, szociálisan érzékeny, de amúgy tudatlan, és még jogérzékkel sem rendelkező embert lehetetlen meggyőzni! Holnapra elfelejtik az egészet, és majd ha nekik tartozik valaki a halálbüntetés visszaállítását követelik!”
 • 321. bélás 2009. november 26. 13:20
  „tesszük amit tenni kell”
 • 320. kimi.raikkonen 2009. november 26. 12:28
  „Kedves Beretta! Ahhoz képest, hogy állításod szerint nem értesz a joghoz, egészen jól meg tudod ítélni, hogy az adós kapni fog kártérítést. Szvsz max. az eljárás elhúzódás miatt számíthat pénzre, más okból nem, mert az eljárás egyébként rendben és törvényszerűen történt. Kérdés mennyire fogják figyelembe venni ennek során az adós magatartását. Majd kiderül. S jók az infóid, kérték a kitelepedésüket, aminek semmi akadálya nincs, ugyanis az Európai Unióban mindenkit megillet a szabad mozgás joga, így oda utazhatnak, ahová csak akarnak. Saját állampolgárát nem fogja egyik ország sem kitoloncolni, az állampolgárságról pedig másik állampolgárság megszerzése nélkül igen nehéz lemondani. Viszont "igen csekély" összegű pénzt kértek a lelépésért cserébe, ami még Nyugat-Európában is jó pár évtizedig megoldotta volna a család megélhetését.”
 • 319. beretta 2009. november 26. 11:53
  „300 spiderman: kért, és kapni is fog nem is keveset, sőt ha jók az infóim, akkor kérték az országból kitelepülésüket is. A papírokat leadta, most a tárgyalást várja.
  301 CID: Szeged Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalánál, anno nem ez volt asszem a neve, de nem is fontos!
  baltazar: nem volt ügyvédje, saját magát védte végig. Most rendeltek ki egyet, mivel Hágaihoz nem lehet más módon. Én nem értek a joghoz, és igazán nem is szeretnék. De én úgy gondoltam, hogy az igazság itt van. Sajnos odaát van !”
 • 318. csakhogy 2009. november 26. 11:44
  „316. emlékszem az ügyedre nem egészen így volt”
 • 317. fogyasztó 2009. november 26. 10:42
  „Ezt a folyamatot meg kell tudni állítania a magyar lakosságnak. Szégyen, hogy karhatalom ebben közremüködik!

  Szétnéztem, történik-e valami a sorstársaikért, a nehéz helyezetbe került családokért ebben az érzéketlen országban!

  Nézzétek meg és csatlakozzatok az aláírókhoz, mert együtt talán sikerül valami eredményt elérni!

  Az Európai Bizottság nyilvántartott magyarországi érdekérvényesítő szakpolitikusa Országbíró Zoltán három hatástalan törvény után két parlamenti bizottság és neves, meghatározó politikusok elé tette le a civilek, jogászok, fogyasztóvédők tapasztalatainak summázatát.

  Nyár óta megduplázódott a kilakoltatottak száma, Tavaly többen haltak meg fagyhalálban, minta félt influenza járványban.


  Magyarországon a megindult aláírások bejegyzései jelzik - Itt érző szívű és magyar emberek laknak, itt ebben az országban.

  Gondoljon hitellel vergödő szomszédjára, már rezsit sem fizetni képes távoli ismerősére és nézze meg a magyarok összefogás az elesett és megtévesztett magyar állampolgárokért Petícióját a törvényesség jegyében.

  Erősítsük meg a parlamentet, hogy a kisemberről is szülessen törvény!  PETÍCIÓ és ALÁÍRÁS LEHETŐSÉGE!

  Kattintson ide és olvassa el a petíciót, csatlakozzon aláírásával

  a kilakoltatások és árverezések elleni jogszabálymódosításért!

  http://www.civilmedia.hu/index.php?p=news&act=show&cid=5216&sub_act=add
  (Ezt másold be a keresődbe!)”
 • 316. tulipant 2009. november 26. 10:39
  „Nem ertem hogy miert kell egy egesz csaladot hajlektalanna tenni? Ha nincs penze kifizetni, akkor miert nem ultetik le arra ket evre inkabb? Igy is annyi a hajlektalan az orszagban minek a szamukat meg novelni? Na es az is rohejes hogy elveszik a hazukat mikor 520 ezer forintrol van csak szo.”
335 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegednek népe, nemzetem büszkesége

A sorozat újabb részében az 1848-as forradalom és szabadságharc korába kalauzoljuk az olvasót. Tovább olvasom