Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

Kilencmilliárd forintból építenek nagybani piacot

Kilencmilliárd forintból építenek nagybani piacot
Szeged, Magyarország - Jövő májusban nyit a szegedi logisztikai központban a CBA országos zöldség- és gyümölcsfelvásárló központja. A beruházó 9 milliárd forintból építkezik 14 hektáron, és 100 új munkahelyet teremt.
Dorozsma három kilométerre

Megkérdeztük a 87,55 százalékos önkormányzati tulajdonban lévő Dorozsmai Nagybani Piac Üzemeltető Kft. ügyvezető igazgatóját, milyen változásra számít a konkurencia megjelenésétől tőlük 3 kilométerre. Németh Zoltán későbbre ígért választ.
Egy hete látványos földmunkák zajlanak az 5-ös főút mentén elterülő logisztikai központban, a CBA Príma Áruház szomszédságában. A korábban a tervezett gázerőműnek szánt 10 hektáros telket tavaly szerezte meg az áruház beruházója, a Hansa-Kontakt Invest Kft., és vásárolt még hozzá 3,6 hektárt.

– Ezen a területen építjük fel és nyitjuk meg előreláthatóan jövő májusban a CBA országos zöldség- és gyümölcsfelvásárló logisztikai központját. A beruházás a telekvásárlással együtt 9 milliárd forintba kerül, és nagyrészt bankhitelből, valamint saját forrásból valósítjuk meg. Nagyon sokat lobbiztunk érte, hogy a komplexum Szegedre kerüljön – tudtuk meg Kis Attilától.

A szegedi vállalkozás ügyvezető igazgatója elmondta, jelenleg a CBA áruházai egyénileg szerzik be a zöldséget és a gyümölcsöt. Ez egyáltalán nem költséghatékony, holott a forgalomnak ez a primőráru teszi ki jelenleg a 15-30 százalékát. Összességében a CBA-hálózatban 50-100 milliárd forint nagyságrendű forgalmat jelent. Az a Hansa-Kontakt célja, hogy a CBA zöldség- és gyümölcsfelvásárlási problémáját hosszú távra megoldja. Ugyanakkor ki is akarják aknázni a Homokhátság és bővebben a régió termelési hátterét. Azt tapasztalták, hogy a térségben nehezen jut piacra az áru, elavult az infrastruktúra.
Kilencmilliárd forintból építenek nagybani piacot. Fotó: DM (galéria)
Márpedig az európai, elsősorban olasz minta alapján úgy látják, ha közvetlenül, gyorsan, korszerű körülmények között vásárolnak fel, 100-200 kilométer sugarú körben serkenthetik a mezőgazdaságot. Kiegészítő termékeket is kínálnak majd, például csomagolóanyagot, kisgépeket, kerti szerszámokat, vetőmagot, műtrágyát, növényvédő szert. Később a tervek szerint termeltetnek is. Emellett a tervek szerint élénkítik a régió szerb és román kapcsolatrendszerét.

Az önkormányzat jelenleg is működő dorozsmai nagybani piacával kapcsolatban a cégvezető hozzátette: úgy látják, mindkét vállalkozás be fogja tölteni a saját szerepét. Az új felvásárló központ nagyjából 100 millió forint iparűzési és építményadót fog fizetni Szegednek. 100 új munkahelyet teremt. Az 5-ös főút, az M43-as és a nyugati elkerülő út találkozásánál lévő területen jelenleg a közműveket fektetik. Létesítenek egy 10 ezer négyzetméteres csarnokot az állandó bérlőknek hűtőkkel, gyümölcsérlelővel.

Lesz egy 1300 férőhelyes külső fedett árusítóhely, amit igény szerint még bővíteni is lehet. Kiszolgálják majd a lakosságot is. Feldolgozóüzemet szintén terveznek. Az egész komplexum alá 110 ezer négyzetméter teherbíró bazaltbeton burkolatot terítenek. Az építkezés kivitelezője a West Hungária Bau Kft., amely a Hansa-Kontakt C+C (cash and carry) áruházát építette, és jelenleg is közreműködik a dómfelújítást végző konzorciumban.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nógrádi Tibor a Fidesz új arca Szegeden

Nógrádi Tibor a Fidesz új arca Szegeden
Úgy néz ki, lezárult a tavaly nyár óta tartó belharc a szegedi Fideszben. Nógrádi Tibort… Tovább olvasom