Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

Kilenc gyermeke van - egyik sem a sajátja

Csongrád megye - Nevelőszülőket toboroz a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Intézmény. Bár megyénkben az országosnál jobb a helyzet, még mindig sok állami gondoskodásban élő fiatalnak nem adatik meg a lehetőség, hogy családi közegben nevelkedjen. Pedig akadnak elhivatott nevelőszülők: van, aki egyedülállóként is kilenc gyereket vett magához.
Reggeltől estig gyerekzsivajtól hangos Kolompár László otthona. Kilenc kicsiről gondoskodik – egyik sem a sajátja. A férfi hivatásos nevelőszülő. Arra tette fel az életét, hogy olyan gyerekeken segítsen, akiknek nem adatott meg a szerető család.

– Gyertek reggelizni – invitált be otthonába bennünket szombat reggel. Az asztal körül kicsik és nagyok, felnőttek és gyerekek ültek, sonkás tükörtojást ettek. Hogy ki kivel van, hosszas magyarázás után is nehéz volt rajta kiigazodni, hiszen a családfő otthona nyitott. Saját családtagjai éppúgy jönnek-mennek itt, mint nevelt gyermekei és azok vér szerinti szülei. Sőt: a szomszéd gyerekek is gyakran töltik itt idejüket. – Volt, hogy nekem sem tűnt fel: kettővel több szájat etetek éppen, pedig szőke, kék szeműek voltak. Ebből is látszik, hogy nekem mindegy: a gyerek az gyerek.

Fotó: Schmidt Andrea
Fotó: Schmidt Andrea


A Csongrád Megyei Cigány Önkormányzat elnöke a hivatásos nevelőszülők közül is kiemelkedik elhivatottságával. Maga is állami gondozott volt, és bár egyedülálló, több mint 10 éve folyamatosan fogad be családjába olyan gyerekeket, akik nem élhetnek szüleikkel. Azt mondja, kilenc gyerekkel sem sokkal nehezebb, mint eggyel, hiszen a nagy neveli a kicsit, a kicsi meg a nagyot.

– Itt úgy élhetnek, mint a saját családjukban, nem csoda, ha azok is visszajárnak hozzánk, akik már kirepültek. Három gyerekem már saját családot alapított, kettő pedig épp a napokban kerülhet vissza saját szüleihez. Nehéz ilyenkor elengedni őket, de egy nevelőszülőnek erre is fel kell készülnie.

A legkisebb családtag mindössze másfél éves, a legnagyobb 23. Bár két testvérpár is van a csapatban, szemlátomást minden gyerek összetart. Nem véletlen: Kolompár László igyekszik mindent együtt csinálni velük – a vásárlástól a mosásig. – Az előítéletekkel viszont komolyan meg kell küzdenünk – mesélte. – Az elején voltak például problémák, amikor bementünk így egy bevásárlóközpontba. De mostanra ismernek bennünket.

Ma indul az Ágota-tábor

Az állami gondoskodásban élő gyerekek minden évben együtt táboroznak. Az Ágota-tábor ma nyitja meg kapuit 19 megye 180 gyereke előtt. A József Attila Általános Iskola épületében 10 napot töltenek együtt sportprogramokkal vetélkedőkkel, strandolással, kirándulással. Az önfeledt szórakozás mellett azonban csapatépítésen és szociálterápiás foglalkozásokon is részt vesznek, vagyis nemcsak jól érzik magukat, de közben tanulnak is.

Az iskolában is meglehetősen nagy hátránnyal indulnak a gyerekek, hiszen nem elég, hogy állami gondozottak, még cigányok is. Ennek ellenére mindannyian jó tanulók, egyikük országos versenyt nyert fogalmazásával, amelyet a példaképéről írt – természetesen Lászlóról.

– Nagyon nagy segítség nekem, hogy a gyerekeimet magához vette, mielőtt intézetbe vitték volna őket – mesélte Emese, aki épp három fiához érkezett látogatóba. – Itt mindenük megvan, én pedig mindennap láthatom őket. Én sajnos nem tudnék ilyen körülményeket teremteni nekik.

