Délmagyar logó

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 1°C | 8°C Még több cikk.

Kilenc éve nem tudják visszaköttetni az áramot

Kilenc éve nem tudják visszaköttetni az áramot
Kübekháza - Kilenc éve él áram nélkül Ganyi Norbertné és beteg férje. A kübekházi családnál 19 ezer forintos tartozás miatt kötötték ki a szolgáltatást annak idején. Engedélyük már van, tartozásuk nincs, ügyük mégis áll.
– Ott kezdődött a baj, hogy kiadtuk a házat, amíg mi Zsombón laktunk egy ottani idénymunka miatt – kezdte kálváriájuk történetét Ganyi Norbertné Horváth Edit. A lakó adósságot halmozott fel, így mire visszaköltöztek a házba, az már le volt vágva az áramot adó fővezetékről.

– Tizenkilencezer forintról volt szó, ki is fizettük – mesélte az asszony. Azt gondolta, ezzel meg is oldódik ügyük, nem sejtette, hogy még 9 évvel később is gyertyafény mellett beszélgetnek majd velünk a történtekről.

A szolgáltató először arra kötelezte a házaspárt, hogy húzassák át a teljes házban a kábeleket, csak akkor kapcsolják rá újra a hálózatra. Ők ezt anyagilag nem tudták vállalni, de találtak egy jogi kiskaput, erre hivatkozva pedig újbóli kérelmet nyújtottak be a visszakapcsolásra. Ekkor viszont azt a tájékoztatást kapták, mivel veszélyes a légkábel, csak föld alatti vezetékkel lehet megoldani a rákötést.

– Megkérdeztem, munkadíj nélkül is 293 ezer forintba került volna ez a megoldás. Nem beszélve arról, hogy a többi szolgáltatótól is engedélyt kellett volna kérni a földmunkákhoz – mesélte az asszony, aki nem is értette: ha a faluban mindenhol légkábellel vezetik az áramot, miért pont az ő romos tanyaépületükbe kell a föld alatt bevinni a vezetéket.

– Azt mondták, ez az új törvény. Én viszont azt mondom, ha itt elkezdenek árkolni, beledől ez az egész ház, és akkor már mindegy, van-e benne áram – vette át a szót Ganyi Norbert. Az ő életét különösen megkeseríti ez a helyzet, hiszen súlyos beteg, napjai nagy részét ágyban tölti. – Nemrégiben a mentők láttak el itthon egy ájulás után. Gyertyafényben kellett vénát szúrniuk – mesélte.

A család a méltatlan helyzet miatt már a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatalnál is panaszt tett, ahonnan arról tájékoztatták őket: ha a polgármester engedélyezi a légkábeles megoldást, ezzel a módszerrel is visszaköttethetik házukat az áramszolgáltató rendszerbe. Ezt az engedélyt 2015 nyarán meg is kapták, amelyet postáztak a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatalnak. Azóta várják a választ.

Ganyiék tehát kilenc éve leveleznek a hivatallal annak érdekében, hogy újra legyen áram romos kis házukban. Engedélyük már van, tartozásuk nincs, ügyük mégis áll, és úgy érzik, tehetetlenek. Közben pedig 24 ezer forintjukból megpróbálnak boldogulni. Ha tudnak, elemet vesznek fejlámpáikba, hogy éjszaka ki tudjanak menni a mosdóba, az asszony pedig tükröket tesz a gyertyák mögé, hogy nagyobb fényt adjanak. Kettőnél többet ugyanis nem tudnak égetni – ez is drága nekik. Holmijaikat az asszony kézzel mossa, a vasalót pedig a sparherten melegíti fel.

Az ügyben megkerestük a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal sajtóosztályát. Érdeklődtünk, mi áll az ügy hátterében, és miért kell éveket várni a hivatali ügyintézésre. Azt ígérték, utánanéznek az ügynek, tájékoztatást későbbre ígértek.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A faember négy éven át háborúzott

A faember négy éven át háborúzott
Az első világháború legelejétől egészen a végéig szolgált az orosz fronton Balogh Tibor. Kisfia kérésére vetette papírra a legvéresebb küzdelmekről szóló emlékeit. Tovább olvasom