Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Kilenc nyelven beszél a szegedi Kovács Eszter

Szeged - A szegedi Kovács Eszter a barátai kedvéért tanult meg olaszul, 26 éves, összesen nyolc nyelvből szerzett eddig államilag elismert nyelvvizsgát.
– A háború lényege nem az, hogy meghalj az országodért, hanem, hogy a másikat rávedd, hogy meghaljon a sajátjáért – tartja az angol mondás. Yi li mi jian qian kun, azaz egy szem rizsben benne van az egész világ. A kínai bölcsesség az egyik kedvencem – osztotta meg velünk a szegedi Kovács Eszter, mi mindent lehet élvezni nyelvtanulás közben. Anyanyelvével, a magyarral együtt kilenc nyelven beszél, nyolcból államilag elismert nyelvvizsgája van.

– Ahány nyelv, annyi ember, mondják, és megtapasztaltam, hogy ez igaz. Fantasztikus, amikor más nemzetek nyelvén tudsz gondolkodni, lengyelül vagy kínaiul álmodni. Az utóbbi a kedvencem, nagyon meg akartam tanulni. Teljesen máshogy gondolkodnak, mint mi. Ismerni kell a kultúrájukat, hogy értsd a beszédüket. Tavaly egy hónapot töltöttem Kínában. A barátnőm családjánál laktam. Yu (Jű) már nem is csak a barátom, a fogadott testvérem. A szüleit bábának és mámának szólítom. Nagyon szeretek utazni, arra törekszem, hogy minél több helyre eljussak – magyarázta a 26 éves Eszter. Angol és hungarológia szakon végzett a szegedi bölcsészkaron. Németből, spanyolból, olaszból, franciából, lengyelből középfokú, angolból felsőfokú, kínaiból és portugálból alapfokú vizsgát tett. Csak franciából és portugálból nem csinálta még meg az írásbeli részt. Tapasztalatai alapján azt mondja, a kínai és a lengyel a legnehezebb, a francia és a spanyol után gyerekjáték az olasz és a portugál.

Kovács Eszter kezében a nyolc nyelvvizsga-bizonyítvány. Fotó: Karnok Csaba
Kovács Eszter kezében a nyolc nyelvvizsga-bizonyítvány.
Fotó: Karnok Csaba

– Soha az életben nem lesz nyelvvizsgád! Nincs nyelvérzéked! – mondta az egyik középiskolai tanárom, mert nem jól használtam egy angol nyelvtani szerkezetet. Azóta rájöttem, olyan nincs, hogy valakinek nincs nyelvérzéke. Minden szorgalom kérdése – magyarázta a lány, aki két éve hungarológiát tanít a szegedi egyetemen, és grafológiát tanul. Oviban némettel kezdte, általános iskolában angolt tanult. A többi nyelvvel az egyetemi évek alatt ismerkedett meg.

Nem hittük el, hogy nincs titkos módszer, amivel ilyen sikeres a nyelvtanulásban, de Eszter szerint a hozzáálláson múlik minden. Fontos a motiváció. Azért kezdte el a portugált és az olaszt, hogy tudjon beszélgetni a barátaival. Aki utazni szeret, az nyelvet is tanul. És persze a belső harmónia is fontos: nem szabad kapkodva, muszájból tanulni, a magolás nem jó módszer. – Közhely, de igaz: ha három nyelvet tudsz, utána gyerekjáték a többi. Én már nem ülök le magolni, átszövi az egész életemet a nyelv: a külföldi csatornákat nézem a tévében, eredeti nyelven olvasom az írók műveit, levelezek külföldi barátaimmal.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. Virtuozo 2012. május 09. 18:37
  „"- Soha az életben nem lesz nyelvvizsgád! Nincs nyelvérzéked! - mondta az egyik középiskolai tanárom, mert nem jól használtam egy angol nyelvtani szerkezetet."