A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Intézmény folyamatosan keresi a nevelőszülőket. Újsághirdetést adnak fel, rendezvényeket szerveznek, mert úgy tapasztalják, hogy nincs információjuk a családoknak a gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalokról. – Nagy hangsúlyt fektetünk a nevelőszülői hivatásra, hiszen a családba fogadás optimálisabb környezetet biztosít, mint az intézmények. Bár az országos aránynál nálunk jobb a helyzet, amíg az érintett gyerekek közül van, aki az intézményi ellátórendszerben él, a helyzet nem nevezhető ideálisnak – fogalmazott Kothencz János igazgató. Jelenleg 240 nevelőszülő segíti munkájukat, náluk összesen 350 fiatal él. Hatvannyolcan azonban még mindig intézményben nevelkednek, családi közeg nélkül.

A nevelőszülőség hivatás, amelyet a Szent Ágotánál komolyan is vesznek. – Lassan bővítjük a hálózatot, mert komoly alkalmassági kritériumokat támasztunk a jelentkezők elé. Ebbe a megfelelő életkörülmények, az erkölcsi tisztesség és a támogató hozzáállás éppúgy beletartozik, mint az a pszichés erő, amivel rendelkezni kell ahhoz, hogy egy évekig velük élő gyereket el tudjanak engedni. Hiszen a végső cél az állami gondoskodásban élő gyerekek esetében mégis csak az hogy saját családjukba tudjuk őket visszahelyezni. Amíg azonban ez nem lehetséges, olyan körülményeket tudjunk nekik biztosítani, amely garantálja egészséges fejlődésüket.

Olvasóink írták

65 hozzászólás
 • 65. tiborne691002@freemail.hu 2012. november 08. 20:03
  „Én szeretnék egy gyermeket nevelö szülöként felnevelni”
 • 64. tiborne691002@freemail.hu 2012. november 08. 19:47
  „Én szeretnék egy vagy két gyermeket nevelöszülöként felnevelni ha van esély rá akkor kérem hogy erre az imélcimre irjon tiborne691002@freemail.hu ra”
 • 63. bánki 2012. július 26. 00:20
  „Hát erről beszélek !

  A ,,kisebbség" gyereket csinál az állam meg felneveli !

  A Q-va életbe ! Nálam ennyi jövedelem nem jut egy gyerekre !

  Na akkor ki a hátrányos ?”
 • 62. vélemény 2012. július 24. 22:18
  „A havi nettó 700 ezerből, amit a 9 többszörösen hátrányos helyzetű után kap hónap végére marad valamennyi?”
 • 61. papika56 2012. július 24. 21:11
  „T. 60.
  Olvasd el a cikket még egyszer.
  Ez a jó ember a : Csongrád Megyei Cigány Önkorm .Elnöke !
  Milliók mennek át a kezén. --zsebbe. biztosan csurran--cseppen pár ft.
  lásd : kolompár o. ellopott : többtíz millát ! v. ajtai É. Hmvhely --7 milliót lopott --ők is CÖK: vezetői voltak. Mind kapott büntit .”
 • 60. vélemény 2012. július 24. 18:51
  „Ha akart sem tudott volna ennyi gyerek mellett dolgozni menni, más jövedelemhez jutni. Az elmúlt 10 évben ezt csinálta. Vagy volt más jövedelme?
  A nagy ház a faragott bútor, és az autó árát még állami gondozottként kuporgatta össze?”
 • 59. jambrik 2012. július 24. 18:12
  „A legtöbb becsületesen neveli a valóban nehzen kezelhető gyerekeket, ami áldozat. De olyan is előfordult, hogy a gyerekek után kapott pénzből jobban éltek, alacsony jövedelmű emberek lévén, a saját fiúnak is jutott Suzuki belőle!! Ezt kellene belőle kiszűrni!!!”
 • 58. tomidzsí 2012. július 24. 15:02
  „A sok hozzászóláshoz csak annyit, hogy a nevelőszülőség lehetősége bárki előtt nyitva áll. Az is tévhit, hogy csak cigány gyerekeket lehet kapni, azaz hogy csak őket taszítja ki, ilyen vagy olyan okból a családja. Nem. Van sok fehér gyermek is.

