Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Kilenc hónap után nyit a Móra-múzeum

Kilenc hónapja zárt be, tegnap megmutatták: elkészült a szegedi Móra-múzeum. A megújult épületben találtunk látogatóbarát tereket és eszközöket, néhány megoldáson pedig meglepődtünk. Mindezt a nagyközönség jövő csütörtöktől láthatja, amikor a Rejtett szépségek című tárlattal újra megnyitják a Tisza-parti kultúrpalotát.
Kilenc hónap után elkészültek a szegedi Móra Ferenc Múzeum átalakításával. A fenntartó megyei közgyűlés alelnöke, Zakar Péter és Horváth Ferenc megbízott intézményvezető hivatalos bejárása előtt tegnap mi is megnézhettük. A kultúrpalota előcsarnokát látványosan átszabta a kivitelező; balra a ruhatárat és a főlépcső alját teljesen kibontották, helyén mahagóni árnyalatú fenyőből kávézó épült, mellette mosdó. A jobb oldalról eltűnt a portás és a jegyárus avíttas fülkéje, helyükön átjáró nyílt a ruhatárba, a berendezés itt is mahagóni. A Lucs-gyűjtemény első helyisége volt korábban az új ruhamegőrző, de kiállítótér nem vész el: az emeleti raktár helyén alakítottak ki új termet. A volt szolgálati szoba múzeumi bolt lett.

A falakon eligazító táblák, három nyelvű felirattal. Az egyelőre üres folyosókon legszembetűnőbbek a modern, fémszürke rúdra függesztett lámpatestek, ezeket a visszakerülő festmények vizsgáztatják majd, mert mintha most túl magasan lennének. Bizarrnak tűnt a díszterem világítása is: a szürke tartókarokat a bordó oldalfalakra szerelték, mert – a hivatalos magyarázat szerint – a lámpákat a mennyezet nem bírta volna el. A helyüket Medgyesi Konstantin sajtóreferens szerint szakemberek jelölték ki.

Bács Ferenc és a szexszimbólumok

Az átépítés után a Rejtett szépségek című, az elmúlt századok nőideáljait bemutató kiállítással nyit a múzeum május 31-én. Este hattól szabadtéri „nagygyűlést" tartanak a Móra parkban, az ott kapott bonusszal díjmentesen mehet be aznap este mindenki megnézni Rodin, Gauguin, Toulouse-Lautrec és Renoir remekeit. A műsort Bács Ferenc vezeti. A nyitótárlatra kiemelt jegyek lesznek, felnőtteknek 1000, diákoknak, nyugdíjasoknak és pedagógusoknak 500, családoknak 2200 forintért. Csoportok bejelentkezését már fogadják.

Meglepő látvány tárul elénk az emeleti szárnyban: mintha ufójármű ereszkedne alá a plafonról. Körbefutó álmennyezetbe építette be a kivitelező a szupermodern világítást, a hangtechnika egy részét és – a kiállításokat felturbózandó – néhány vetítőt is. Az egész építmény keretét barnás műanyag tető íveli át, a magyarázat szerint azért, hogy eltakarja az eredeti és az álmennyezet közé fölerősített vezetékeket és a leereszthető technika láncos csörlőjét. Meglátjuk, mindez hogyan hat a kiállításokon... Szinte minden került a Tisza-parti múzeumépületbe, amit eddig a látogatók hiányoltak. A főbejárati lépcső mellett megnyitják az eddigi szolgálati bejáratot, ott mehetnek be a mozgásukban korlátozottak a tágas új lifthez. Az épület középső részén továbbra is a régi szellőztetőrendszer működik, az oldalszárnyakban, így a múzeum legmelegebb tárlatán, a természettudományiban is klíma hűt. Hiányoznak még a pormentes környezetet igénylő érintőképernyős monitorok és az érzékeny kiegészítők, ezeket a nyáron szerelik.

Ennyire futotta a kilenc hónap alatt és az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alapjától kapott 214,5 millió forintból, amihez a több mint 11 milliós önerőt a megyei önkormányzat, valamint az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium adja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sportolók – szegedi panelgarzonban

A szegedi önkormányzat összesen huszonöt garzonlakást biztosít a város sportklubjainak a Székely sor… Tovább olvasom