Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Kilencre ébred fel a szegedi korzó

Szeged - Másfél óra alatt támad fel a szegedi korzó – ezt figyeltük meg tegnap reggel fél nyolc és kilenc óra között a Klauzál téren és a Kárász utcán. A teraszokon a helyére kerül az utolsó szék is, az üzletekbe bepakolják az árut, felhúzzák a rácsokat, és meglocsolják a fákat is.
7.30: Szinte egy élek sincs még a szegedi korzón, csak a gyógyszertár van nyitva, a cukrászdákban, a Kárász csárdában, a Hatos Rétesben nagy a készülődés. A napernyők kifeszítve, a Virág, az A Cappella és a vendéglő előtt szépen elrendezve állnak a székek. Pontosabban az A Cappella Kárász utcai frontján még összekötözve várakoznak, de ennek okáról később. Kiderül, éjszaka néhány vendéglátóhely őrizteti a terepet – a Kárász csárda még a belső udvart is –, ezért merik kint hagyni a teraszok teljes bútorzatát.

7.50: Elered az eső, a járókelők előveszik esernyőiket. Többen gyülekeznek a bankok előtt, holott a Klauzál tér százméteres vonzáskörzetében található öt fiók közül csak három nyit nyolckor, kettő fél kilenckor. Az ügyfelek azonban ezt nem tudják.

8.05: Eláll az eső, a pincérek törölgetik az asztalokat. Az első két vendég a Hatos Rétes teraszára ül be. Akik a Virágban reggeliznek, a belső helyiségeket választják. A Kárász utcán már kinyitottak a pénzváltók, az egyik fotószalon, a gyorsétterem teraszostul, a többi vendéglátóhely azonban még kivár. Az üzletek egy drogériát leszámítva szintén zárva vannak. Oda egy udvarbelsőn keresztül húzzák be az árut a Kölcsey utcában parkoló teherautóról. Megszámoltuk: az erős ember egy óra alatt kilencszer fordult.

Fél 9-kor kezd benépesülni a cukrászdák terasza a Klauzál téren. Fotó: Schmidt Andrea
Fél 9-kor kezd benépesülni a cukrászdák terasza a Klauzál téren.
Fotó: Schmidt Andrea

8.15: Az A Cappella Kárász utcai teraszán az összeláncolt székek lakatát kezdi el fűrészelni két alkalmazott. Azt mondják, a kulcsot hazavitte az az ember, aki éjszaka bezárta a boltot, és most még alszik.

8.30: A Virág teraszán már három, az A Capellában két asztalnál ülnek. Megérkezik négy rendőr a közlekedésrendészettől, ketten a Széchenyi, ketten a Dugonics tér felől figyelik a bicikliseket. Meglátjuk az első három turistát is, akik lefényképezkednek a Kossuth-szoborral. Pár percre a nap is kisüt.

8.45: Sikerül lefűrészelni a lakatot az A Cappella székeiről! A Széchenyi térnél álldogáló rendőrök meglátogatják a Dugonics térieket, pár percig beszélgetnek, majd visszaindulnak. Locsolókocsi érkezik, megáll a Kárász utca közepén, egy nő slaggal meglocsolja a dísznövényeket. Kipakolja az asztalokat és a székeket a Korzó kávéház is. Megint kisüt a nap.

8.55: Több üzlet félig kinyitja az ajtaját, megjelennek az első cigarettázó eladók és biztonságiak, rövidnadrágos férfiak cipekednek a Kölcsey és a korzó között. Felbukkannak a szünidős, görkoris gyerekek is, szülőkkel, nagymamákkal. A Kígyó utcában parkoló autónkhoz tartva tömeget észlelünk a Kiss Menyhért utcában: egy turkáló nyit hamarosan.

9.00: Az autóból látjuk a turi kirakatát: mindent 200 forintért adnak. Ki korán kel, aranyat lel – gondolják a percnyi pontos nyitáskor egymást taposó nők.

Olvasóink írták

 • 10. Lutetia 2008. július 19. 17:39
  „Szerintem jópofa cikk. Van hangulata.”
 • 9. almasándor 2008. július 19. 14:01
  „Zs! Jól látod!
  Mil! Olyan nincs, hogy "bicikli figyelő járőr", Ők "csak" sima járőrök, de a bicikliseket is figyelik!! Tegyék is , mert le tudnám őket rántani, amikor centizgetve mennek el mellettünk a sétálóutcán!!”
 • 8. ZS 2008. július 19. 11:23
  „Ez aztán az érdekfeszítő cikk!! Ennyire nincs miről írni...??!”
 • 7. che 2008. július 19. 09:55
  „Azért valjuk be, jobb mint évekkel ezelöt amikor a 10-20 tagu seftes végig járörözött a Nagy Á-tól a Szécsényí térig mindenkit meg interjuvolva hogy "márki-dolári?"...Meg a kis nemzetiségi kislány testvérpár aki még tavaly rabolt rendszeresen a Kárászon...Persze vannak még gondok de a mi utcánk, a városé és szép.(csak drága)”
 • 6. zimezum 2008. július 19. 09:48
  „Mil ! meg az "újságíroknak" sem.”
 • 5. zimezum 2008. július 19. 09:46
  „Hát holnap kimegyek egy órával és ellenőrzöm.
  De ha valami nem stimmel ...........!”
 • 4. Na 2008. július 19. 09:02
  „Nemrég volt egy cikk valamiről, ahol a beírók egyike azt kifogásolta, hogy a biciklisekkel nem foglalkoznak a rendőrök a Kárász utcán és a Széchenyi téren. Most meg ez is baj.”
 • 3. Mil 2008. július 19. 08:37
  „Örülök, hogy a zsaruknak nincs fontosabb dolguk, mint a bicikliseket figyelni a Kárászon..”
 • 2. Kolompár Rómeó 2008. július 19. 07:22
  „Természetesen 6 órát akartam irni :)”
 • 1. Kolompár Rómeó 2008. július 19. 05:50
  „De ha a cikkíró reggel 7-re megy ki, akkor azt lehetett volna írni, hogy 3 óra alatt támad fel a szegedi korzó :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felkészültünk a külföldiekre

Szeged - Taxisok, felszolgálók. Többek között ők azok, akik akaratlanul is találkoznak a külföldi… Tovább olvasom