  Viszont sok nevelőszülő, aki csak a pénzért jön, azt hiszi, hogy majd kedves, rendes szőke kisfiúkat és kislányokat fog kapni, cégvezető papával és mamával, vagy maximum 3 éves koráig kell őket nevelni. Hát nem. Sokszor bizony ezek lelkileg megsebzett, sérült gyermekek, nem egyszer családon belüli bűncselekmények áldozatai. Olyanok, akiknek a bizalmát nem 1-2 nap visszanyerni a világ felé. A nevelőszülőnek sokszor meg kell tanítania nekik, hogy attól ők ugyanolyan szeretetre méltóak, hogy a családnak éppen nem kellettek.

  Továbbá a nevelőszülőnek minden (vagyis a legtöbb) esetben a szülőkkel is együtt kell működni, ami nem egyszerű olyan szülőknél, akik sokszor totálisan alkalmatlanok amúgy a gyermek nevelésére, és akik annyira magukhoz tudják mégis babusgatni egy óra alatt, sokszor hazugságokkal teletömködve a fejüket, hogy utána a gyermek bizony kibírhatatlan lesz.

  Na ezt jelenti nevelőszülőnek lenni. Igen, az itteniek közül vállaljon be mindenki, aki ennyire lefitymálja ezt az egészet, és szerinte mindenki csak a pénzre hajt, csak egyet, csak egy ilyen sérült gyermeket. És utána írjon kritikát.”
 • 57. pandababa 2012. július 24. 14:58
  „suhym,te bolond vagy.”
 • 56. papika56 2012. július 24. 13:10
  „Ez a cikk --miért NEM íródott--rendes, fehér magyar nevelőszülőről ??? Biztosan sokan vannak. Nem kell fényezni a cigányokat! félmillióból kb. 0,5 % aki rendes, dolgos, becsületes ---de a többség sajnos nem az !
  Az ujságíró pedig utánna járhatna --mi pénzt adnak 1--1 gyerek után.Esetleg ezt a rendszert ITT lehetne népszerűsíteni !Sok munkanélküli, de még ingatlannal bíró nő v. férfi tudna örökbe fogadni. én pl. úgy tudom : 3 gyerek ztán már főállású anya lehet , és kap minbért .+ egyedülállóként kiemelt családi pótlékot !+ nevelési segély,+ beiskolázási segély + egyébb / NA EZEKET jól tudják mi jár nekik. ! / ez 6-8 féle segély. = ez lehet akár 100 ezer ft is / hó.
  T. 53.
  Tudod a cigánylányok hamarabb érnek.biológiailag ---nem agyilag ---- ők már 10-12 éves korban símán szülhetnek. Ezek már 30 évesen --öregnek számítanak !”
 • 55. info 2012. július 24. 10:57
  „48. team5 2012.07.24. 08:28 -de igen! aki ott ül annak nem lehet véleménye!!!!főleg úgy, hogy ismerős tovább adja!!
  Igen is titok sértés uszítás általánosítás!!!”
 • 54. rózsakert 2012. július 24. 09:57
  „53.bambulla 2012.07.24. 09:12

  Ne foglalkozzon a sok-sok védőgittegyletessel.....én egy dolgot tudok-a macskám az ürülékét elássa---van a-aki bár 2 lábon jár és erre sem képes.....---ez egy lényegi kérdés.

  Azért ,mert néhányan levették gépükről a magánhangzók hosszúságát jelző ékezeteket és eljátszák---HA IGAZ???!!!--JÓ MESSZIRŐL---a nagy humánusok szerepét----már elfelejtve a valót----én is messze -de ismerősök naponta emlékeztetnek rá-----mert a fájdalmuk nagy részét email és linkek formájában utánam küldik.....hát????????