  Hát igen, Drevenkáné (merthogy ő volt az a bizonyos tanár) párszor mellétrafált már, nem Kovács Eszter az egyetlen volt tanítványa, akinek hasonlókat mondott, és akiknek azóta ugyanúgy angol szakos diplomájuk van, mint a tanárnőnek.”
 • 21. Keyra 2009. január 25. 22:51
  „Azta! CSak ámulok és bámulok! Nagy munkaállhat mögötte! Gratula!”
 • 20. Mathiasking 2009. január 25. 18:23
  „Vicc: A vízparton áll két ember (rendőr) és hallgatja, amint egy fuldokló több nyelven is segítségért kiált és a víz felett maradásért küzd! Mire az egyik azt mondja a másiknak: Látod, ahelyett hogy nyelveket tanult, inkább úszni tanult volna meg!

  No comment!”
 • 19. TELSTAR 2009. január 25. 12:29
  „"Soha az életben nem lesz nyelvvizsgád! Nincs nyelvérzéked! - mondta az egyik középiskolai tanárom..."

  na, mondjuk ez az, ami abszolút jellemző némelyik pedagógusra...
  Ex cathedra, pápai csalhatatlansággal bekategorizálni valakit már tizenévesen. Szerencse, hogy ennek a lánynak nem tudta elvenni az az iskolabriganti az önbizalmát !!!”
 • 18. Piki 2009. január 25. 12:25
  „Valószínűleg egy nyelvzsenivel állunk szemben, mert valljuk be őszintén, -némelyünknek a diplomához, még az alap-középfok angolból is gyatrán sikeredett.
  Mellesleg nem kevés pénz kell ahhoz, hogy órákra járjon az ember és megfelelő nyelvkönyveket szerezzen be.”
 • 17. achilleus 2009. január 25. 11:59
  „Másnak kínszenvedéses magolás, esetleg leküzdendő akadály (diploma),
  neki élvezetes hobbi. Szerintem ennyi a "titok".
  Mindenki lehet nagyon jó valamiben, ha az őt érdekli, sőt élvezi, főleg, ha rendelkezik a dolog műveléséhez szükséges készségekkel is. Ebben az esetben "hasznosságról" beszélni talán nem is érdemes, annak sincs semmi "haszna", ha valaki mondjuk szereti a klasszikus zenét, és két hang után felismeri a szerzőt-művet, de nem azért, mert csillogni-villogni akar, hanem mert szereti és kész.”
 • 16. Titanilla 2009. január 25. 11:56
  „Nem fanyalogni kell meg epés megjegyzést tenni, hanem utánozni! Gratulálok Kedves Eszter, és piszokul irigylem.Sajna én már öreg vagyok, de ha lenne pénzem nyelvórára, még most is tanulnék, de egyedül nem megy.”
 • 15. theseus 2009. január 25. 10:32
  „Gratuláció és csodálat!

  Végre egy értelmes és példamutató cikk a sok bulvár és negatív hír között!

  Talán többen is követik majd Eszter példáját Szegeden és az országban, mert még mindig nagyon kevesen beszélnek idegen nyelveket, pláne többet is. Angolból még viszonylag sokan eljutnak a középfokú nyelvvizsgáig, de az még valóban nem mindig párosul biztos nyelvhasználattal is, és az angolnál a nagy többség leragad. (Ön azonban több nyelvből is felsőfokig jutott, és a jelek szerint a többit is rendszeresen használja.)

  Amit hiányoltam a cikkből, az a konkrét metodika és főleg az időbeosztás kérdése. Nyilván nincs csodamódszer, de azért több szó eshetett volna a hogyanról. Tapasztalatom szerint a legtöbben időhiányra hívatkoznak, és nyelvtanulásra tényleg elég sok időt kell fordítani, míg megfelelő szintre jut valaki.
  A legtöbb diáknak már az is nehézséget okoz, hogy a tanulmányi követelményeket megfelelően teljesítse, még akkor is, ha nem bulizós típus. Munka és család mellett pedig még nehezebb időt szakítani a nyelvtanulásra. Lehet, hogy a második és a harmadik idegen nyelv már könnyebben megy, a többség mégis megragad az elsőnél. Sokan vannak, akik angolul még elég jól megtanulnak, és esetleg több más nyelvbe is belekezdenek, de azokkal már nem jutnak el a nyelvvizsgáig.”
 • 14. peterslounge 2009. január 24. 23:27
  „nem irigykedni kéne hanem inspirációt kéne szerezni a történetéből, na veszem is elő a francia tankönyvet