  ARRÓL-- ahol a tücsök deklaráltan magasabb rendű , mint a hangya-----HÁT?????csak pjeorativ szavakkal definiálható az én olvasatomban!”
 • 53. bambulla 2012. július 24. 09:12
  „az meg nem érdekes senkinek hogy a nem fehér emberkék már tizenévesen "felelősségteljesen" világra hoznak gyerekeket?
  nem is érdekli őket hogy fel tudják-e nevelni
  sokan 32 évesen már nagyszülők
  a fehér embernek akkor születik az első gyereke
  miért?
  mert tanul és dolgozik
  nektek volt gimiben vagy középsuliban nem fehér osztálytárs?
  elvétve
  a fősulit és az egyetemet meg se kérdezem
  amúgy minden nem fehér embernek van gyereke
  ennek az embernek is fogadom
  az nem tűnt fel senkinek hogy azok hol vannak
  persze más neveli jó pénzért
  talán a keresztapja?
  lehet
  téged ki nevelt?
  a szüleid
  miért nem adtak árvaházba vagy nevelőszülőkhöz
  mert te nem megélhetési gyerek vagy
  rossz ezt leírni, de így van
  el lehet egy picit gondolkodni”
 • 52. rózsakert 2012. július 24. 09:05
  „47.Zsuzsibaba80 2012.07.24. 08:24

  KEDEVES HÖLGY !

  ja--- pénzt felveszik és kiteszik az utcára egész napra őket....addig se kell rájuk nézni---az utcát meg rémületben tartják stb----láttam éppen elég példát rá----persze a naívitás az maygar népbetegség--élvezze Ön is !”
 • 51. rózsakert 2012. július 24. 09:00
  „44.deszkás 2012.07.24. 07:57

  SMALLTOWN! Mi ez a "tahó"zás?

  SEMMI EXTRA-----...SZEGÉNYKE TÜKÖRBE NÉZETT...ÉS KIFEJEZTE IGAZI BENSŐ VALÓJÁT!!!”
 • 50. bambulla 2012. július 24. 08:48
  „Zsuzsibaba80 , .suhym., smalltown
  ti hol éltek amúgy???
  hát örüljetek, ha nem tapasztaltatok semmi különlegeset velük
  nem ezt az embert ítéltük meg, hanem azt a formát amivel pénzt csalnak ki a MAGYAR ÁLLAMTÓL
  tehát tőletek is
  ébresztő
  nézzetek már körül
  ebbe a fene nagy liberalizmusba fogunk beledögleni
  tegnap már Orbán is nyilatkozott erről
  az is véletlen lenne???
  olvastok egy szimpatikus cikket és elolvad a szívetek, de más cikket nem olvastok ???”
 • 49. czindi 2012. július 24. 08:39
  „38. Qllancs, írásod figyelemfelkeltő. Csak nem tudom, igaz-é? Az ILLETÉKESEK bizonyára utána fognak járni (?!) hogy csak uszítassz-é, vagy igazad van? Szeretném, ha a sok külföldön élő meg befogná a p...ját, és nem u...na bele a dolgainkba, se pró, se kontra!”
 • 48. team5 2012. július 24. 08:28
  „7. info 2012.07.23. 14:10

  Véleményt mondott, nem titkot sértett! Nem ugyanaz!!! :-)”
 • 47. Zsuzsibaba80 2012. július 24. 08:24
  „Szégyen ami itt megy!!!!!Az irigység nem ismer határokat!!!Rengeteg nevelőszülő van aki nem roma származású és mégis roma gyermeket vesz magához.És nem azért mert kötelező neki azt elhihetitek!!!!!Jah és bármelyik nevelőszülő örülne annyi pénznek amit ti itt írogattok!!!!!Gondolkozz és informálódj mielőtt leégetnéd magad ilyen kommentekkel!!!!”
 • 46. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2012. július 24. 08:09
  „Szerintem erre vissza kéne térni 10 év múlva és megnézni a kilencből mennyi lett bűnöző, hány végzett egyetemet, érettségizett, rendes dolgos ember lett, aki abba a bizonyos kalapba nem kivesz, hanem betesz.”
65 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mirabel színei a REÖK-ben

Kettő az egyben kiállítás nyílt a REÖK-ben: a Mirabel Compagnie csoportos tárlata és a német Stefan Wehmeier egyéni kiállítása. Tovább olvasom