  Le a kalappal kisasszony!”
 • 13. floridaimagyar 2009. január 24. 22:14
  „Szep munka, szep lany.”
 • 12. gyarmati_nő 2009. január 24. 21:55
  „Látom, itt néhányan 13 nyelvből beszélnek anyanyelvi szinten...
  Annak is megvan a maga előnye, ha valaki 2-3 nyelvből perfekt, és annak is, ha valaki nyolc nyelven beszél társalgási szinten. Az elvárni egy 26 éves nőtől, hogy 6 nyelven anyanyelvi szinten beszéljen, és lekicsinyelni az eddigi erőfeszítéseit és eredményeit, szánalmas dolog. És még dilettantizmust is sugall.”
 • 11. N.P. 2009. január 24. 21:01
  „Gratula !

  Okos, ráadásul még szép is. Istenem, ha csa 60 évvel lennék fiatalabbb....”
 • 10. kakoszeged 2009. január 24. 20:50
  „de irigylem... a sz@ros alapfokút alig bírtam kiízzadni a dipimhez...gratulálok Eszter”
 • 9. Cat 2009. január 24. 19:07
  „Értem, amit írsz, és igazad is van abban, hogy más sok nyelvet mondjuk középfokon beszélni, és más egyet vagy kettőt annak irodalmi mélységeiben ismerni. De ez a "valamilyen szinten" degradálásszagú kicsit, bár kétségkívül kevésbé, mint az "alig tudják használni a nyelvet" feltételezés. Mivel Eszter akár a magyar nyelvtant is elmagyarázza a diákjának annak anyanyelvén, feltételezhető, hogy nem a "be tudok mutatkozni, és megkérdezni, hány óra van" szinten leledzik.
  Egyébként pedig jó lenne nem rögtön a hibát keresni, hanem örülni egy szegedi sikereinek.”
 • 8. jen 2009. január 24. 18:58
  „Nem vonom kétségbe, hogy a hölgy jó képességü, de több nyelven kommunikálni, valamilyen szinten, és egy nyelvet ténylegesen tudni annak mélységében azért az két különbözö dolog.”
 • 7. KolompárRómeó 2009. január 24. 18:37
  „Ez igen! Irigylem, de nagyon. Csak így tovább!

  Én csak oroszul, latimul, németül és angolul tanultam, ebből csak a német perfekt, folyékony, de sok év osztrák és német közeg után még szép. A többi meg nem sokat ért...”
 • 6. Cat 2009. január 24. 18:33
  „Kedves jóindulatú hozzászólók, Eszter külföldi diákoknak tanít magyart, s többségükkel az anyanyelvükön kommunikál, akár felváltva több nyelven is. Ennyit arról, hogy lobogtatja a papírjait.”
 • 5. jen 2009. január 24. 18:13
  „Már bocsánat, de a magyar nyelvizsgáival, akár az angol felsöfokú nyelvizsgájával a hölgy nem sokat ér.
  Több külföldi ismerösöm is tapasztalta már, hogy a nyelvizsgapapírt lobogtató magyarok alig tudják használni a nyelvet.”
 • 4. Mil 2009. január 24. 17:59
  „De jó neki. Na de kinek van erre ideje és energiája?? :)”
 • 3. dred 2009. január 24. 17:21
  „Én négy nyelvet beszéllek de egyiket sem ismerték el (anyagiakban) viszont ha segíteni kell (ingyen) jó vagyok ! Semmit nem jelent a papír csak egy elismervény a kiadott pénzért és a nehéz tanulásért...! De sajnos ez az ország a papír és a statisztikák országa ,erre épül (vagy összedől?) és ez nagyon de nagyon messze van a VALÓSÁGTÓL !! Egyébként meg gratuláció a Kovács Eszternek !”
22 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak az ellenzék ment el a szombat reggeli közgyűlésre

Szeged - Hüvös László, a Fidesz frakcióvezetője egy méretes műanyag órával érkezett a rendkívüli közgyűlésre, amit ajándékként hagyott a polgármesternek. Tovább olvasom